Προβλήματα διαδικτυακής εξάρτησης για παιδιά και από την Μαγνησία

Όπως προκύπτει από τις κλήσεις στη Γραμμή Βοηθείας Help Line

Αρκετοί είναι οι γονείς και τα παιδιά από τη Μαγνησία, που απευθύνονται στη Γραμμή Βοηθείας ‘help-line 210 6007686′, για να λύσουν προβλήματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο, όπως η εξάρτηση, ενώ τα περισσότερα τηλεφωνήματα που δέχεται η γραμμή αφορούν την περιφέρεια της χώρας.
Όπως ανέφερε μιλώντας με τον Ηλία Κουτσερή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ¨Ράδιο Ένα 102,5» ο Γιώργος Κορμάς υπεύθυνος επικοινωνίας της Help Line, η γραμμή δέχεται πολλές κλήσεις σε Πανελλαδικό επίπεδο και οι περισσότερες είναι από την περιφέρεια, ενώ κλήσεις για βοήθεια και επίλυση προβλημάτων, υπάρχουν και από το Ν. Μαγνησίας, ενώ στην κορυφή των ζητημάτων τα οποία απασχολούν τις οικογένειες, είναι η εξάρτηση από το διαδίκτυο, αλλά και ειδικότερα τα κοινωνικά δίκτυα.

Διαχείριση ακόμη και δύσκολων καταστάσεων
Η Γραμμή Βοηθείας ‘help-line 210 6007686′ απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (όπως παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κλπ).
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας, όταν κάποιος τηλεφωνήσει στον αριθμό 210 6007686, μπορεί να λάβει άμεσα απαντήσεις από εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους, γιατρούς και κατευθύνουν όσους επιθυμούν, σε βασικούς κανόνες, για να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο κ. Κορμάς παρότρυνε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα ίδια να παιδιά να μη διστάσουν να τηλεφωνήσουν, που μπορούν να βοηθηθούν για να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις στο διαδίκτυο.

Ψεύτικα προφίλ, παρενόχληση, εκφοβισμός

Στις κλήσεις που δεχόμαστε υπάρχουν πολλές καταγγελίες για ψεύτικα προφίλ, για παρενόχληση, ενώ το 20% των κλήσεων έχει να κάνει με τον διαδικτυακό εκφοβισμό, τόνισε ο κ. Κορμάς.
«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε κάθε φορά, αυτό που προέχει όμως, είναι να καταλάβουν οι γονείς ότι το περιβάλλον, ειδικά των κοινωνικών δικτύων δεν είναι φτιαγμένο για παιδιά αλλά για ενήλικες και υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι», τόνισε και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τους γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους, πόσες και ποιες ώρες τα αφήνουν, για να μη ζήσουν τραγικές καταστάσεις, όπως αποπλανήσεις, βιασμοί και όλα τα άλλα που απασχολούν συχνά την επικαιρότητα.
Βίαια περιστατικά σε μικρές ηλικίες!
Όσον αφορά στα φαινόμενα εξάρτησης, ο εκπρόσωπος της Help Line, τόνισε ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και το κακό είναι ότι εμφανίζονται σε μικρότερης ηλικίας παιδιά και τα περιστατικά είναι πιο βίαια. «Βλέπουμε παιδιά ακόμη και να χτυπούν τους γονείς τους και για το λόγο αυτό, ειδικά από το Δημοτικό Σχολείο, τα παιδιά να μην μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα και γενικά να ασχολούνται με πράγματα της πραγματικής ζωής, όπως δραστηριότητες, παιχνίδια, αθλητισμό», τόνισε. Ο ίδιος τόνισε ότι χρειάζεται μέτρο και ειδικά στο Δημοτικό Σχολείο τα παιδιά αν δεν είναι στα κοινωνικά δίκτυα, δεν τους στερεί τίποτα απολύτως. Και επίσης, αντί να μάθουν τον πραγματικό κόσμο μέσα από την καθημερινότητα, τις παρέες και φίλους, μαθαίνουν να ζουν στο διαδίκτυο και μετά είναι δύσκολο να μάθουν τον πραγματικό κόσμο.

Γονική συγκατάθεση πλέον
για ηλικίες κάτω από τα 15 έτη

Ο Γ. Κορμάς τόνισε ότι από τις 25 Μαΐου 2018 και μετά, αλλάζει η νομοθεσία στην Ελλάδα και για εγγραφή σε κοινωνικό δίκτυο από το 15ο έτος και κάτω θα χρειάζεται γονική συγκατάθεση, με πιστοποίηση της ίδιας της εταιρίας (Facebook, Twitter κλπ.) και θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις αν τα κοινωνικά δίκτυα δεν πιστοποιούν τη συγκατάθεση του γονέα. «Άρα οι γονείς έχουν ένα «όπλο» στα χέρια τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε ο υπεύθυνος της Help Line.
Παιδιά που δεν είναι ευτυχισμένα
Όπως είπε χρειάζεται εποπτεία, το καλό παράδειγμα στη χρήση του ίντερνετ, απλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά που είναι πάνω από μια ώρα στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι ευτυχισμένα. Αντιθέτως ευτυχισμένα είναι τα παιδιά που ασχολούνται με δραστηριότητες του πραγματικού κόσμου. «Αν συγκρίνουμε τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό και τη μουσική, θα δούμε ότι είναι πιο χαρούμενα από τα παιδιά που είναι όλη την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα», δήλωσε ο κ. Κορμάς, που συμπλήρωσε ότι πολλές φορές τα παιδιά μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα, γιατί νιώθουν μοναξιά και νιώθουν ότι μεγαλώνουν μόνα τους. Άρα, οι γονείς θα πρέπει να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να δώσουν στα παιδιά εναλλακτικές προτάσεις, κάτι που είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.