Πατήρ Επιφάνιος Οικονόμου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Παράλογο να μείνουν κλειστοί οι ναοί τα Χριστούγεννα»

Τονίζοντας ότι μαζί με τη σωματική συμβαδίζει και η ψυχική υγεία

Για το θέμα της λειτουργία των ιερών ναών την περίοδο των εορτών αλλά και για το έργο που επιτελεί η Εκκλησία, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες λόγω των περιοριστικών μέτρων μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο εκπρόσωπος Τύποου της ΙΜ Δημητριάδος, Αρχιμανδρίτης πατέρας Επιφάνιος Οικονόμου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για να λειτουργήσουν οι ναοί την ημέρα των Χριστουγέννων.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν οξύτατα προβλήματα με τους ανθρώπους να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ψυχολογικά την όλη κατάσταση, ο πατήρ Επιφάνιος εξέφρασε την έντονη ανησυχία ότι από τη στιγμή που θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία θα γεμίσουν τα ψυχιατρεία και οι νευρολογικές κλινικές. «Άρα πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή και αυτή είναι η πρόταση της εκκλησίας, ώστε να διασφαλιστεί και η ορθή αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και η ψυχική υγεία των ανθρώπων, και εδώ έρχεται να διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο η ζωή της Εκκλησίας και η θεία Λατρεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σημείωσε ότι από τη στιγμή που μελετάται το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, θεωρεί παραλογισμό να μην ανοίξουν ο ιεροί ναοί την ημέρα των Χριστουγέννων με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για ανάσες πνευματικού οξυγόνου. Χαρακτήρισε δε τον φόβο της ανεγξέλεκτης εισόδου στους ναούς υπερβολικό, αφού σημείωσε ότι η Εκκλησία προσαρμόστηκε σε όλα τα μέτρα την προηγούμενη περίοδο, με αυξημένο αριθμό λειτουργιών και περιορισμούς στον αριθμό των ανθρώπων. «Υπάρχουν τρόποι για να ικανοποιηθούν τα πάντα αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και εμπιστοσύνη. Είναι Μάνα η Εκκλησία και λόγος της ύπαρξής της είναι να προστατεύει και να σώζει και αυτό θα πράξει και τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη Θεία Κοινωνία πάντως ήταν κατηγορηματικός, δηλώνοντας ότι αυτοί που δεν πιστεύουν δεν νομιμοποιούνται να υποδείξουν στην Εκκλησία τι θα πράξει. «Δεν έχει καμία σχέση με την εκκλησιαστική εμπειρία οπότε ας αφήσει την Εκκλησία να κάνει τη δουλειά της, που ξέρει ποιο είναι το έργο της και αυτό θα επιτελέσει με ακρίβεια, σοβαρότητα, ευπρέπεια και με επίγνωση της αποστολής της. Υποδείξεις από αρνητές και απίστους δεν δεχόμαστε» τόνισε ο πατέρας Επιφάνιος.

«Πολλαπλές κοινωνικές συνέπειες από την πανδημία»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΙΜ Δημητριάδος αναφέρθηκε παράλληλα και στα εμπόδια που υπάρχουν για την επιτέλεση του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας, καθώς αναγκαστικά ανεστάλη η λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης, σημειώνοντας πάντως ότι κανείς δεν έχει μείνει έρμαιο της τύχης.

«Αυτήν τη στιγμή πλήττεται βάναυσα, επειδή οι ναοί είναι κλειστοί, το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας που δεν είναι ξέχωρο από τη Θεία Λατρεία. Αναγκαστήκαμε από τις συνθήκες και με δεδομένη τη στήριξη στον εθελοντισμό να αναστείλουμε τη λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης δεν σημαίνει ότι εγκαταλείψαμε τους ανθρώπους μας. Οι ιερείς και τα στελέχη των ενοριών έχουν τους τρόπους σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη νασυνδράμουν και να συντρέχουν με βασικά είδη και οικονομική βοήθεια. Οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη δεν θα αφεθούν ποτέ στη μοίρα τους» δήλωσε μεταξύ άλλων, αλλά συμπληρώνοντας ότι και η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει γι’ αυτό και ν’ αντιληφθεί ότι υπάρχουν πολλαπλές κοινωνικές συνέπειες από αυτήν την κατάσταση.  «Υπάρχουν και άλλες παράμετροι στην ανθρώπινη ζωή που δεν πρέπει να περιφρονούμε και να θυσιάζουμε και η εκκλησία χρειάζεται βοήθεια και συναντίληψη».

Πάντως δεν θέλησε να κρίνει τις κινήσεις ή την αδράνεια άλλων φορέων προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού επεσήμανε ότι ουδέποτε η Εκκλησία δέχθηκε ή στηρίχθηκε σε κρατική ή δημόσια βοήθεια. «Υπάρχει αλληλεγγύη δεν θα κρίνω καμία Αρχή και καμία Εξουσία και δεν στηριζόμαστε σε καμία από αυτές» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.