Προκαταρκτική για το κάπνισμα σε σχολεία του Βόλου

Διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου μετά από ανώνυμη καταγγελία

Σε προκαταρκτική εξέταση για μη τήρηση των κανόνων απαγόρευσης του καπνίσματος σε δύο σχολεία της Δευτεροβάθμιας του Βόλου, οδήγησε ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Βόλου.

Υπό διερεύνηση είναι η παράβαση της νομοθεσίας τόσο από καθηγητές όσο και από μαθητές, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο παρείσφρησης εξωσχολικών ατόμων, σε σχολικούς χώρους, ενώ η καταγγελία που έγινε αφορά ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο της πόλης.

Το κάπνισμα στα σχολεία, είναι μία «συνήθεια», που ακόμη και σήμερα συνεχίζεται, ενώ σε αρκετά Γυμνάσια και Λύκεια, υπάρχει στο προαύλιο, εδώ και πολλά χρόνια, το γνωστό σε όλους «καπνιστήριο», όπου οι μαθητές συγκεντρώνονται στα διαλείμματα για να καπνίσουν, με την ενοχή των εκπαιδευτικών, τις περισσότερες φορές, αφού είθισται οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν για τα ιδιαίτερα αυτά σημεία του προαυλίου. Ο αντικαπνιστικός νόμος, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα αυστηρός πλέον και με απόφαση του Υπουργού Υγείας απαγορεύεται το κάπνισμα: Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: 1) Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 2) Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 3) Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση, 4) Φροντιστήρια, όπως και στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του κάθε σχολείου είναι υποχρεωμένος να αναρτά το ειδικό σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος, ενώ ο καπνιστής εκπαιδευτικός, μαθητής ή και επισκέπτης που αγνοεί τη νομοθεσία, σε περίπτωση καταδίκης, οφείλει να πληρώσει χρηματικό ποσό μέχρι 2.000 € ή διοικητικό πρόστιμο του προϊστάμενου Υγειονομικών Υπηρεσιών μέχρι 850 € ή 85 € εξώδικο. Επιπλέον, ευθύνη φέρει και η Διεύθυνση του σχολείου, η οποία αντιμετωπίζει τις ίδιες ποινές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.