Ο Βολιώτης διδάκτωρ Μετεωρολογίας στο Ράδιο ΕΝΑ: Να λάβουμε μέτρα, μην τα ρίχνουμε στην κλιματική αλλαγή

«Δεν θα είναι τόσο συχνές οι καταστροφές» ανέφερε ο κ. Σταύρος Ντάφης

Παρόμοιες με το 2007 ήταν οι συνθήκες που φέτος οδήγησαν στις μεγαλύτερες πυρκαγιές που γνώρισε η Μαγνησία, με τη διαφορά ότι φέτος ήταν μεγαλύτερη η διάρκεια του καύσωνα, σύμφωνα με τον Σταύρο Ντάφη διδάκτορα Μετεωρολογίας του Πολυτεχνείου των Παρισίων και συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο ίδιος είπε ότι ζούμε μια πιο θερμή περίοδο απ’  ότι οι παππούδες μας και στα επόμενα χρόνια θα έχουμε μια ακόμη πιο θερμή περίοδο.

Ο κ. Ντάφης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη και είπε ότι οι συνθήκες που επικρατούν και είναι η αιτία των μεγάλων πυρκαγιών στη Μαγνησία, δεν είναι πρωτοφανείς, καθώς και το 2007 επικράτησαν σχεδόν οι ίδιες καιρικές συνθήκες με ρεκόρ θερμοκρασίας στις 26 Ιουνίου 2007 στους 44,6 °C, ενώ την περασμένη Τετάρτη η θερμοκρασία ήταν 44,4 °C στον Βόλο και 46 °C στον σταθμό της ΕΜΥ στη Ν. Αγχίαλο.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η διαφορά του 2007 με φέτος ήταν η διάρκεια, καθώς για περίπου 15 μέρες τα όρια του καύσωνα καταρρίπτονταν καθημερινά, κάτι που ήταν πρωτοφανές για τη Μαγνησία και ολόκληρη την Ελλάδα.

Λόγω των συνθηκών αυτών, ανέφερε ο κ. Ντάφης, υπήρχε μεγάλη αποξήρανση της καύσιμης ύλης, παρότι είχαμε πολλές βροχοπτώσεις Μάιο και Ιούνιο, αλλά δεν βοήθησαν, ώστε να αποτραπούν κάποιες εύφλεκτες καταστάσεις.

Δεν ευθύνεται μόνο η κλιματική κρίση

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν ευθύνεται μόνο η κλιματική κρίση για όλο αυτό, γιατί εδώ και χρόνια μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, πλέον τη βιώνουμε και πρέπει να μιλάμε πλέον για το πώς θα προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή.

«Ακόμη και αν μηδενίσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σήμερα, τα παιδιά ή τα εγγόνια μας θα έχουν κάποιες καλύτερες συνθήκες. Εμείς ζούμε μια περίοδο πολύ πιο θερμή από τους παππούδες μας και στα επόμενα χρόνια θα έχουμε μια ακόμη πιο θερμή περίοδο, γιατί τα αέρια του θερμοκηπίου, παραμένουν για πολλά χρόνια στην ατμόσφαιρα», ανέφερε ο κ. Ντάφης.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι στον φετινό καύσωνα ξεπεράστηκαν κατά 2 °C, στη Σύρο, στη Σκύρο, ακόμη και στη Σκόπελο. Αυτό σημαίνει ότι το προηγούμενο ρεκόρ το κατέχει η Ελευσίνα με 48 °C από το 1977, είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστεί τα επόμενα χρόνια, μιας και οδεύουμε σε ένα πιο θερμό κλίμα, κανείς δεν ξέρει αν σε ένα δύο ή δέκα χρόνια από τώρα.

Επίσης τόνισε ότι εκτός από τον αέρα, και η θάλασσα στην Μεσόγειο δεν ήταν ποτέ πιο θερμή, κάτι που έχει επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα (πλέον ξενικά είδη από τους τροπικούς μπορούν να ζήσουν στη Μεσόγειο) και στην αλιεία.

Δεν θα είναι τόσο συχνές οι καταστροφές

Ο φυσικός και μετεωρολόγος εκτιμά ότι δεν θα έχουμε συνεχώς καταστροφές όσο φέτος, ευελπιστεί να έχουμε κάποια διαστήματα με καλό καιρό, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, αλλά να προσαρμοστούμε.

«Για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιες πυρκαγιές, θα πρέπει εμείς να λάβουμε μέτρα και να μην τα ρίχνουμε στην κλιματική αλλαγή», επισήμανε ο κ. Ντάφης.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι τα δένδρα απορροφούν μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και για τα τοπικά οικοσυστήματα είναι πολύ καλό μέτρο, αλλά αν οι μεγάλοι ρυπαντές της γης (πετροχημικές εταιρίες) δεν μειώσουν τουλάχιστον την παραγωγή, δεν θα δούμε κάποια αλλαγή στο περιβάλλον, γιατί συνεχίζουμε και αποψιλώνουμε τους φυσικούς πνεύμονες του πλανήτη (Αμαζόνιος, Αφρική, Σιβηρία, Ινδονησία).

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.