Ο Αχιλλέας Μπέος δικάζεται την Τετάρτη σε δεύτερο βαθμό

Για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου «Κοριόπολις»

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου θα ξεκινήσει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η εκδίκαση της υπόθεσης του Koriopolis, ύστερα από αίτηση που κατέθεσε ο Αχιλλέας Μπέος, προκειμένου να μην παραγραφούν τα πλημμελήματα των κατηγορουμένων, που αφορούν στο «Κοριόπολις». Πρωτόδικα, είχαν καταδικαστεί 58 άτομα με ποινές φυλάκισης από 30 μήνες έως 4 χρόνια. Ο Αχιλλέας Μπέος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και στην αυριανή δίκη δηλώνει σίγουρος ότι θα αθωωθεί.

Το σκεπτικό της απόφασης για τον Αχιλλέα Μπέο
Το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεδιπλώνεται σε 2.000 σελίδες και για τον πρώτο κατηγορούμενο Αχ.Μπέος αναφέρει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που καταγράφονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento της περασμένης Κυριακής. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Στους κατωτέρω αναφερόμενους τόπους και χρόνους με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος ενεργώντας με πρόθεση απαίτησε ή δέχθηκε δώρα ή άλλα ωφελήματα ή οποιαδήποτε άλλη παροχή ή υπόσχεση αυτών, καθώς επίσης προσέφερε, έδωσε ή υποσχέθηκε σε αθλητές ή διοικητικούς παράγοντες ή άλλο πρόσωπο που συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τους αθλητές και το σωματείο δώρο, ωφελήματα ή άλλες οποιεσδήποτε παροχές με σκοπό να αλλοιωθεί, υπέρ ή κατά αθλητικού σωματείου, το αποτέλεσμα ποδοσφαιρικού αγώνα που επρόκειτο να διεξαχθεί, από την παραπάνω δε αξιόποινη πράξη που τέλεσε επήλθε πράγματι το αποτέλεσμα που επεδίωξε.

Ειδικότερα:
Α) Στην Αθήνα και στην Τρίπολη, κατά το χρονικό διάστημα από 16-2-2011 μέχρι 24-2-2011, ο κατηγορούμενος αποκλειστικός αδιοίκητης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, ενόψει του αγώνα που θα έδινε την 27-2-2011 η ομάδα της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης για το πρωτάθλημα της Super League την 24η αγωνιστική με την ομάδα της ΠΑΕ Πανσερραϊκός, δέχθηκε άγνωστα στην κύρια ανάκριση δώρα, ωφελήματα ή άλλες οποιεσδήποτε παροχές από τους συγκατηγορούμενούς του Δημήτρη Μπάκο, μεγαλομέτοχο, ιδιοκτήτη και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, και Γιώργο Μποροβήλο, πρόεδρο του Δ.Σ. της ως άνω ΠΑΕ και συμφώνησε με αυτούς να τους βοηθήσει να κερδίσει η ομάδα της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης τον αγώνα αυτό ώστε τελικώς να βελτιωθεί βαθμολογικά και να αποφύγει τον επαπειλούμενο υποβιβασμό και να μπορέσει να παραμείνει στην πρώτη εθνική κατηγορία, ακολούθως σε υποσχέθηκε, πρόσφερε ή έδωσε σε άγνωστους διοικητικούς παράγοντες της ΠΑΕ Πανσερραϊκός ή σε ποδοσφαιριστές της ομάδας αυτής, οι οποίοι είχαν δηλωθεί και συμμετείχαν στον ανωτέρω αγώνα, η ταυτότητα των οποίων δεν εξακριβώθηκε, άγνωστα δώρα ή ωφελήματα προκειμένου να εμφανίσουν μειωμένη απόδοση στον ανωτέρω αγώνα και να επιτευχθεί έτσι αλλοίωση του αποτελέσματος αυτού. Από την ως άνω δε αξιόποινη πράξη του επήλθε πράγματι το αποτέλεσμα (επιτεύχθηκε ο σκοπός) που επεδίωκε, αφού ο αγώνας μεταξύ των ομάδων Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης στις 27-2-2011, έληξε με τελικό αποτέλεσμα 0-1.

Χαρακτηριστικές για το αποτέλεσμα του αγώνα αυτού είναι οι συνομιλίες που έγιναν μεταξύ των παραγόντων των δύο ομάδων κατά το επίδικο χρονικό διάστημα και αναγνώστηκαν στο ακροατήριο. Ειδικότερα την 16-2-2011 ο Αχιλλέας Μπέος επικοινωνεί με τον Γιώργο Μποροβήλο, ο οποίος θέλει να σωθεί η ομάδα του στις αγωνιστικές που ακολουθούν (μεταξύ των οποίων παίζει με Κέρκυρα, Σέρρες, Καβάλα) και έχει ζητήσει την βοήθεια του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος – όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του Αχιλλέα Μπέου – θέλει να σώσει πρώτα τον Πανιώνιο, ενώ κατά τα λεγόμενα του Μποροβήλου «αυτός πιστεύει ότι μπορεί να πέσει ο Ηρακλής», πράγμα που μπορεί όπως φαίνεται, να το διευθετήσει. Ο Γιώργος Μποροβήλος λέει στον Μπέο ότι «ας μου δώσει εμένα (ο Μαρινάκης) το παιχνίδι με την Κέρκυρα και μετά…ας κυνηγήσουμε τον Πανιώνιο…με την καλή έννοια» και ότι πήγε με τον Μπάκο εκεί και ο Μπάκος του είπε «πρόσεξε καλά, εγώ ότι σου είπα ήμουν εντάξει, αλλά δεν θέλω να με κοροϊδέψεις…». Στην συνέχεια ο Μπέος του λέει ότι «σήμερα το βράδυ θα φάω μαζί του» (Μαρινάκη) και ο Μποροβήλος του απαντά ότι «πες του και εσύ, βοήθα τους εκεί με την Κέρκυρα…». Την ίδια μέρα (16-2-2011) ο Μπέος επικοινωνεί με τον Μπάκο και του λέει (σχετικά με τον αγώνα με την Κέρκυρα) ότι «ο Βαγγέλης δεν μπορεί να σε βοηθήσει μέσω…Λιμπάντζη (σ.σ.: μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Κέρκυρα) ή μέσω Μπάντοβιτς (σ.σ. προπονητής της Κέρκυρας), ξέχασέ το, μπορεί να σε βοηθήσει μόνο με δύο τρία παιδιά…». Στην συνέχεια την 17-2-2011 ο Μπέος συνομιλεί πάλι με τον Γιώργο Μποροβήλο και του αναφέρει να μην περιμένουν τίποτα όσον αφορά τον αγώνα με τν Κέρκυρα και ότι πέρα από τον διαιτητή του αγώνα, οι παίκτες του Αστέρα θα πρέπει να μπούνε μέσα και να φάνε σίδερα. Στις 20-2-2011 ο Μπάκος απευθύνεται στον Μπέο για «βοήθεια» σχετικά με τον αγώνα της ομάδας του με τον Πανσερραϊκό. Ο τελευταίος του υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει λέγοντάς του χαρακτηριστικά «εγώ θα κοιτάξω να σας βοηθήσω στο θέμα με τις Σέρρες, αλλά να μείνει μεταξύ μας, αδελφέ, για να μην εκτεθώ» και ότι θα πάει αύριο ο «Γιώργος» στον «Βαγγέλη» και ότι αυτός (Μπέος) θα του έχει τον άνθρωπο «να τον περιμένει να τον πάει πακέτο εκεί», ότι «να μην μπερδευτεί καθόλου αυτός (Μπάκος) και ότι θα πάει ο δικός του άνθρωπος επάνω να το δουλέψει», ενώ ο Μπάκος του λέει «μήπως μπορούσαμε να σώσουμε την παρτίδα τώρα…». Εντέλει, η αλλοίωση του αγώνα πράγματι επήλθε, αφού ο αγώνας έληξε με νίκη του Αστέρα».
Ένα καλό «δώρο»

Βάσει του σκεπτικού της απόφασης, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος «δέχθηκε δώρο ποσού 300.000 ευρώ σε μετρητά από τους συγκατηγορούμενούς του Μπάκο – Μποροβήλο και συμφώνησε με αυτούς να χειραγωγήσουν (στήσουν) τον αγώνα (Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός Βόλου) υπέρ της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, ώστε τελικώς να βελτιωθεί βαθμολογικά και να αποφύγει τον επαπειλούμενο υποβιβασμό και να μπορέσει να παραμείνει στην πρώτη εθνική κατηγορία, ακολούθως δε υποσχέθηκε πρόσφερε ή έδωσε σε ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, οι οποίοι είχαν δηλωθεί και συμμετείχαν στον ανωτέρω αγώνα…άγνωστα δώρα… προκειμένου να έχουν μειωμένη απόδοση και να επιτευχθεί έτσι αλλοίωση του αποτελέσματος αυτού».

Το δικαστήριο στηρίχτηκε σε μια συνομιλία του Μάκη Ψωμιάδη με τον Νικόλα Πατέρα, κατά την οποία «ο τελευταίος, αναφερόμενος στον Μπέο, λέει ότι ήταν Σαββατοκύριακο και έπαιζε στο καζίνο στο Λουτράκι και ο Ψωμιάδης του απάντησε ότι πήρε πεντακόσια χιλιάρικα από τον Αστέρα για το ματς που τους έδωσε κι αν όχι το ποσό αυτό, τρακόσια χιλιάρικα εύκολα, «τρία έως πέντε», λέγοντας του ότι «γι αυτό σου λέω πέντε, τρία ήταν πιο μπροστά, μετά αυτοί θα ανέβηκαν, θα τους τρώνε τα φίδια τώρα».

Η ως άνω συνομιλία μεταξύ των δυο παραγόντων, κατά την κρίση του δικαστηρίου, θεωρείται αξιόπιστη λαμβανομένης υπόψη της στενής σχέσης που υπήρχε μεταξύ των παραγόντων των δυο ομάδων του Ολυμπιακού Βόλου και του Αστέρα Τρίπολης και των συνομιλιών που είχαν προηγηθεί μεταξύ τους για την χειραγώγηση άλλου αγώνα, ήτοι εκείνου του Αστέρα με τον Πανσερραικό…».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.