Η αγάπη για τον Βόλο και τους μεγάλους μουσουργούς…

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μηνάς Βιντιάδης, μιλά για την παράσταση «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους»

Στον Βόλο ανεβαίνει η παράσταση «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» την Κυριακή 12 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας με πρωταγωνίστρια την Πέμη Ζούνη. Αρχικά, ο τίτλος του έργου παραπέμπει όλους στον παγκοσμίου φήμης συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, όμως πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά είναι η αδελφή του Νάνερλ, που έζησε στη σκιά του, παρά το εξαιρετικό της ταλέντο.
Την προσωπικότητα, τη ζωή και τον χαρακτήρα της Νάνερλ μας συστήνει ο Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο οποίος συνέγραψε το θεατρικό αυτό κείμενο θέλοντας να αναδείξει την Νάνερλ αλλά και τη θέση της γυναίκας στην τέχνη στους περασμένους αιώνες.
Ο κ. Βιντιάδης μίλησε για τη Νάνερλ αλλά και για την απόφασή του αυτή συγγραφής του θεατρικού κειμένου στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή
Η αγάπη του για τους λεγόμενους κλασσικούς πήρε αρχικά σάρκα και οστά στα δύο βιβλία του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική», μια σειρά βιβλίων που γνωρίσει στο κοινό τους μεγάλους μουσουργούς.
Το πρώτο βιβλίο ήταν αφιερωμένο στον Μπετόβεν με τον τίτλο «Μια μέρα με τον Μπετόβεν», το οποίο ήταν υποψήφιο και για το κρατικό βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού και το δεύτερο ήταν αφιερωμένο στον Μότσαρτ. Και τα δύο του βιβλία έγιναν θεατρικά έργα και μέσα από αυτά προσπάθησε να αναδείξει άγνωστες πτυχές των ζωών των κορυφαίων της μουσικής.

«Είμαι τυχερός…»

«Στη ζωή του Μότσαρτ υπήρχε η αδερφή του, που ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερη από εκείνον, ήταν εξίσου σπάνιο ταλέντο στη μουσική, ήταν εκείνη που καθόταν δίπλα του στο πιάνο, του έδειχνε πράγματα, του καθαρόγραφε παρτιτούρες και μαζί γύρισαν 50 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, μαζί με τον πατέρα τους ως παιδιά θαύματα.
Η Νάνερλ, όπως είναι το όνομα της αδερφής του Μότσαρτ, αφηγείται τη ζωή του Μότσαρτ όμως αναδεικνύω πάρα πολλά στοιχεία από τη δική της προσωπικότητα, που ήταν άγνωστη. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει ούτε ένα θεατρικό, ούτε ένα βιβλίο για παιδιά ή για μεγάλους το οποίο να έχει αυτή τη γυναίκα ηρωίδα.
Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτού του φαινομένου που λέγεται Μότσαρτ δεν οφείλεται μόνο στον πατέρα που ήταν σπουδαίος βιολιστής και μουσικός αλλά και στη αδερφή του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βιντιάδης, ο οποίος μέσα από το θεατρικό του έργο «Ο αδερφός μου ο Μότσαρτ, αναδεικνύει τον χαρακτήρα της Νάνερλ και παράλληλα πληροφορεί το κοινό για τη ζωή του μεγάλου μουσουργού.
Στη διάρκεια της παράστασης δε, ακούγονται και τα μεγάλα του έργα από τον πιανίστα Διονύση Μαλούχο, αναδεικνύεται όμως και ο χαρακτήρας της Νάνερλ και πόσο αδικημένη ήταν η γυναίκα στην τέχνη τους περασμένους αιώνες.
«Ο πατέρας της 18 ετών την απέσυρε από αυτό που πρόσφερε ο Μότσαρτ, να μην υπάρχει κι έκανε τα πάντα να την παντρέψει και την πάντρεψε με έναν ηλικιωμένο δικαστή, που ήδη είχε 4 παιδιά και έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της σε μια κωμόπολη έξω από τη Βιέννη με ένα παλιό πιάνο δίπλα της παρακολουθώντας τον θρίαμβο του αδερφού της», ανέφερε ο ίδιος.
Εξέφρασε δε και την χαρά του λέγοντας ότι είναι τυχερός που μία ηθοποιός της κλάσης και της αξίας της Πέμης Ζούνη ανεβαίνει στη σκηνή, γίνεται η Νάνερλ και είναι καταπληκτική.
«Είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε και στο προηγούμενο έργο μου που ήταν για την καταστροφή της Σμύρνης. Έπαιζε η Πέμη με τον Κώστα Αρζόγλου και τον Βασίλη Ευταξόπουλο, με μουσικούς επί σκηνής και κάναμε μια μεγάλη περιοδεία σε σκηνοθεσία πάλι της Βάνας Πεφάνη. Οι δύο κυρίες, η Πέμη Ζούμη και η σκηνοθέτιδα Βάνα Πεφάνη με βοήθησαν για να προσεγγίσω την γυναικεία προσωπικότητα της Νάνερλ», σχολίασε ο κ. Βιντιάδης.

Η αγάπη για τον Βόλο και ο Μπετόβεν στο …πρώτο θρανίο

Ο κ. Βιντιάδης όμως δεν έκρυψε και την αγάπη του για τον Βόλο, μια πόλη που όπως είπε επισκέπτεται συχνά.
«Ο Βόλος είναι μια πόλη που λατρεύω, που έχω έρθει πάρα πολλές φορές και έχω πολλούς φίλους. Έχω έρθει για εκδηλώσεις του Μουσείου Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, για επισκέψεις σε σχολεία, έχω φίλους. Η πόλη διψάει πραγματικά για θέατρο και καλό θα ήταν να έρχονται καλές παραστάσεις που έχουν την πολυτέλεια να βλέπουν οι κάτοικοι της Αθήνας και δευτερευόντως της Θεσσαλονίκης», τόνισε.
Έχοντας εκδηλώσει την αγάπη του για τον Βόλο, η πόλη δεν θα μπορούσε να λείψει και από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο Μπετόβεν στο πρώτο θρανίο». Ο κ. Βιντιάδης επεσήμανε ότι τον Οκτώβριο θα επισκεφθεί την πόλη και σχολεία με το εν λόγω πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχάλης Μητρούσης και ο κιθαρίστας Μάριος Σάλτας, όπου μαθητές εμπλέκονται ενεργά σε θεατρικά δρώμενα για τη ζωή του παγκοσμίου φήμης μουσικού.
Στα σχέδια του κ. Βιντιάδη είναι και το τρίτο βιβλίο της σειράς των μεγάλων μουσουργών που θα κυκλοφορήσει γύρω στην Πρωτοχρονιά.
«Αυτή η σειρά με δικαίωσε γιατί ήθελα να γράψω μια σειρά βιβλίων που να απευθύνεται σε όλη την οικογένεια όπως και τα θεατρικά και αυτό που λέω είναι πως η κλασσική μουσική πάει με τον Έλληνα, είναι μια μουσική που ηρεμεί αυτό το δημιουργικό και ατίθασο πνεύμα του Έλληνα», κατέληξε ο ίδιος.
Η παράσταση με τίτλο «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη με την Πέμη Ζούνη, τον Έλιο- Φοίβο Μπέικο και στο πιάνο τον Διονύση Μαλλούχο έρχεται στον Βόλο την Κυριακή 12 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας. Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τιμές Εισιτηρίων: 18 ευρώ κανονικό και 15 ευρώ φοιτητικά, ανέργων και ομαδικά άνω των 10 ατόμων. Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/o-aderfos-mou-o-amanteous-2024/
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.