Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Να ενταχθεί σε κβαντικό οικοσύστημα στοχεύει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Θέλοντας να είναι μέρος των τεράστιων αλλαγών, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα Ηλία Σάββα

Στην προσπάθεια που γίνεται ώστε το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να ενταχθεί σε ένα νέο κβαντικό οικοσύστημα, το Qworld, αναφέρθηκε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογίας και καθηγητής του τμήματος, Ηλίας Σάββας, αναφερόμενος στις προκλήσεις που προκύπτουν.

Η κβαντομηχανική είναι κάτι πολύ παλιό, αλλά η κβαντική υπολογιστική κάτι σχετικά νέο. Ειδικά ο κβαντικός προγραμματισμός είναι της τελευταίας πενταετίας. Οπότε έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κβαντικό σύστημα, το Qworld, στο οποίο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το τμήμα προσπαθεί να ενταχθεί από τον Ιούλιο, δημιουργώντας το QGreece, ώστε να είναι ο αντιπρόσωπος του συστήματος στην Ελλάδα. «Αυτό σημαίνει ότι εάν και όταν το καταφέρουμε, με το crash test να γίνεται τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα με το σχετικό workshop, όντας προσωπικά σίγουρος ότι θα πετύχουμε, θα είναι πάρα πολύ καλό. Έτσι, όποιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα θα θέλει να συνεργαστεί με το σύστημα, θα πρέπει να περάσει και να εγκριθεί από εμάς» σημείωσε ο κ. Σάββας.

Ραγδαίες αλλαγές…

Η στόχευση του συστήματος είναι να μάθει ο κόσμος τι σημαίνει κβαντικός προγραμματισμός, κάτι που δεν είναι τόσο απόμακρο και μας πλησιάζει περισσότερο πλέον σύμφωνα με τον κο Σάββα. «Είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενο και θέλουμε να είμαστε μέρος του πλέον. Αν γίνει πλέον η κβαντική υπολογιστική πιο αξιόπιστη, ο κόσμος μας θ’ αλλάξει άρδην. Αυτά τα οποία ξέρουμε, καλό θα ήταν να τα ξεχάσουμε. Για παράδειγμα αν τώρα θέλουμε μερικές δεκάδες χρόνια για ν’ αναλύσουμε ένα φάρμακο, με έναν κβαντικό υπολογιστή θα θέλουμε μερικά δευτερόλεπτα. Ένας αλγόριθμος ασφάλειας σε τράπεζα που θέλει 300 χρόνια να παραβιαστεί, θα «σπάει» σε μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε την ασφάλειά μας, γιατί θα δημιουργηθούν νέοι αλγόριθμοι. Ο κόσμος θ’ αλλάξει και θέλουμε να είμαστε κομμάτι αυτού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τεράστιο ενδιαφέρον!

Το πότε θα γίνει αυτό δεν το ξέρουμε. Πάντως επενδύονται προς αυτήν την κατεύθυνση τεράστια ποσά, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι προχωρά το όλο θέμα, ενώ η ένταξη στο QWorld έχει ως στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για να περάσουν μαθήματα στα πανεπιστημιακά τμήματα, και πάνω σ’ αυτό εργάζεται το κβαντικό οικοσύστημα. Σ’ αυτό συμμετέχουν 13-14 κράτη, με ανταλλαγή στοιχείων και αλληλοβοήθεια. Επίσης έχουν διατεθεί κβαντικοί υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, της ΙΒΜ.
Το ενδιαφέρον τέλος χαρακτηρίζεται… τρομακτικό με τις αιτήσεις συμμετοχής στο workshοp να έχουν φτάσει τις 116 αιτήσεις, από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ οι υπεύθυνοι περίμεναν περίπου 30-40 αιτήσεις. Έτσι, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το τμήμα ψηφιακών συστημάτων θα καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.