Σούλα Βακουφτσή: «Δεν επαρκούν τα μέτρα για τη δημιουργία οικογένειας»

Το δημογραφικό μπορεί να λυθεί με μέτρα και προγράμματα μακροπρόθεσμα και όχι με ...πυγολαμπίδες

Θετικά, αρχικά, χαρακτηρίστηκαν τα μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών προκειμένου να κάνουν παιδιά και οικογένεια, ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Μαγνησίας κ. Σούλα Βακουφτσή, η οποία μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν. Η ίδια τόνισε πως για να λυθεί το δημογραφικό χρειάζονται μέτρα και προγράμματα μαρκοπρόθεσμα και όχι μέτρα πυγολαμπίδες με επιδόματα.

Όπως τόνισε η κ. Βακουφτσή πλέον υπάρχει μεγάλη δυσκολία για την αξιοπρεπή διαβίωση, όχι μόνο των οικογενειών με τρία, τέσσερα ή και πέντε παιδιά, αλλά και των οικογενειών που έχουν μόλις ένα παιδί. Τα ζητήματα εργασίας, του εισοδήματος, της κατοικίας, των υποδομών αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της οικογένειας, γι’ αυτό και βλέπουμε σύμφωνα με την κ. Βακουφτσή, νέα ζευγάρια να μην αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.

«Ναι μεν υπάρχει ένα θετικό πρόσημο και βρίσκονται σε μία σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όμως δεν επαρκούν και με αυτά ακόμη οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν», επεσήμανε η πρόεδρος των Τριτέκνων, επισημαίνοντας ότι το εφάπαξ ποσό των 2400 ευρώ για το πρώτο παιδί ακόμη κι αν ήταν διπλάσιο πάλι δεν θα επαρκούσε για τις ανάγκες ενός νεογέννητου, ιδίως με την ακρίβεια που υπάρχει στην χώρα.

«Πόσο θα φτάσει αυτό το εφάπαξ ποσό για ένα νεογέννητο για πάνες και για γάλα; Θα φτάσει 2,3 ή 4 μήνες και δεν θα είναι μόνο για το γάλα και τις  πάνες. Δεν καλύπτει τις οικογένειες το εφάπαξ ποσό, είναι όπως τα pass που σε καλύπτουν εκείνη τη στιγμή και μετά σε αφήνουν να χτυπιέσαι μόνος σου», σχολίασε η ίδια.

Η κ. Βακουφτσή επεσήμανε ότι το 2017 ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με την Ομοσπονδία Τριτέκνων και τότε σε κοινή τους δήλωση είχε τονιστεί και από την πλευρά του ότι δεν είναι υπέρ των επιδομάτων, αλλά υπέρ μιας σταθερής οικονομίας που θα μπορεί να στηρίξει τις οικογένειες.

«Για να λυθεί το δημογραφικό θα έπρεπε να υπάρχουν προγράμματα μακροπρόθεσμα και όχι πυγολαμοπίδες των επιδομάτων», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Βακουφτσή και αναφέρθηκε σε ένα από τα μείζονα προβλήματα για τα νέα ζευγάρια που είναι η πρώτη κατοικία, σημειώνοντας ότι μπαίνουν παράμετροι που οι νέοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν κι επομένως θα πρέπει να βάλει ο γονικός χρήματα για το παιδί. «Αν δεν έχει όμως ο γονιός, δεν γίνεται τίποτα», υποστήριξε.

Η ίδια τόνισε παράλληλα ότι πάγιο αίτημα των Τρίτεκνων είναι η σίτιση και η στέγαση των παιδιών που σπουδάζουν με την κ. Βακουφτσή να σχολιάζει ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν σπούδασαν καθώς δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα των γονιών να πληρώσουν τα έξοδα διαβίωσης και τα ενοίκια.

Σε ότι αφορά δε στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος για τους πολύτεκνους, η κ. Βακουφτσή ανέφερε πως πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ανακοινωθεί ήδη και δεν είναι κάτι καινούργιο.

Βέβαια, η ίδια υπογράμμισε πως από τα μέτρα που λαμβάνονται είναι κομμένοι οι τρίτεκνοι.

«Δεν υπάρχουν μέτρα για μας. Καταθέτω αυτό το παράπονο για τους τρίτεκνους γιατί αποτελούν κομβικό σημείο για το δημογραφικό. Μας έχουν απ’ έξω από το κοινωνικό τιμολόγιο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απ’ όλα. Όταν σε ένα ζευγάρι με δύο παιδιά δώσεις το έναυσμα,  θα το κάνει το τρίτο παιδί, δεν μπορεί να κάνει τέταρτο κατευθείαν», τόνισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι ακόμη και η απαλλαγή του φόρου πολυτελείας αφορά στους πολύτεκνους και όχι στους τρίτεκνους.

«Μόνο με δικές μας πρωτοβουλίες έχουμε ειδικές τιμές στο Αστικό και Υπεραστικό ΚΤΕΛ . Επίσης, δεν έχουμε καράβι για τις Σποράδες με μειωμένα κόμιστρα για τους τρίτεκνους από τη στιγμή που σταμάτησε ο Πρωτέας. Αναμένουμε καινούργια μέτρα από την Κυβέρνηση. Εμείς μιλάμε όχι για επιδόματα, αλλά για θεσμικά μέτρα», κατέληξε η κ. Βακουφτσή.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.