Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί και η ΕΑΣ Πηλίου

Ο Γ. Διανελλάκης είπε ότι έχουν να δουν μεγάλη παραγωγή με καλές τιμές, τρία χρόνια

Σε αδιέξοδο βρίσκονται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων και οι ελαιοπαραγωγοί, που έχουν να δουν τρία χρόνια μεγάλη, ποιοτική παραγωγή με καλές τιμές, και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου Γιάννης Διανελλάκης ζητά τη στήριξή τους, καθώς όλοι βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή και αν συνεχιστεί η κατάσταση, δεν θ αντέξουν οικονομικά.
Ο Γιάννης Διανελλάκης πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων, μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, είπε ότι οι ελαιοπαραγωγοί διεκδίκησαν να μπουν στη στήριξη των 800 €, διότι τα χρήματα αυτά τα είχαν και τα έχουν απόλυτη ανάγκη, αλλά μέχρι στιγμής η Πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί.
«Ως παραγωγοί και ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων, οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν μια περίοδος πολύ δύσκολη, γιατί εκτός από τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα με τις χαμηλές τιμές, τις αποζημιώσεις που διεκδικούμε και άλλα, ήρθε και ο κορωνοϊός, που έφτασε τους αγρότες και όλες τις παραγωγικές τάξεις στο χαμηλότερο σημείο», τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Στα χαμηλότερα επίπεδα
των τελευταίων 20-30 ετών!

Ο κ. Διανελλάκης ανέφερε ότι από την κατάσταση αυτή, ήταν αδύνατον να μην επηρεαστούν, ήδη η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου, είχε μπει στο lock down ως πληττόμενη επιχείρηση, οι δε ελαιοπαραγωγοί κυρίως, είδαν μετά από πολλά χρόνια, οι τιμές του λαδιού να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20-30 ετών.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου τόνισε ότι οι εξαγωγές στην Ιταλία και στη Γερμανία του ελαιολάδου, μηδένισαν, λόγω του κορωνοϊού και οι τιμές λόγω της μεγάλης παραγωγής που υπήρξε σε όλα τα κράτη πέρυσι, έπεσαν πολύ χαμηλά.
Το παρήγορο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες αρχίζει να κινείται το ενδιαφέρον για αγορά ελαιολάδου από την Ιταλία και τη Γερμανία, αλλά οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, ανέφερε, αλλά πρόσθεσε ότι το πορτοφόλι του παραγωγού είναι πολύ άδειο και χρειάζεται η Πολιτεία να τους στηρίξει οικονομικά και γιατί όχι τους αγρότες της Ελλάδας που είναι η ραχοκοκαλιά και ακόμη και την περίοδο της κρίσης τροφοδοτούσαν την αγορά.
Ο Γιάννης Διανελλάκης τόνισε ότι οι παραγωγοί και ο Συνεταιρισμός προσπαθούν να οργανωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα, για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση που ξεκίνησε μετά την υγειονομική. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος, οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου το 2018 και το 2019 είχαν μικρή παραγωγή που έπληξε ο δάκος, διεκδίκησαν αποζημιώσεις, αλλά, δυστυχώς δεν κατάφεραν να την πάρουν με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αδιάθετο το λάδι…

Επίσης ανέφερε ότι πέρυσι ενώ η παραγωγή ήταν μεγάλη και καλή, ο δάκος και το βιοσπόριο κατέστρεψαν ή υποβάθμισαν την παραγωγή του ελαιολάδου, με αποτέλεσμα τα λάδι να μένει αδιάθετο. Οι παραγωγοί διεκδίκησαν ξανά αποζημιώσεις, αλλά ήρθε ο κορωνοϊός και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, ο κλάδος των ελαιοπαραγωγών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Για φέτος είπε ότι η παραγωγή των ελαιόδενδρων φαίνεται σε ανθοφορία να είναι μέτρια ως ικανοποιητική, ανάλογα με την περιοχή, ενώ ο χειμώνας δημιούργησε συνθήκες ύπαρξης δακοπροσβολής, έχουν συσταθεί συνεργεία ψεκασμού και αναμένουν πότε θα δοθεί εντολή να ξεκινήσουν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας.

Ελάχιστη παραγωγή λεμονάτου ροδάκινου

Ο κ. Διανελλάκης τόνισε ότι στο Πήλιο και συγκεκριμένα σε Άνω, Κάτω Λεχώνια και Αγ. Βλάσιο, εδώ και χρόνια υπάρχει το λεμονάτο ροδάκινο και φέτος υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από την πολύ μικρή ως ελάχιστη παραγωγή. Οι αγρότες περίμεναν να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, διότι πρόκειται για προϊόν που πάντα έχει ικανοποιητική τιμή, αλλά φέτος η παραγωγή είναι ελάχιστη. Η ΕΑΣ Πηλίου, εντός των ημερών θα στείλει τους βουλευτές Μαγνησίας και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγγραφο, με το οποίο θα ζητά οι ροδακινοπαραγωγοί αποζημιωθούν, είτε μέσω ΕΛΓΑ, είτε μέσω προγραμμάτων ΠΣΕΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.