“Πυρά” Αγοραστού εναντίον της μελέτης Γουργουλιάνη- Σαχαρίδη για την αέρια ρύπανση

«Ύποπτο» ότι βγήκαν τα αποτελέσματα μια μέρα πριν το περιφερειακό συμβούλιο, είπε ο Περιφερειάρχης

Ως ύποπτη χαρακτήρισε την ημέρα, που αποφάσισε η ερευνητική επιτροπή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τους κ.κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και Γιώργο Σαχαρίδη να δημοσιοποιήσει τα πρώτα στοιχεία της 12μηνης έρευνάς του για την αέρια ρύπανση, που έδειξε σημαντικές υπερβάσεις- 200% πάνω από το όριο του ΠΟΥ στα ΡΜ 2,5- ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου. Ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για μη πιστοποιημένους μετρητές και σημείωσε πως βγήκε η εικόνα ότι πεθαίνει ο κόσμος.

Στο στόχαστρο του Περιφερειάρχη βρέθηκε η μελέτη για την αέρια ρύπανση των Γουργουλιάνη- Σαχαρίδη. Ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε «ύποπτη» τη μέρα ανακοίνωσης των πρώτων αποτελεσμάτων, καθώς επελέγη να γίνει μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που θα συζητούνταν το θέμα του εργοστασίου παραγωγής srf.
Αναφορικά με την μελέτη, τον τρόπο διενέργειάς της αλλά και τα αποτελέσματά της ο κ. Αγοραστός υποστήριξε πως η εν λόγω έρευνα έγινε χωρίς πιστοποιημένους μετρητές, ενώ τα αποτελέσματα έβγαλαν μια εικόνα πως ο κόσμος πεθαίνει. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης ανέφερε στοιχεία από τον μετρητή αέριας ρύπανση που είναι εγκατεστημένος στον ΟΛΒ, λέγοντας πως ο μέσος όρος είναι 16,8 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, κάτω δηλαδή από τα 25 μικρογραμμάρια, που είναι το εθνικό όριο.
«Δημιουργείται ένα κλίμα αρνητικότητας και τρομολαγνείας από συγκεκριμένα κέντρα και δημοσιογράφους που έχουν όφελος να χτυπούν την Περιφέρεια. Και έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα που το συνδέουν με την ΑΓΕΤ και με την νέα μονάδα. Την άδεια της ΑΓΕΤ να καίει 200.000 τόνους rdf, τη δίνει το Υπουργείο και όχι η Περιφέρεια», είπε ο κ. Αγοραστός.
Συμπλήρωσε δε πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία να καλέσει τους ερευνητές, αλλά να φέρουν και τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν όπως και να δείξουν και τη διαδικασία που ακολούθησαν.
«Αναλαμβάνω πρωτοβουλία και θα τους καλέσω να μας φέρουν τα εργαλεία που μέτρησαν και τη διαδικασία που έκαναν. Τη δημόσια υγεία δεν τη χρησιμοποιούμε για να παίρνουμε ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι τυχαίο που βγαίνουν τα αποτελέσματα και γίνεται διασπορά ψευδών ειδήσεων και τρομολαγνείας; Είναι τυχαίο ότι προσπαθούν να κάνουν κατάληψη στην Περιφέρεια; Μήπως υπάρχει κάτι άλλο;», είπε τέλος ο κ. Αγοραστός αφήνοντας αιχμές για τη μελέτη με επίκεντρο την αέρια ρύπανση, που εκπόνησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.