Πιερρακάκης στον ΣΒΘΣΕ: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρακολουθεί εξελίξεις- Μπορεί να πρωταγωνιστήσει»

Η βιομηχανία δοκιμάστηκε αλλά άντεξε, χρειάζεται όμως στήριξη τόνισε η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ κ. Κολλιοπούλου

Με προσκεκλημένο τον Υπουργό Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η  Γενική Συνέλευση του ΣΒΘΣΕ με τον ίδιο να δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας, το οποίο πατά στην ψηφιακή εποχή. Ο Υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει και μίλησε για την μεγάλη προοπτική που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο το χαρακτήρισε ως ένας σύγχρονο Σχέδιο Μάρσαλ.

 

Ο Υπουργός σημείωσε πως την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που περιλαμβάνει δυνατότητες χρηματοδότησης τέτοιες που υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας

Όπως επεσήμανε τουλάχιστον το 20% των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη διατίθενται σε ψηφιακά Projects, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται το ποσοστό αυτό να αγγίξει  το 24%. Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για το στοίχημα της ψηφιακής διακυβέρνησης και των νέων τεχνολογιών, εξηγώντας πως ο στόχος είναι δύο κατηγοριών έργα. Η μία κατηγορία περιλαμβάνει έργα που λύνουν προβλήματα του παρελθόντος, σχολιάζοντας πως είναι δύσκολη ακόμη και η μετατροπή του χαρτιού σε πληροφορία, ενώ το δεύτερο κομμάτι συνδέεται με τις γέφυρες του μέλλοντος, με έργα όμως ο ψηφιακός έλεγχος των αυτοκινητοδρόμων, τα αυτόνομα αυτοκίνητα κτλ.

« Θεμελιώνουμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρακολουθεί εξελίξεις. Δεν πρέπει να τρέχει να προλάβει το τρένο, πρέπει να είναι στα πρώτα βαγόνια να καινοτομήσει εκεί που έχει καλούς επαγγελματίες. Πρέπει να αφαιρέσουμε τα εμπόδια και να προχωρήσουμε στην απλούστευση των διαδικασιών» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Τόνισε πως η χώρα βήμα βήμα πιστοποιεί ότι μπορεί να κάνει πράγματα και δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το σύστημα του εμβολιασμού. «Ήταν η δυσκολότερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπρεπε να στηθεί σε χρόνο μηδέν και να ματσαριστούν τα εμβόλια με τα ραντεβού πολιτών. Ήταν μία δύσκολη άσκηση, αλλά με την αρωγή των συνεργαζόμενων φορέων στήσαμε ένα σύστημα από τα πιο καλά δομημένα στην ΕΕ.», είπε χαρακτηριστικά.Ο Υπουργός σημείωσε πως αυτή η ψηφιακή μετάβαση είναι και βούληση του Πρωθυπουργού, ενώ η προσπάθεια αυτή της ψηφιακής μεταρρύθμισης θα συνεχιστεί εντακτικά.

Κολιοπούλου: Η βιομηχανία έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας

Η κ. Κολιοπούλου στην αρχή της ομιλίας της εξήρε την ενεργοποίηση της ελληνικής πολιτείας, ώστε να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πανδημίας με τον επιχειρηματικό κόσμο να αναγνωρίζει και να στηρίζει τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν.

«Είμαστε όλοι αποδέκτες των κυβερνητικών προσπαθειών που αφορούν την άμεση και καθολική λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας μας, την εφαρμογή πρωτοβουλιών στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών από την ακινητοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιθωρίων. Στην επίσπευση του σχεδιασμού για την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα υποστηρίξει την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Υποστήκαμε όμως την αύξηση κόστους σε πολλά σημεία, για να κρατήσουμε τις παραγωγικές επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν καθόλου, ασφαλείς, covid-free και λειτουργικές», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως για την επιχειρηματική κοινότητα ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας εκτιμάται ότι είναι ένα ισχυρό μέσο  για την ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταβολών .

Επεσήμανε πως η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του περιβάλλοντος λειτουργίας της οικονομίας θα απαλλάξει το κράτος και τις επιχειρήσεις από διαχρονικές παθογένειες, ενώ σχολίασε και τις αλλαγές που δημιουργούνται από τον νέο εργασιακό νόμο λέγοντας πως «φέρνει τις παραγωγικές επιχειρήσεις πίσω σε άλλες εποχές και επιβαρύνει υπέρμετρα την ανταγωνιστικότητά τους. Ακόμη υπολογίζουμε να δούμε πόσο θα μας κοστίσει αυτό το «μάρμαρο»».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου η βιομηχανία έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα της οικονομικής κρίσης και η περίοδος της πανδημίας αποδείχθηκε απρόβλεπτη και απαιτητική σε όλες τις εκφάνσεις της.

«Δοκιμάστηκαν οι αντοχές και οι δυνάμεις μας με μια τέτοια συγκυρία που είχε έκταση, βάθος και διάρκεια χωρίς να έχουμε προλάβει να συνέλθουμε από την οικονομική κρίση. Σύμμαχός μας σε όλη αυτή την προσπάθεια ο ρεαλισμός και οι δυνατότητες ψηφιακής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αναστρέφουμε το κλίμα σε μια οικονομία τεχνολογικά υστερούσα και σε μια κοινωνία διστακτική στις αλλαγές. Καταφέραμε να παράγουμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας, να κάνουμε τις συναλλαγές μας γρήγορα και με αρκετή ασφάλεια. Είναι μια κατάκτηση που πρέπει να κεφαλοποιηθεί, να επεκταθεί και να διευρυνθεί σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας», τόνισε η ίδια.

Φυσικά, η κ. Κολιοπούλου αναφέρθηκε και στα προβλήματα υπογραμμίζοντας πως η βιομηχανία αυτό τον καιρό αντιμετωπίζει μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις τιμές πρώτων και δευτέρων υλών, ωστόσο κρατά την αισιοδοξία της, καθώς διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα από τις διεθνείς αγορές , τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με την κ. Κολιοπούλου, αποδείχθηκε ότι στηρίζεται στην πραγματική οικονομία που δεν είναι άλλη από την παραγωγή, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία.

«Σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν και η βιομηχανία επιζητά επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα, διεκδικεί διεύρυνση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές, αναγνωρίζει τις προκλήσεις της ψηφιακής αλλαγής και οικονομίας, προετοιμάζεται για να συμμετάσχει δυναμικά στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξης, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αναζητά στη στήριξη για την έρευνα και καινοτόμες λύσεις», υπογράμμισε η πρόεδρος του Συνδέσμου και συμπλήρωσε πως αποτελεί αναγκαιότητα η εκπαίδευση και η στήριξη γνώσεων  του ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη ψηφιακών δυνατοτήτων.

Χαρακτήρισε ως στοίχημα την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας του ψηφιακού συστήματος και τόνισε πως η μετάβαση στην ψηφιοποίηση δεν θα πρέπει να δημιουργήσει βάρη.  « Θέλουμε ένα εύχρηστο και διασυνδεδεμένο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 2 και η εύρυθμη λειτουργία του My Data. Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η χρηματοδότηση των  βιομηχανικών μεταποιητικών επιχειρήσεων για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, για την υποστήριξη των επενδύσεών τους σε δράσεις αυτοματοποίησης, για την εκπαίδευση των εργαζομένων», επεσήμανε η ίδια, ενώ ευχαρίστησε ονομαστικά στελέχη του Συνδέσμου για την καθημερινή τους δράση στήριξης των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Βιδάλης, τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί η ψηφιακή σχέση πολιτών επιχειρήσεων και δημοσίου, προσθέτοντας ότι ο ΣΕΒ, δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση. Αναφέρθηκε στις ευκαιρίες συνεργασίας με τον ΣΒΘΣΕ στη διαμόρφωση προτάσεων στην κεντρική διοίκηση, για μείωση γραφειοκρατίας, εκσυγχρονισμό προτάσεων για 2021 – 2027 κ.α. και τόνισε την ανάγκη να συνδεθούν οι βιομηχανικές συγκεντρώσεις με οδικά δίκτυα – σύνδεση με το λιμάνι του Βόλου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να θεσπιστούν οι στόχοι για ένα μέλλον ψηφιακό και σύγχρονο μαζί με την κοινωνία.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.