Σίμος Δανιηλίδης: «Καμία στήριξη του κράτους στους Δήμους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»

Ο Δήμος Νεάπολης- Συκεών με τον Δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής κάνουν ενεργειακή κοινότητα σε 200 στρέμματα

Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στον Βόλο βρέθηκε ο Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Θεσσαλονίκης κ. Σίμος Δανιηλίδης, εν των μακροβιότερων Δημάρχων της χώρας, καθώς η θητεία του ξεκινά από 1994! Ο κ. Δανιηλίδης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για το κοινωνικό πρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που στήριξε τους πολίτες την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και συνεχίζει να το πράττει, αλλά και για την απουσία της κρατικής ενίσχυσης και βοήθειας προς τους Δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή αυτή τη φορά κρίση.

Το κράτος δεν μπορεί και δεν έχει και την ευαισθησία να αντιμετωπίσει κοινωνικές κρίσεις

Αναφερόμενος στο κοινωνικό πρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Δανιηλίδης τόνισε πως μέχρι και χθες στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ δεν ακούστηκε κάτι, με τον ίδιο να λαμβάνει σήμερα τον λόγο, προκειμένου να παρουσιάσει το έργο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

«Οι 4500 κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης κρατήσαν όρθια την κοινωνία από το 2010 με την κρίση, γιατί σε αυτές τις δομές βρήκαν καταφύγιο όλοι οι συμπολίτες απ’ όλη την Ελλάδα, για διατροφή, φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σίμος Δανιηλίδης.

Μεταξύ των κοινωνικών δομών που στήριξαν τους πολίτες ο Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών ανέφερε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Μαγειρεία, τους βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, Κέντρα για παιδιά με αναπηρία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, τη Βοήθεια στο σπίτι, τα Κέντρα για τους συμπολίτες Ρομά, δομές για την προστασία της κακοποιημένης μητέρας ή του κακοποιημένου παιδιού, τα κέντρα για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, δημοτικά ιατρεία, δομές επαγγελματικού προσανατολισμού και υποστήριξης των ανέργων.

«Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι 4500 δομές, η χώρα μας θα είχε ζήσει καταστάσεις ζούγκλας, γιατί το κράτος για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ανήμπορο, ανίκανο και χωρίς βούληση και χωρίς προγραμματισμό και μιλώ για όλες τις κυβερνήσεις από το 2011 και μετά. Αποδείχθηκε ότι το κράτος δεν μπορεί και δεν έχει και την ευαισθησία και τον προγραμματισμό για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους κρίσεις. Μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχε ακουστεί κάτι μέσα στο Συνέδριο για τον κοινωνικό ρόλο των Δήμων για την τοπική αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης.

Το κράτος αρνητικό στη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενεργειακή κρίση

Ο Θεσσαλονικιός Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο κράτος και στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, καθώς μέχρι στιγμής όπως σημείωσε, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

«Το κράτος για ακόμη μια φορά αντιμετωπίζει αρνητικά την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί τι άλλο είναι όταν χρηματοδοτεί μια σειρά επιχειρηματικές δραστηριότητες γύρω από την ενέργεια, ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και δεν έχει προβλέψει μέχρι τη στιγμή που μιλάμε και αυτό το διεκδικούμε, την υποστήριξη και χρηματοδότηση των Δήμων για τις ενεργειακές κοινότητες και τα φωτοβολταϊκά;», σχολίασε.

Η κίνηση «ματ» των Δήμων Νεάπολης Συκεών και Σιθωνίας

Και μπορεί, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, το κεντρικό κράτος να μην έχει στηρίξει μέχρι στιγμής την τοπική αυτοδιοίκηση για το ενεργειακό ζήτημα, οι Δήμοι όμως δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια.

Όπως εξήγησε ο κ. Δανιηλίδης, ο Δήμος Νεάπολης Συκεών  σε συνεργασία- συνεταιρισμό με τον Δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής προχώρησε εδώ και δύο χρόνια, πριν «σκάσει» η ενεργειακή κρίση και ίδρυσε την πρώτη στην Ελλάδα διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα σε 200 περίπου στρέμματα έκταση του Δήμου Σιθωνίας.

«Πήγαμε και σε συνεταιρισμό, γιατί στα αστικά συγκροτήματα των μεγάλων πόλεων δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι. Στα 200 στρέμματα εγκαταστήσαμε φωτοβολταϊκά, με τα οποία θα καλύψουμε τις ανάγκες 100% και των δύο Δήμων, αλλά θα έχουμε και ένα σοβαρό ενεργειακό υπόλοιπο, το οποίο θα διοχετεύσουμε με απολύτως διαφανή κριτήρια στις ευάλωτες ομάδες κατά ένα ποσοστό, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες των συμπολιτών», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για μια επένδυση που κοστολογείται στα 9 εκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νεάπολης- Συκεών, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη χρηματοδότησης από την πλευρά της πολιτείας και οι Δήμοι θα προχωρήσουν σε δανεισμό για την υλοποίησή του.

Βέβαια, ζητούν να υπάρξει έστω κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που να μπορεί να δώσει επιδότηση έστω και 40% -50%.

«Την ίδια ώρα υπάρχουν κραυγές και κροκοδείλια δάκρυα για την ενεργειακή κρίση και την απεξάρτηση της Ευρώπης και της χώρας μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πως θα γίνουν αυτά εάν δεν επιδοτηθούν οι Δήμοι να γεμίσουμε φωτοβολταϊκές μονάδες στις στέγες όλων των σχολείων, αλλά και ενεργειακές κοινότητες δημοτικές ή διαδημοτικές; Εάν οι 332 Δήμοι της χώρας καταστούν ενεργειακά αυτόνομοι, φανταστείτε πόσο θα ανακουφιστεί το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Σημείωσε δε πως ήδη ο Δήμος Νεάπολης Συκεών έχει προχωρήσει και έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά σε δέκα περίπου στέγες σχολείων και άλλων κτηρίων, ενώ για όλα αυτά και για τις ανάγκες στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αναφερθεί σήμερα στην τελευταία ημέρα εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.