Ποια τα πιθανά σενάρια για τις έδρες στη Μαγνησία

Εξακομματική μέχρι οκτακομματική η νέα Βουλή, εκτιμά ο Δρ. Πολιτικής Επιστήμης Π. Κουστένης

Εξαίρεση αποτελεί η Μαγνησία από τις τετραεδρικές και πενταεδρικές εκλογικές περιφέρειες όπου η ΝΔ αναμένεται να αυξήσει, λόγω του μπόνους την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, επειδή η Πλεύση Ελευθερίας πήρε το 7ο καλύτερο ποσοστό της Πανελλαδικά, αν καταφέρει να μπει στη Βουλή (έχοντας εθνικό όμως ποσοστό πάνω από 4% – 4,5% και στη Μαγνησία, πάνω από 5%), η ΝΔ θα χάσει μια έδρα και θα την πάρει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Παναγιώτης Κουστένης Δρ. Πολιτικής Επιστήμης, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, και τόνισε ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις , η νέα Βουλή θα είναι εξακομματική ως οκτακομματική, ενώ έκανε προβλέψεις και για το νομό Μαγνησίας.

Σχετικά με την κατανομή των εδρών, ο κ. Κουστένης είπε ότι με την αναφορά του μπόνους είναι προφανές ότι η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, αυτό ωστόσο συνήθως συμβαίνει κατά κανόνα στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες (η Μαγνησία ανήκει κανονικά στην ομάδα αυτών των περιφερειών), όπου το πρώτο κόμμα με το μπόνους, παίρνει τη μερίδα του λέοντος.
«Το ότι δύο νέα κόμματα διεκδικούν την είσοδό τους στην Βουλή, εφόσον την επιτύχουν, ο κύριος όγκος εδρών που θα επιτύχουν αυτά τα κόμματα, θα είναι από τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες κυρίως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ως εκ τούτου, ειδικά για τη ΝΔ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ανακατανομή της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με ελαφρά μείωση των εδρών της, στις μεγάλης πόλεις και μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις τετραεδρικές και πενταεδρικές», επισήμανε ο Δρ. Πολιτικής Επιστήμης.

Εξαίρεση η Μαγνησία

Ωστόσο, προέβλεψε ότι η Μαγνησία φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση και παρόλο που θα περίμενε κανείς η ΝΔ να μένει στα ίδια επίπεδα ή και να αυξάνει την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, παρουσιάζει το έβδομο Πανελλήνια ισχυρότερο ποσοστό της «Πλεύσης Ελευθερίας», που είναι το κόμμα που κυρίως διεκδικεί την είσοδό του στο Κοινοβούλιο.
«Αυτό σημαίνει ότι αν η «Πλεύση Ελευθερίας» μπει στη Βουλή και μάλιστα με ποσοστά αρκετά ανώτερα του 3% απ’ ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιθανό, η Μαγνησία να αποτελέσει μια από τις περιφέρειες, που μπορεί να κερδίσει έδρα», ανέφερε ο κ. Κουστένης. Όπως ανέφερε, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, αυτή η έδρα ουσιαστικά αφαιρείται από τη ΝΔ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ στις τετραεδρικές και πενταεδρικές η ΝΔ θα αυξήσει τους βουλευτές της, στην περίπτωση της Μαγνησίας, εφόσον η Πλεύση Ελευθερίας μπει στη Βουλή, (έχοντας εθνικό όμως ποσοστό πάνω από 4% – 4,5% και στη Μαγνησία, πάνω από 5%), οι έδρες της ΝΔ από τρεις που ήταν τον Μάιο, μπορούν να μειωθούν στις δύο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τις έδρες τους.

«Ρευστή» η κατάσταση

«Ρευστή» είναι η κατάσταση σχετικά με τα κόμματα που θα αποτελείται η νέα Βουλή, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουστένη Δρ. Πολιτικής Επιστήμης, καθώς η νέα Βουλή μπορεί να είναι από εξακομματική μέχρι και οκτακομματική.
Όπως είπε , όλα δείχνουν ότι μιλάμε για μια επτακομματική Βουλή, αλλά πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν μπει και το ΜέΡΑ 25 και η Βουλή μπορεί να είναι οκτακομματική, από την άλλη τόνισε ότι από τα κόμματα που είχαν υπερβεί το 3% τον αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, φαίνεται ότι λόγω της ανόδου των δύο άλλων κομμάτων και της διεκδίκησης εισόδου στο Κοινοβούλιο, ένα από τα κόμματα που μάλλον δείχνει να επηρεάζεται είναι η «Ελληνική Λύση», που παρουσιάζει αστάθεια στα δημοσκοπικά της ποσοστά.

«Ακραίο η Ελληνική Λύση να βρεθεί
προ δυσάρεστης εκπλήξεως»

Ο κ. Κουστένης τόνισε ότι μάλλον είναι ακραίο η Ελληνική Λύση να βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως και ανέφερε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η επτακομματική Βουλή χωρίς να αποκλείεται ούτε η οκτακομματική, ούτε ενδεχομένως μια εξακομματική, διότι ίσως η Νίκη να μην καταφέρει να μπει στη Βουλή.
«Αυτή η μεταβολή στα ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων, θα είναι καθοριστική για την τελική κατανομή των εδρών και όσα περισσότερα κόμματα διεκδικούν εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, τόσο δύναται να περιοριστεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων που είναι ήδη πάνω από το 3%», επισήμανε ο κ. Κουστένης.

«Δεν κινδυνεύει η αυτοδυναμία»

Ο Δρ. Πολιτικής Επιστήμης εκτίμησε ότι όσα κόμματα και να μπουν στη νέα Βουλή, η αυτοδυναμία δεν φαίνεται να κινδυνεύει. Ακόμη και με ένα ποσοστό της τάξης του 8% ή χαμηλότερο, το όριο της αυτοδυναμίας κινείται γύρω στο 38% και θα είναι μια πολύ μεγάλη κάμψη της ΝΔ, σε σχέση με τις δημοσκοπικές προβλέψεις, να πέσει από το 41% που είχε τον Μάιο, ωστόσο, η αυτοδυναμία δεν φαίνεται να κινδυνεύει, αλά μπορεί να αλλάξει το εύρος της αυτοδυναμίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.