Βάνα Πεφάνη : Επίκαιρες οι συνδέσεις για τον ρόλο των γυναικών, τότε και τώρα…

Ταξίδι από την εποχή του Μότσαρτ μέχρι σήμερα, η παράσταση «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους»

Στο θεατρικό έργο «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους», που μετά την επιτυχημένη του πορεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στον Βόλο, στο πλαίσιο περιοδείας, αναφέρθηκε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Βάνα Πεφάνη ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Η παράσταση που περιλαμβάνει μια άγνωστη ιστορία, της αδελφής του Βόλφγκαγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Νάνερλ, που ενσαρκώνει η Πέμη Ζούνη, και περιοδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος, επισήμανε η κ. Πεφάνη.
Σύμφωνα με την ηθοποιό, το έργο ήταν ιδέα του Μηνά Βιντιάδη, που έγραψε το κείμενο, ο οποίος ανακάλυψε αυτή την ιστορία, τη μετέφερε συγγραφικά σε ένα βιβλίο για παιδιά, την ενημέρωσε και αποφάσισαν από κοινού, να γίνει θεατρικό έργο.
«Η παράσταση δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, παίχτηκε για δύο σεζόν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη συνέχεια το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τώρα κάνουμε αυτή την περιοδεία», ανέφερε η κ. Πεφάνη.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης εξήγησε ότι η ιστορία αφορά μια γυναίκα που έμεινε στην αφάνεια, είχε ατυχία και … ευτυχία να έχει αδελφό τον Μότσαρτ, ήταν ένα παιδί θαύμα που ξεκίνησαν μαζί, έκαναν περιοδείες τον καιρό εκείνο και ήταν διάσημα παιδιά – θαύματα και την κοπέλα αυτή, στα 18 της χρόνια η οικογένεια την σταμάτησε από τη μουσική, γιατί έπρεπε να κάνει οικογένεια.
Σκηνοθετικά τόνισε ότι μεταφέρθηκε στο θέατρο η άμεση ανάγκη ζωντανής μουσικής, μέσω πιάνου με εκτελεστή τον Διονύση Μαλλούχο, που παίζει μουσικές του Μότσαρτ, ενώ χαρακτήρισε την παράσταση ένα μουσικό ταξίδι, που αφηγείται την τότε εποχή και φτάνει μέχρι σήμερα, βαπτίζοντας έναν νεαρό σπουδαστή μουσικής σε αυτή την ιστορία.
Σύμφωνα με την ηθοποιό, στο σήμερα υπάρχει ένας σπουδαστής, ο οποίος καταπιανόμενος στο πιάνο με ένα πολύ δύσκολο έργο του Μότσαρτ, έχει τη χαρά και τον φόβο ίσως να βρεθεί με το φάντασμα της αδελφής του.
«Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε την παράσταση στο σήμερα, μαζί με τη δυνατότητα να βρούμε τις συνδέσεις για τον ρόλο των γυναικών στην τότε εποχή και στην τωρινή εποχή, μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για την τέχνη γενικότερα και για τις δυνατότητες που δίνονται στη γυναίκα, να υπάρξει μέσα σ’ αυτήν», επισήμανε.
Επίσης τόνισε ότι το έργο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να το δει από ένα παιδάκι που θα μαγευτεί γιατί το θεωρεί και λίγο… παραμύθι, μέχρι και την τρίτη ηλικία και τα βαθειά γεράματα, αφορά άνδρες και γυναίκες, γιατί μιλάει για την τέχνη, τη δημιουργία, τη φαντασία και για οικογενειακές – ανθρώπινες σχέσεις.
Η κ. Πεφάνη είπε ότι ακόμη ένας λόγος που αξίζει κάποιος θα δει την παράσταση είναι η Πέμη Ζούνη, που παίζει τον ρόλο της Νάνερλ Μότσαρτ και πέρα από σπουδαία γενικότερα ηθοποιός, είναι σπουδαία και σ’ αυτό τον ρόλο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.