Οι πλημμύρες στη Μαγνησία, τα έργα που δεν άντεξαν και όλα όσα πρέπει να γίνουν

Η Μηλίνα έξι μήνες μετά τις πλημμύρες
Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας μιλά για τις προτεραιότητες αλλά και τον επόμενο στόχο

Σεπτέμβριος 2023. Ένας μήνας που θα μείνει πάντα χαραγμένος στο μυαλό και στην καρδιά όλων των Θεσσαλών. Ένας μήνας που στιγματίστηκε από φονικές πλημμύρες παρασύροντας στα λασπόνερα ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, κόπους μιας ζωής αλλά και σημαντικές δημόσιες υποδομές. Πέντε μήνες μετά, η Μαγνησία αλλά και ολόκληρη η Θεσσαλία προσπαθούν να σταθούν «στα πόδια τους». Τα προβλήματα εξακολουθούν να ταλανίζουν τους πολίτες και οι περισσότερες εργολαβίες για την αποκατάσταση των ζημιών, δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κα Νάνσυ Καπούλα μίλησε στο «Volos city» για την πρωτοφανή αυτή καταστροφή, τις πλημμύρες, τα έργα που δεν «άντεξαν», αλλά και για όσα πρέπει να γίνουν, τονίζοντας πως σε μία τέτοια καταστροφή δεν υπάρχουν προτεραιότητες, γιατί όλα είναι προτεραιότητα…
«Μετά τις πλημμύρες δεν μπορούμε να βάλουμε προτεραιότητες γιατί όταν έχεις αστοχίες σε αυτό το επίπεδο και σε αυτή την έκταση δεν μπορείς να πεις ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα. Είναι πιο σωστό να βάλουμε κατηγορίες παρά να μιλάμε για το ποιο είναι πιο σημαντικό», αναφέρει η κα Καπούλα.

ΚΑΡΛΑ
Να κατασκευαστούν σοβαρά έργα και να γίνει η αποστράγγιση των λιμναζόντων νερών
Η λίμνη Κάρλα ίσως είναι η «πρωταγωνίστρια» των πλημμυρών. Δέχτηκε χιλιάδες τόνους νερού που σκέπασαν αγροτικές καλλιέργειες, ζώα, μηχανήματα με συνέπεια να αποτελεί σήμερα εν δυνάμει κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Η κα Καπούλα αναφερόμενη στην Κάρλα επεσήμανε ότι έχει εξαπλασιάσει την επιφάνειά της, ωστόσο τα στάσιμα νερά που υπάρχουν, δεν αποτελούν μια πηγή αειφορίας. Η εικόνα πλέον της λίμνης αποτελεί έναν ανασταλτικό οικονομικό παράγοντα, μιας και άνθρωποι χάσανε το βιός τους, ενώ και το πλημμυρισμένο στρατόπεδο της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, είναι μια υποδομή πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χάθηκε.
«Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μπιλλίνης έδωσε και μία άλλη διάσταση για την κατάσταση της Κάρλας, με τις ιώσεις που μπορεί να προκληθούν από τα στάσιμα νερά. Είναι μία εστία που όταν ανέβουν οι θερμοκρασίες μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μεγάλους ρυθμούς ο αριθμός των κουνουπιών, τα οποία γίνονται διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου και αυτό είναι ένας κίνδυνος στη δημόσια υγεία που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», αναφέρει η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, υπογραμμίζοντας τον άμεσο κίνδυνο που υπάρχει και την ανάγκη υλοποίησης εκτεταμένων προγραμμάτων κουνουποκτονίας.
Τόνισε δε, πως το εν λόγω ζήτημα πρέπει να προληφθεί, καθώς η δημόσια υγεία μπαίνει πάντα σε προτεραιότητα, ιδίως τη στιγμή που προερχόμαστε από μια πανδημία. Η αντιμετώπιση αυτού δε του ζητήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τον τουρισμό και την οικονομική αλυσίδα της ευρύτερης περιοχής, καθώς εάν υπάρξουν πολλά κρούσματα ασθενειών τότε εκδίδονται οδηγίες προς τους επισκέπτες να μην μεταβαίνουν σε αυτές τις επιβαρυμένες περιοχές.
Σε ότι αφορά στα λιμνάζοντα νερά, η κ. Καπούλα επεσήμανε πως είναι άμεσης ανάγκης και προτεραιότητας η αποστράγγιση της λίμνης. «Από τη λίμνη Κάρλα έχουμε 700.000 τόνους νερού την ημέρα που περνούν από τον αγωγό και ρίχνονται μέσα στον Παγασητικό. Δεν είναι κάτι που θα σταματήσει.
Όπως επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου, καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Π.Θ.. ο οποίος μελετά με την ομάδα του τον Παγασητικό, σημείωσε ότι σημαντικό στοιχείο δεν είναι μόνο η ποσότητα, είναι το εξακολουθητικό της κατάστασης. Το γεγονός δηλαδή ότι συνεχίζει και πέφτει στον κόλπο αυτό το νερό, που φέρει διάφορες ουσίες, οι οποίες με το πέρασμα των μηνών μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο θαλάσσιο οικοσύστημα», σημείωσε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής η ποιότητα των νερών είναι καλή.
«Η αποστράγγιση της Κάρλας είναι κάτι που εννοείται ότι πρέπει να είναι σε προτεραιότητα» επισημαίνει η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας τονίζοντας πως για να καταστεί εφικτό αυτό απαιτούνται μεγάλα έργα υποδομής τα οποία είναι και κοστοβόρα. Τα έργα αυτά, όπως αναφέρει η πρόεδρος θα πρέπει να είναι συνεκτικά και συνδεδεμένα με την ευρύτερη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία και ότι θα περιλαμβάνει το masterplan
«Δεν μπορείς να κάνεις έργα 25 εκ. ευρώ για να αποστραγγίσεις τη λίμνη και να μην συνδεθούν με ένα σκεπτικό εκτόνωσης των υδάτων γενικότερο. Πρέπει να ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε αλλαγές στο κλίμα οι οποίες θα έχουν ένταση και ίσως δεν έχουν την ανθεκτικότητα οι υποδομές μας, όπως αυτό φάνηκε. Συνεπώς ο σχεδιασμός μας πρέπει να στοχεύει στην ανθεκτικότητα. Και ανθεκτικότητα δεν είναι να πούμε ότι είμαστε πιο δυνατοί από το νερό και τη φύση, ότι θα ρίξουμε αυτά τα μπετά και θα συγκρατήσουμε τα νερά.
Η φύση είναι πιο δυνατή, θα μας νικάει πάντα.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε και είναι το σωστό είναι να δημιουργήσουμε το δίκτυο της εκτόνωσης.
Να βοηθήσουμε, όταν υπάρχουν τα φαινόμενα αυτά και βρίσκονται σε εξέλιξη, τη διαδρομή αυτή που δεν θα δημιουργήσει ακραίες καταστάσεις αλλά θα υπάρχει μία διαδρομή που από τα ανάντι στα κατάντι, θα εκτονώνονται οι πιέσεις του νερού και θα βρίσκουν τον δρόμο προς τη θάλασσα», εξήγησε εμφατικά η κ. Καπούλα συμπληρώνοντας πως το ζήτημα είναι να οδηγήσουμε το νερό σωστά ώστε να ακολουθεί την πορεία του και να μην δημιουργεί καταστροφές στην πορεία του.

Να μένουν οι κοίτες των χειμάρρων καθαρές
Ένα μεγάλο ζήτημα που προέκυψε από τις πλημμύρες ήταν και οι κορμοί των δέντρων που παρασύρθηκαν στους χειμάρρους, αλλά και έπειτα όταν και κόπηκαν δέντρα από τις κοίτες αυτών.
Σύμφωνα με την κ. Καπούλα το θέμα δεν είναι το νερό, αλλά τα όσα αυτό παρασύρει στην πορεία του. Οι φερτές ύλες που παρασέρνει είναι ο λόγος που «χάθηκαν» και οι γέφυρες. Γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν δέντρα μέσα στις κοίτες των χειμάρρων, τονίζει η κα Καπούλα. Ένα ρέμα που ξεκινά από ένα δασικό τμήμα που μπορεί να παρασύρει κορμοδέματα τα οποία και μπλοκάρουν τη ροή και έχουν ως συνέπεια να σπάνε οι χείμαρροι, βγαίνουν δεξιά- αριστερά αρχίζουν να μαζεύουν κι άλλα φερτά και συνεχίζουν μετά σε μια άτακτη πορεία που δεν ξέρουμε μετά που θα καταλήξει και τι θα βρει μπροστά της, κατοικίες, επιχειρήσεις κτλ.», ανέφερε η ίδια και συνέχισε λέγοντας ότι ο χείμαρρος δεξιά και αριστερά του πρέπει να έχει μία ικανότητα να επεκταθεί, εάν χρειαστεί.
«Όσο κατεβάζει κορμοδέματα αρχίζει και μπλοκάρει και γι’ αυτό δεν πρέπει στις κοίτες μέσα να υπάρχουν δέντρα», τόνισε.
«Όταν έχεις να κάνεις με τον Κραυσίδωνα στην εικόνα που είναι σήμερα σίγουρα δεν έχεις δημιουργήσει μία ζώνη που να έχει κάποιες δυνατότητες σε περίπτωση κρίσης. Γι’ αυτό και είδαμε να σπάει σαν να έχουμε ένα ταψί που το γεμίσαμε παραπάνω νερό και έσπαγε και παρέσερνε τα πάντα. Τους κάθετους δρόμους τους έκανε παραπόταμους, γιατί δεν είχε καμία δυνατότητα να συγκρατήσει και να μεταφέρει άλλο νερό. Έσπασαν οι γέφυρες, οι οδογέφυρες από τα κορμοδέματα», συμπλήρωσε.

Είδαμε ότι η Θεσσαλία λειτουργεί ενιαία- Χρειάζεται ένα συνολικό master plan
Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας αναφερόμενη στο master plan της Θεσσαλίας τόνισε πως όλοι βρίσκονται στην αναμονή ώστε να το δουν, να δουν πως θα διαχειριστούν όλες τις παραμέτρους με τρόπο που να μην γίνουν καταστροφικές και να μπορεί να διοχετευτεί σωστά το νερό.
«Μην ξεχνάμε ότι αποδείχτηκε, πέρα από το κομμάτι του Πηλίου, ότι όλη η υπόλοιπη Θεσσαλία λειτουργεί ενιαία υδρολογικά. Όλα καταλήγουν στην Κάρλα. Δεν μπορείς να κάνεις ξεχωριστό σχεδιασμό για Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Μαγνησία. Τόσα χρόνια ο καθένας έκανε τον δικό του σχεδιασμό.
Φάνηκε όμως ότι όχι απλά είμαστε γείτονες, αλλά έχουμε μία λειτουργία. Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε από κοινού, αν δεν το σχεδιάσουμε όλοι μαζί να λειτουργεί ολιστικά για όλη την περιοχή, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα είναι ένα αποτυχημένο project. Το σχέδιο θα πρέπει να είναι για όλους μια κοινή γλώσσα. Δεν θα μπορεί να πάρει κανένας αποφάσεις στη Μαγνησία που δεν είναι αντίστοιχες, κοινές ή δεν λειτουργούν ενιαία με τους υπόλοιπους νομούς και ειδικά την ώρα της κρίσης, την ώρα των πλημμυρικών φαινομένων.
Δεν θα πρέπει ο καθένας από τον δικό του νομό να αποφασίζει τι θα κάνει. Αυτό περιμένουμε και νομίζω ότι αυτό θα πετύχουμε με το master plan», επεσήμανε η κ. Καπούλα.

Οι αστοχίες στις υποδομές του Πηλίου ήταν περισσότερες από την υπόλοιπη Θεσσαλία
Αναφερόμενη η κ. Καπούλα στο Πήλιο, σημείωσε ότι το βουνό των Κενταύρων είναι μία ξεχωριστή κατάσταση, με τις αστοχίες να είναι τεράστιες.
«Σε επίπεδο υποδομών, οι υποδομές που αστοχήσανε στο Πήλιο είναι πολύ περισσότερες από την υπόλοιπη Θεσσαλία. Έχουμε τουλάχιστον τέσσερις γέφυρες που έχουν αστοχήσει σοβαρά, δηλαδή έχουν καταστεί ακατάλληλες», ανέφερε η ίδια και σημείωσε ότι μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με γέφυρες σε όλο τον νομό όπως στα Καλά Νερά, στη γέφυρα του Ξηριά στον Αλμυρό, στο Γαλανόρεμα κτλ.
Η κα Καπούλα ειδικά για την γέφυρα στα Καλά Νερά και την εγκατάσταση μίας γέφυρας Belley τόνισε πως αυτή θα πρέπει να αντικατασταθεί και να δημιουργηθεί δίοδος με δύο λωρίδες. Αυτή η κίνηση θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς οι υποδομές είναι συνδυασμένες και με τον τουρισμό και την οικονομική συνέχιση και ανάπτυξη της περιοχής.
«Θα πρέπει να έχουμε κάποιες οδηγίες για το πως θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα του οδικού δικτύου. Υπάρχει μία χρονική στέρηση σε σχέση με το μέγεθος των καταστροφών και τις παρεμβάσεις και νομίζω ότι αυτό δεν είναι καλό, καθώς ήδη μπαίνουμε στον Μάρτιο», σχολίασε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΤΕΕ σε σχέση με τις αποκαταστάσεις που πρέπει να γίνουν.
Παράλληλα τόνισε και την ανάγκη ενίσχυσης κατοίκων και επιχειρήσεων ιδίως στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, που επλήγη πολύ σοβαρά από τις πλημμύρες.

Αναγκαία η λειτουργία του Μητρώου Υποδομών
Όλη αυτή η καταστροφή, όλες αυτές οι υποδομές που «χάθηκαν» υπό το βάρος και την ορμή του νερού και των φερτών υλών παρέδωσε ταυτόχρονα πολλά μαθήματα προς κάθε κατεύθυνση.
Ένα από αυτά ήταν η αναγκαιότητα να λειτουργήσει το Μητρώο Υποδομών, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί αλλά δεν λειτουργεί. Μάλιστα το ΤΕΕ Μαγνησίας πολλά χρόνια πριν από τις καταστροφές είχε επισημάνει θα πρέπει να είναι μία προτεραιότητα και θα αποτελούσε ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων αλλά και κυβέρνησης.
«Είναι πολύ σημαντικό το Μητρώο Υποδομών, γιατί μας δίνει τον βασικό έλεγχο στο θέμα της στατικότητας των γεφυρών, την ηλικία τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον χρόνο για να μπορέσουμε να περάσουμε στο επίπεδο της μελέτης τους πως θα επισκευάσουμε ή θα ενισχύσουμε ή θα δημιουργήσουμε ένα καινούργιο τμήμα.
Δεν το λέγαμε τυχαία τα τελευταία πέντε χρόνια. Εννοείται ότι ξέραμε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι μπροστά μας. Στην περιοχή μας η πρώτη ένδειξη της κλιματικής κρίσης ήταν το 2015 όπου στη Σκόπελο σημειώθηκαν πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα. Τα φαινόμενα αυτά άλλαξαν ουσιαστικά την ιστορία και περάσαμε σε μία άλλη φάση, σημειώνει η κα Καπούλα.
Η βασική κουβέντα για τις υποδομές μετά τις πλημμύρες ήταν πόσες γέφυρες εξαφανιστήκανε από τον χάρτη, πόσες γέφυρες χάσαμε και χάσαμε πάνω από 500 σε όλη τη Θεσσαλία.
Το να σπάσουν οι βασικές σου συνδέσεις είναι ένα ζήτημα που προφανώς και πρέπει να διερευνηθεί. Άρα το Μητρώο Υποδομών μας δίνει την αυτούσια εικόνα του τι πρόβλημα μπορεί να έχει μία υποδομή. Το να το ξέρεις δεν είναι κακό γιατί στην χώρα που ζούμε, θεωρούν το να βγαίνει το πρόβλημα στην επιφάνεια είναι κακό, γιατί πρέπει κάποιος να το αντιμετωπίσει, γιατί υπάρχουν ευθύνες κτλ..
Οι υποδομές γερνάνε, πιέζονται, δέχονται φορτία, λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, «κουράζονται». Δεν πρέπει να τις παρακολουθούμε, να βλέπουμε την κατάστασή τους και να κάνουμε τις παρεμβάσεις έγκαιρα πριν φτάσουν στο απροχώρητο;» ερωτά η κα Καπούλα.

Ο ρυθμός των διαδικασιών είναι το μεγάλο «αγκάθι» των αποκαταστάσεων
Εκτός όμως από τις ζημιές, για τις οποίες υπάρχουν τεχνικές λύσεις, ανθεκτικές που μπορούν να προχωρήσουν δίνοντας μια ουσιαστική ανάσα στον τόπο, μεγάλο πρόβλημα είναι οι διαδικασίες, οι συνεννοήσεις, οι εύρεση των υπευθύνων μέχρι να ακολουθήσει το ξεκίνημα των εκάστοτε εργασιών.
«Όλο το τμήμα των καταστροφών είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι, έχουν προϋπολογισμό για τα τρέχοντα, την καθημερινότητα. Όταν έχεις ένα τοπίο καταστροφής είναι δεδομένο ότι θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο, αλλά πρέπει να γίνουν οι χρηματοδοτήσεις, πρέπει να προχωρήσουν τα έργα.
Δεν ξέρω ποιος θα κάνει τις διαδικασίες, μάλλον όμως αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα τελικά στη χώρα.
Όταν είχαμε την πρώτη ημερίδα για τα αντιπλημμυρικά είχαν έρθει δήμαρχοι και παρόλο που έχουν τρομερά προβλήματα όλοι προτάξανε το γεγονός των διαδικασιών. Ποιος θα κάνει τι, πότε θα γίνουν οι διαδικασίες, πως θα γίνουν αυτά, απίστευτοι χρόνοι που πρέπει να κυλήσουν για να πεις ότι μπήκε μηχάνημα και δούλεψε. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.
Για μένα μαζί με το ΦΕΚ της καταστροφής έπρεπε το δεύτερο στάδιο να ήταν με διαφάνεια ο τρόπος που θα προχωρήσουν τα έργα. Υπάρχουν κατεπείγουσες διαδικασίες που έγιναν και στον Ιανό αλλά το ζήτημα ήταν ότι στον Ιανό δεν είχε εμπλακεί το Υπουργείο.
Εδώ τώρα δεν ξέρουν ποιος φορέας θα δημοπρατήσει, άρα όλα αυτά είναι θέματα που δημιουργούν τεράστιες καθυστερήσεις», τόνισε η κ. Καπούλα.

Οι κόμβοι στον Βόλο έδειξαν την έλλειψη συνεργασίας και συνέργειας
Επιστρέφοντας στην πόλη του Βόλου και κάνοντας αναδρομή στις ημέρες των πλημμυρών θυμάται κανείς πως οι κυκλικοί κόμβοι ιδίως αυτοί σε Δημαρχείο και Τελωνείο ήταν αυτοί που συγκέντρωσαν μεγάλους όγκους νερού και έγιναν η αιτία να πλημμυρίσουν περιοχές όπως το Παλιό Λιμεναρχείο ή και η αρχή της Ιάσονος και Δημητριάδος με επιχειρήσεις να έχουν βουτηχτεί στα λασπόνερα.
Η κ. Καπούλα και το ΤΕΕ Μαγνησίας από την πρώτη στιγμή δημιουργίας των κόμβων είχαν επισημάνει ότι δεν υπάρχει υδρολογική μελέτη, γεγονός που αντιμετωπίστηκε φοβικά και κακότροπα από την δημοτική αρχή.
«Ως ΤΕΕ είχαμε επισημάνει ότι δεν περιλαμβανόταν στο έργο υδραυλικές μελέτες. Δεχτήκαμε και επιθέσεις ακόμη και από τον μελετητή των κόμβων, τον καθηγητή κ. Ηλιού. Όμως εμείς είπαμε ότι είναι άλλο πράγμα ο γεωμετρικός σχεδιασμός που μπορεί να έχει γίνει από τον κ. Ηλιού αλλά λείπουν οι συνοδές μελέτες, που είναι τα θέματα των υδραυλικών, του πως θα διαχειριστούμε το νερό εκεί κτλ.
Δεν κάνεις ένα έργο και λες μετά που θα πάει το νερό. Δεν λειτουργούμε κατ’ αυτό τον τρόπο στο δομημένο περιβάλλον. Το δομημένο περιβάλλον πρέπει κι αυτό να έχει κάποια ροή. Δεν βάζουμε εμπόδια στο νερό χωρίς να έχουμε μία ολοκληρωμένη μελέτη που θα διοχετευτεί. Ειδικά στο δομημένο περιβάλλον που θα γυρίσει το νερό και θα μπει σε σπίτια, επιχειρήσεις, θα κινδυνεύσει κόσμος.
Ο κ. Ηλιού στην εσπερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα το ΤΕΕ Μαγνησίας είπε ότι εκείνος έκανε μόνο τον γεωμετρικό σχεδιασμό και ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια έπρεπε να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει συνολική μελέτη για το πως θα λειτουργήσουν οι κόμβοι και στα άλλα επίπεδα πέρα από το κυκλοφοριακό», σημείωσε η κ. Καπούλα και επεσήμανε πως από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν σε χρηματοδότηση μετά τις πλημμύρες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν και η μελέτη απορροής υδάτων από τους κυκλικούς κόμβους.«Αντί να συνεργαζόμαστε και να συνθέτουμε τις απόψεις μας σε αυτή την πόλη, πρέπει κάποιος να είναι ο κακός της υπόθεσης», τόνισε η κ. Καπούλα και μιλώντας για τις λύσεις που θα πρέπει να δοθούν στην πόλη για την αντιπλημμυρική της θωράκιση χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι πλέον ο Δήμος Βόλου συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ορατός ο κίνδυνος λειψυδρίας στη Μαγνησία
Εξηγώντας η κα Καπούλα γιατί είναι άτοπη η προτεραιοποίηση των αποτελεσμάτων των πλημμυρών, μιας και όλα όσα πρέπει να γίνουν είναι σημαντικά έθιξε το ζήτημα του νερού. Ανέφερε πως ακόμη η σωστή ενημέρωση για το θέμα της ποιότητας του νερού στον Βόλο είναι ταμπού μιας και το νερό έχει μία μεγάλη αλατότητα και δεν συστήνεται σε ανθρώπους υπερτασικούς, με καρδιοπάθειες κτλ.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το νερό είναι κατάλληλο, όμως θα πρέπει να γίνουν άμεσα έργα, καθώς οι πηγές «χάθηκαν» με τις πλημμύρες και πλέον ο Βόλος υδροδοτείται από γεωτρήσεις.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι ο Βόλος, η Μαγνησία και εν γένει η Θεσσαλία δέχτηκαν τεράστιους όγκους νερού, το καλοκαίρι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειψυδρίας κι αυτό γιατί, όπως είπε η ίδια, στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου έχουν χαθεί τα βασικά σημεία υδροδότησης, δηλαδή οι πηγές, ενώ δεν υπάρχουν αποθεματικά νερού και τίθεται ακόμη ζήτημα και με τη διαχείριση.

Προβληματισμός για την λειτουργία και του λιμανιού
Από τη στόχευση της προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας δεν έλειψε και το λιμάνι του Βόλου, το οποίο δέχτηκε μεγάλους όγκους νερού μαζί με πληθώρα φερτών υλών, με αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην ο χάρτης του βυθού.
Η κ. Καπούλα δε εξέφρασε και την αγωνία της για την αποκατάστασή του, ενώ ανέφερε ότι πιθανώς φέτος να μην δέσουν στον Βόλο κρουαζιερόπλοια, εξαιτίας αυτού του φαινομένου.
«Είναι τεράστιο θέμα, είναι δύσκολο επιχειρησιακά να αφαιρέσεις, να ξεμπαζώσεις τον πυθμένα του λιμανιού.
Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και στον υπόλοιπο Παγασητικό σε μια ακτίνα κοντά στα παράλια κι αυτό έχει αλλάξει το θαλάσσιο οικοσύστημα το οποίο ζούσε και τρεφόταν από τον πυθμένα της θάλασσας. Αυτός σκεπάστηκε από φερτές ύλες με συνέπεια να «σπάσει» η τροφική αλυσίδα.
Είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθείται κι ελπίζουμε να μην έχει σοβαρές συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Όμως μιλάμε για μία ευπάθεια στον Παγασητικό κι αποτελεί ένα θέμα που έχει μείνει ως πρόβλημα», ανέφερε η ίδια καταλήγοντας ότι θα πρέπει έγκαιρα να ληφθούν μέτρα και έπειτα να αφήσουμε όλοι τη φύση να λειτουργήσει αναπλαστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.