Σε περιόδους κρίσης και …εορτών αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία

Στόχος είναι οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι υπάρχουν οι δομές στήριξης. Ακόμη, να καταρτιστούν και να βρουν εργασία
Η Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισ. των Φύλων, Μ. Συρεγγέλα στο «Ράδιο-Ένα», για την καμπάνια στήριξης των γυναικών

Η περίοδος της απομόνωσης στο σπίτι, έφερε στην επιφάνεια την αύξηση των περιστατικών βίας, κυρίως σε γυναίκες οι οποίες ψάχνουν για μία λύση, προκειμένου να γυρίσουν οριστικά την πλάτη τους στη βίαιη καθημερινότητά τους και να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους. Η πρόσφατη καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με την τηλεφωνική γραμμή «15900», δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες που υφίστανται βία, να καταγγείλουν το περιστατικό και να βρουν ένα διαφορετικό δρόμο. Για όλη αυτή την προσπάθεια στήριξης των γυναικών μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή η Γεν. Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Συρεγγέλα.

Είναι πιθανό τελικά, να διογκωθούν τα περιστατικά έμφυλης βίας σε περιόδους κρίσης, είτε όπως αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, είτε όπως αυτή που διανύουμε τώρα;

Όπως έχουμε δει και στο παρελθόν και σύμφωνα με όσα μας λένε οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί, όταν υπάρχουν περίοδοι γιορτών, ή περίοδοι που περνά πολλή ώρα μαζί ένα ζευγάρι, υπάρχει αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Σε κάθε περίπτωση όμως και αυτό το έχουν επισημάνει και οι ψυχολόγοι, ότι ένας άνδρας δεν θα γίνει επιθετικός λόγω του κορωνοϊού ή λόγω του εγκλεισμού αυτής της περιόδου ή γενικότερα αν περνά πολύ χρόνο με τη σύντροφο ή τη σύζυγο. Με ανθρώπους όμως που έχουν τις τάσεις να είναι επιθετικοί σε τέτοιες περιόδους είναι πολύ πιο επικίνδυνο να εκτροχιαστούν τα πράγματα.
Παρόλο ότι εμείς- στην Ελλάδα- δεν είχαμε ιδιαίτερη αύξηση την περίοδο Φλεβάρη και Μάρτη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε έξω το φαινόμενο κι ότι δεν θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε, μέσω της καμπάνιας, που έχει γίνει, τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να γνωρίζουν ότι υπάρχουν οι δομές στήριξης, που μπορούν να τις βοηθήσουν σε περιόδους που μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Επίσης, το μεγάλο μας θέμα ήταν όσες γυναίκες κάνανε συμβουλευτική με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς δια ζώσης στα διάφορα συμβουλευτικά κέντρα και λόγω του κορωνοϊού, σταμάτησαν οι συνεδρίες. Εξακολουθούμε να είμαστε σε επαφή μαζί τους είτε μέσω skype, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω email αν δεν μπορούν να μιλήσουν, για να μπορέσουμε να τις βοηθήσουμε, γιατί σίγουρα θα γίνονταν πιο δύσκολες οι συνθήκες διαβίωσής τους με τον κακοποιητή τους αυτή την περίοδο. Έχουμε και τους Ξενώνες Φιλοξενίας, ανά τη χώρα όπως και στον Βόλο. Για να μπουν οι γυναίκες στους Ξενώνες χρειάζονται να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις όχι μόνο τώρα με τον κορωνοϊό, αλλά και βάση των κανονισμών. Για να μπορέσουμε τώρα να ανταποκριθούμε στις έκτακτες περιπτώσεις, σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία έχουμε βρει καταλύματα σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πρωτεύουσα νομού, ώστε να ενταχθούν άμεσα αυτές οι γυναίκες μέχρι να ολοκληρωθούν οι ιατρικές τους εξετάσεις και μετακινηθούν στους Ξενώνες. Κι έχουμε γυναίκες που βρίσκονται σ’ αυτό το στάδιο.

Εδώ για το Βόλο, τι εικόνα έχετε;

Υπάρχει συνεχής εξυπηρέτηση στον Ξενώνα, δεν έχει γίνει αναστολή των εισαγωγών όμως πάντα πρέπει να ακολουθούμε τις απαραίτητες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσο και του κανονισμού λειτουργίας, αλλά δεν έχουν σταματήσει οι εισαγωγές.

Παραμένει ακόμη θέμα ταμπού η καταγγελία της βίας;

Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια μια αύξηση των καταγγελιών. Σαφώς δεν είναι το ίδιο ταμπού όσο στο παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ακόμη δεν είναι. Εμάς στόχος μας ήταν να γίνει όσο το δυνατόν ευρέως γνωστή, η γραμμή «15900» που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, όλο το χρόνο, ώστε να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι υπάρχουν και Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας, όπου εκεί υπάρχουν οι κατάλληλοι ειδικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και στα Συμβουλευτικά Κέντρα υπάρχει και εργασιακή συμβουλευτική. Ένας ακόμη στόχος μας είναι, επειδή βλέπουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών αυτών είναι άνεργες, έχοντας ανώτερη και ανώτατη μόρφωση, με κάποιο τρόπο να καταρτιστούν και να βρουν εργασία.
Αυτό είναι σημαντικό, γιατί πολλές φορές, θύματα βίας κάνουν λόγο για οικονομική εξάρτηση με το θύτη…
Οικονομική εξάρτηση υπάρχει ακόμη κι αν μια γυναίκα δουλεύει και στη νομική συμβουλευτική, δεν βάζουμε εισοδηματικά κριτήρια, ότι εσύ που δουλεύεις μπορείς να βρεις δικηγόρο, γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι μπορεί η γυναίκα να εργάζεται, αλλά ο μισθός της να πηγαίνει στον λογαριασμό του συντρόφου, ενώ οι άνεργες εκβιάζονται οικονομικά. Στόχος μας είναι οι άνεργες μέσω ΟΑΕΔ και άλλων προγραμμάτων να πάρουν τις κατάλληλες καταρτίσεις και έχοντας από το Υπ. Εργασίας την κατεύθυνση, να βρουν δουλειά. Ήδη ξεκίνησε ο ΟΑΕΔ κάποια προγράμματα επιχορηγήσεων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Το 30-40% των δικαιούχων είναι γυναίκες και ταυτόχρονα να γίνεται κατάλληλη εξειδίκευση των γυναικών για να μπορέσουν να διατηρήσουν μία επιχείρηση και μετά την επιδότηση.

Έχετε στη σκέψη σας να λειτουργήσει συμβουλευτικό κέντρο και στον Βόλο;

Ο Ξενώνας του Βόλου λειτουργεί πραγματικά πάρα πολύ καλά, αυτή τη στιγμή όμως, δεν υπάρχει σκέψη για Συμβουλευτικό Κέντρο στο Βόλο. Υπάρχει στη Λάρισα και στα Τρίκαλα, όποτε γίνεται εκεί η εξυπηρέτηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.