Π. Καρκατσούλης στο “Ράδιο-Ένα”: Λίγα τα βήματα σε μεταρρυθμίσεις για διαφάνεια…

Όπως και για μείωση της διαφθοράς, καθώς μόνο επί ΠΑΣΟΚ έγιναν μεγάλες τομές, είπε το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ

Το γεγονός ότι μόνο στην εποχή της προοδευτικής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έγιναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της μείωσης της διαφθοράς στη χώρα μας και έκτοτε έχουν γίνει πολύ λίγα βήματα, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης νομικός, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής (τομεάρχης πολιτικής προστασίας) και καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ανέφερε ότι οι εκθέσεις που κάνει η Διεθνής Διαφάνεια κυρίως, βασίζονται σε έρευνες της αντίληψης των πολιτών για τη διαφθορά. Όπως είπε, επειδή είναι πολύ δύσκολο να βρεις τι ακριβώς είναι η διαφθορά, πάρα πολύ συχνά προσφεύγουμε στη γενική αντίληψη που έχει ο πολίτης, χωρίς να σημαίνει ότι είναι λάθος, αλλά δεν είναι και το ορθό.
Επίσης είπε ότι υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που λαμβάνονται υπόψη, όπως τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για θέματα δωροδοκίας, πως είναι η κατάσταση στα δημόσια έργα, γιατί εκεί είναι το πολύ δημόσιο χρήμα και συνήθως εκεί γίνεται η διαπλοκή με τους εργολάβους του ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Καρκατσούλης τόνισε ότι αυτό που γίνεται τώρα και λόγω της πανδημίας, με τις απευθείας αναθέσεις εκτιμά ότι είναι εξαίρεση, γιατί εάν είναι μια σταθερή και μόνιμη κατάσταση έχουμε μπει σε εξαιρετικά ολισθηρό δρόμο.
«Δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να λες σε μια δημόσια υπηρεσία, ότι μπορεί όποτε κρίνει εάν χρειάζεται να άρει κάτι, να το κάνει χωρίς κανόνες», τόνισε και εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα σε φορείς που έχουν σχέση με τα θέματα του κορωνοϊού, να λειτουργούν κατά παρέκκλιση των κανόνων.
Στο μεγάλο θέμα της διαφθοράς, στη χώρα μας ανέφερε ότι έχουμε ιδιαιτερότητες και ενώ ο Ν. 4412 για τα δημόσια έργα, που είναι μεταφορά κοινοτικής οδηγίας, δεν γίνεται να μη δουλεύει στην Ελλάδα και σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα να δουλεύει.
«Έχουμε ένα βαρύ πρόβλημα, που σχετίζεται με άτυπες δομές και παράτυπες διαδρομές, κάτι που έχει να κάνει και με τη δομή της κοινωνίας», επισήμανε το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Διαφάνεια για να ελεγχθεί η διαφθορά

Σύμφωνα με τον κ. Καρκατσούλη, η διαφάνεια θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των συστάσεων, υποδείξεων, μελετών, συμβουλών που δίνονται σε μια χώρα, προκειμένου να ελέγξει τα φαινόμενα της διαφθοράς.
Το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε τη μεγάλη αλλαγή για τη διαφάνεια με το νόμο για τη Διαύγεια που υποχρεώνει κάθε Δημόσια υπηρεσία όταν συναλλάσσεται να αναρτά το περιεχόμενο της δοσοληψίας στο διαδίκτυο.
Ακόμη είπε ότι για την αξιοκρατία στο σύστημα προσλήψεων, έγινε ο Νόμος Πεπονή, που αν και πολεμήθηκε, συνεχώς «βελτιώνεται», κάτι που επιχειρήθηκε 215 φορές μέχρι σήμερα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αντέξει για ακόμη μια φορά το σύστημα.
Με βάση έρευνες που έχουν γίνει για τη διαφθορά σε διάφορους τομείς του Δημοσίου (φυλακές, Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες) καταλήγουμε η Ελλάδα να είναι στην 50η και 60η θέση, όταν οι χώρες της ΕΕ είναι 24 και κάθε φορά να υπερπολιτικοποιείται το ζήτημα, ενώ το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος έκανε τις μεταρρυθμίσεις που όλοι ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι χρειάζονται στην Ελληνική κοινωνία για να μειωθεί η διαφθορά, επισήμανε.
«Η διαφθορά μειώνεται όταν έρχεται ένα αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, όταν έρχεται ένα αξιοκρατικό σύστημα δημόσιων προμηθειών, που είναι διαφανές, όταν έρχεται ένα εκλογικό σύστημα που δεν είναι κλεπτοκρατικό και έτσι βλέπεται να μειώνεται η διάθεση, η επιθυμία και η βούληση του εκλογικού σώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Σοβαρές μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον κ. Καρκατσούλη, η προοδευτική διακυβέρνηση τα χρόνια που πέρασαν του ΠΑΣΟΚ ήταν σπουδαία όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, ενώ στη συνέχεια έγιναν πολύ λίγα βήματα. Όπως είπε, η μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε ήταν η αποκέντρωση της Αυτοδιοίκησης, ενώ ακολούθησε η αποκέντρωση σε κρίσιμες πολιτικές όπως η υγεία, η Παιδεία, η ασφάλεια, οπότε οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να ελέγξουν τι συμβαίνει στην περιοχή τους.
Η πρώτη προσπάθεια, αποκέντρωσης των Δήμων ήταν ο «Καποδίστριας Ι» που από 6.500 Δήμους στη χώρα έγιναν 1.300, η δεύτερη προσπάθεια ήταν ο «Κλεισθένης» που από 1300 Δήμους τους κατέβασε σε 800, αλλά τόνισε ότι η ουσία είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πακέτων που δεν τόλμησε να κάνει καμία κυβέρνηση, ούτε και η σημερινή που το είχε σημαία.
Τέλος, για κοινωνικά και διοικητικά φαινόμενα που εκφράζουν συγκεκριμένες παθολογίες (όπως η ανάθεση έργων με μεγάλες εκπτώσεις και οι συνεχείς παρατάσεις, που έχουν αποτέλεσμα ένα έργο ενώ έπρεπε να ολοκληρωθεί σε μήνες να παίρνει αρκετά χρόνια), είπε ότι είναι αθεράπευτα, μόνο εάν η ίδια η κοινωνία τα αποδέχεται, τα εγκρίνει και τα προκρίνει και τα χαρακτήρισε φαινόμενα ενδημικής διαφθοράς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.