Προετοιμασία για κινητοποιήσεις των αγροτών από… Παρασκευή

Σβήνει η αγροτική οικονομία, είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν την Παρασκευή με την κάθοδο τρακτέρ σε διάφορα σημεία, προετοιμάζονται και οι αγρότες της Μαγνησίας, ωστόσο ο αγροτικός πληθυσμός έχει μειωθεί δραματικά όπως και οι καλλιέργειες, με την αγροτική οικονομία να σβήνει και το μέλλον να είναι αβέβαιο.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου Νίκος Αγγελής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γιώργο Καρεκλίδη και είπε ότι γίνονται περιοδείες στα χωριά, για να δουν αν υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να δημιουργηθεί το μπλόκο Αερινού.
Όπως είπε, οι αγρότες στην περιοχή μας, από 50 και κάτω είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και κατάφεραν ο ίδιος και άλλοι που έχουν μικρά παιδιά να τα διώξουν από τα χωριά, γιατί δεν θα μπορέσουν να ζήσουν, όπως ήταν στόχος της κάθε κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.
Το 1981 υπήρχε το 29% του πληθυσμού που ήταν αγρότες και σήμερα οι επαγγελματίες είναι 2 με 3%, τόνισε. Και αυτό διότι δεν υπάρχουν δυναμικές καλλιέργειες (ζάχαρη, βαμβάκι, τομάτα) για τις οποίες οι ΕΕ και οι κυβερνήσεις στήριξαν τους αγρότες για εξοπλισμό, ενώ δεν ξέρουν τι θα πουλήσουν ένα χρόνο μετά.
Όπως είπε, τα προβλήματα είναι διαχρονικά, κάθε χρόνο οι αγρότες κινητοποιούνται και φωνάζουν, πολλοί λένε ότι «είναι γραφικοί», «έχουν φάει εκατομμύρια επιδοτήσεων», «βγαίνουν τον χειμώνα που δεν έχουν δουλειά» κλπ.

«Το λίπασμα απ΄τα 600 € αυξήθηκε στα 1100 €»

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, οι αγρότες είναι αυτοί που πληρώνουν φόρους για να λειτουργήσει ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός και τόνισε ότι εάν δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ας παραιτηθούν για να αναλάβουν άλλοι, αλλά δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους αποκαλεί κλέφτες.
Για το κόστος παραγωγής τόνισε ότι το λίπασμα από τα 600 € αυξήθηκε στα 1100 €, το ρεύμα από 80 € στα 200 €/στρέμμα, ενώ το πετρέλαιο κοστίζει 1,55 €/λίτρο.
Επίσης τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ 2023-25, μειώνει τις ενισχύσεις ανά προϊόν για τους αγρότες στο 50% και από 52 € ανά στρέμμα θα παίρνουν 26 €, ενώ οι ενισχύσεις μειώθηκαν από το 2000 στο 60-70%.
Ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι οι αγρότες που έσπειραν ρίγανη, σταφύλια και ροδιές, που έχουν ξηλωθεί, ενώ η αναδιάρθρωση καλλιέργειας θέλει τουλάχιστον 4-5 χρόνια για να καρπίσουν τα δένδρα μέχρι να δώσουν το πρώτο εισόδημα. Επίσης προέβλεψε ότι το 2022 θα είναι από τις τελευταίες χρονιές που οι αγρότες θα καλλιεργήσουν τη γη και ενώ η χώρα μας εξαρτάται ακόμη και 100% σε ορισμένα προϊόντα από εισαγωγές, όπως για παράδειγμα ζάχαρη, που κλείσαμε πέντε εργοστάσια, χάνοντας θέσεις εργασίας και πολλά έσοδα για το κράτος.
Σήμερα οι αγρότες καλλιεργούν σιτάρι και κριθάρι, όπως γινόταν στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και η πλειοψηφία της παραγωγής πουλήθηκε το καλοκαίρι από 0,26 ως 0,32 €, λόγω εξάρτησης από γεωπόνους που δίνουν τα εφόδια και πωλούν την παραγωγή, κρατάνε τα έξοδα και δίνουν τα υπόλοιπα στους αγρότες.
Ο κ. Αγγελής είπε ότι στα 100 στρ. σιτάρι, ο αγρότης θέλει 60 κ. λίπασμα (8.000 €), συν 2000 € το πετρέλαιο, συν τα φάρμακα για τα χόρτα και τις ζημιές στα μηχανήματα αι τα έσοδα υπολογίζονται σε 3000 € περίπου, 30 με 40 € ανά στρέμμα, ανάλογα με τη χρονιά.
Τέλος, χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα τα φωτοβολταϊκά που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και είπε ότι είναι προτιμότερο να πεθάνουν άνθρωποι από την πείνα ή να έχουμε ενέργεια για κάποιους, γιατί οι αγρότες πληρώνουν το ρεύμα για τις γεωτρήσεις, για να μην κοπεί αν δεν πληρωθεί, ενώ τόνισε ότι πολλοί αγρότες δεν μπορούν να πληρώσουν την ασφάλεια και δεν έχουν ούτε το αγαθό της υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.