«Πάγωσαν» παραγγελίες και κατασκευές λόγω κόστους ενέργειας και πρώτων υλών!

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Μετάλλου Σ. Μπατάκας
Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Μετάλλου Σ. Μπατάκας

Οι βιοτέχνες μετάλλου της Μαγνησίας έχουν δουλειά, αλλά δυσκολεύονται με την αλματώδη αύξηση στις τιμές της ενέργειας, με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες του κλάδου να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Σάββας Μπατάκας πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Ν. Μαγνησίας. Ο κλάδος παράλληλα, έχει έλλειψη τεχνιτών και ζητά η Πολιτεία να οργανώσει καλύτερα τις τεχνικές σχολές, να ενισχύσει και να υποστηρίξει τα ΕΠΑΛ και να επαναφέρει τις ειδικότητες που λείπουν από την αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Μπατάκα «πολλοί επαγγελματίες έχουν μετακινηθεί σε εναλλακτικό πάροχο ενέργειας για ποιο οικονομικές χρεώσεις, αλλά απ΄ ότι φαίνεται, πέτυχαν ακριβώς το αντίθετο, καθώς ιδιαίτερα Ιούλιο και Αύγουστο και παρά το ότι οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές λόγω καλοκαιριού, έλαβαν πολύ αυξημένους λογαριασμούς»…
Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει το ποσοστό επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας, ώστε οι επαγγελματίες να μπορέσουν να πάρουν ανάσα.

Μεγάλη αύξηση και στις πρώτες ύλες

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έγινε μεγάλη αύξηση και στις πρώτες ύλες, καθώς το μέταλλο «πήρε» 100% στην τιμή, καθώς από τα 0,70 και 0,80 το κιλό, έφτασε να πωλείται 2 και 2,20 €, κάτι που έχει αποτέλεσμα να «παγώνουν» πολλές παραγγελίες και κατασκευές.
Ο κ. Μπατάκας είπε ότι αυτή την περίοδο τρέχουν προγράμματα από το ΕΣΠΑ και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα που βοηθούν κάπως την κατάσταση, αλλά το κύριο πρόβλημα, είναι οι αυξήσεις στην πρώτη ύλη και στην ενέργεια.
Ο ίδιος είπε ότι μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή άλλο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επιδοτούνται για αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, ώστε να μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να διεκπεραιώνονται πιο σύντομα οι αιτήσεις εγκατάστασης Φ/Β πάνελ στη ΔΕΗ, καθώς (σήμερα οι εγκρίσεις δίνονται σε διάστημα από έξι μήνες ως 15 χρόνο!), ώστε να μπορεί ο επαγγελματίας να δει αποτέλεσμα άμεσα.

Δυσεύρετοι οι εξειδικευμένοι τεχνίτες

Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μετάλλου στη Μαγνησία, είναι η έλλειψη εξειδικευμένων τεχνιτών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.
Όπως είπε οι επιχειρήσεις ζητούν ηλεκτροσυγκολλητές, μονταδόρους, αλουμινάδες τορναδόρους και φρεζαδόρους, προγραμματιστές εργαλειομηχανών CNC και ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου ζητά από την Πολιτεία να οργανώσει καλύτερα της τεχνικές σχολές, να ενισχύσει και να υποστηρίξει τα ΕΠΑΛ και να επαναφέρει τις ειδικότητες που λείπουν από την αγορά.
Ο κ. Μπατάκας τόνισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους για να ακολουθήσουν τεχνικά επαγγέλματα, γιατί σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν άτομα για την παραγωγή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.