Στ. Λημνιός: Να δοθούν στοιχεία ότι το νερό δεν φταίει για τις αρρώστιες

«Χάνεται πηγαίο νερό, ενώ μπορούσε να υπάρχει στην περιοχή του Αγ. Ονουφρίου φράγμα»,είπε το μέλος της Επιτροπής Πολιτών

Τη ΔΕΥΑΜΒ και τη Δημοτική Αρχή Βόλου, προκάλεσε ο Στέλιος Λημνιός μέλος της «Επιτροπής αγώνα πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών», να δώσουν στοιχεία από τους ελέγχους που κάνουν στο νερό, που να αναφέρουν υπεύθυνα ότι το νερό δεν περιέχει χρώμιο, βαρέα μέταλλα και αρσενικό και δεν φταίει για τις αρρώστιες και τους καρκίνους που εμφανίζονται τετραπλάσιοι στην περιοχή μας, απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως έδειξε η επιδημιολογική μελέτη.
Το μέλος της επιτροπής μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και τόνισε ότι όταν έρχεται μια επιδημιολογική μελέτη που λέει ότι πεθαίνετε με τετραπλάσιους ρυθμούς, είμαστε υποχρεωμένοι σαν πολίτες και μόνο, να δούμε όλη την οθόνη και το πρόβλημα και λέμε ότι αν φταίει το νερό να το βάλουμε σαν ζήτημα διερεύνησης.
«Ας βγει λοιπόν η ΔΕΥΑΜΒ να μας πει ότι σύμφωνα με μετρήσεις και να δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα, δεν υπάρχει πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο, με βαρέα μέταλλα και αρσενικό, στο νερό που έρχεται από κάθε γεώτρηση της περιοχής της Κάρλας», τόνισε.
Με αφορμή το ότι λόγω της βλάβης χάνεται στη θάλασσα το μόνο νερό πηγαίο νερό που εμπλουτίζει τις γεωτρήσεις, ο Στέλιος Λημνιός είπε ότι δεν είναι τίποτα τυχαίο. «Όταν έχει εγκαταλειφθεί η ΔΕΥΑΜΒ, όταν οι προηγούμενες Διοικήσεις και η σημερινή, έπαιξαν παιχνίδια με τα λεφτά της ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλες ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων, όταν φροντίζουν να ξεπουλήσουν την επιχείρηση, αφήνοντάς την να μαραζώσει αντί να την προωθήσουν, είναι επόμενο να δούμε και τέτοια φαινόμενα.
Το μέλος της επιτροπής είναι λυπηρό να βλέπει κανείς μια δημοτική αρχή να στηρίζει την ύπαρξή της στους κόμβους, που άλλες δημοτικές αρχές εξασφάλισαν τη μελέτη και τη χρηματοδότηση και στα λαμπάκια. Είναι λυπηρό την ίδια ώρα που ανακοινώνεται μια μελέτη θνησιμότητας που φέρνει το Βόλο τέσσερις φορές πάνω από το μέσο Ελληνικό όρο και η Δημοτική Αρχή να μη ζητάει το λόγο από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό υγείας, γιατί πεθαίνουν οι Βολιώτες, τόνισε.

Με αφορμή τις δηλώσεις του ότι πρέπει να εξεταστεί το νερό από τις γεωτρήσεις της Κάρλας, ο Στ. Λημνιός είπε ότι είναι τουλάχιστον γελοίο να τον αποκαλούν ντίλερ και ότι παίρνει χαρτζιλίκι από τα εμφιαλωμένα νερά, όταν οι ίδιοι έχουν αφήσει το νερό στην τύχη του. Όπως εξήγησε, το νερό είναι χλωριωμένο σε βαθμό να μην πίνεται, έχει πολύ υψηλή σκληρότητα λόγω αλάτων, επειδή είναι νερό γεωτρήσεων κυρίων, έχει υφάλμυρη γεύση. «Αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους και να δουν πως θα βελτιώσουν αυτή την εικόνα, βγαίνουν και απειλούν ενεργούς πολίτες, που χάρη στην παρουσία τους, αναδεικνύονται τα προβλήματα και υποχρεώνονται εκ των υστέρων οι ιθύνοντες να ευθυγραμμιστούν με την κοινή λογική», τόνισε.
«Χάνεται πηγαίο νερό»
Ο ίδιος είπε ότι ενώ έπρεπε να γίνεται καθημερινός έλεγχος του νερού των γεωτρήσεων, σήμερα δεν γίνεται κάτι τέτοιο και κάλεσε τη ΔΕΥΑΜΒ, εφόσον κάνει έλεγχο και βγουν και να δώσουν τα αποτελέσματα, αντί να βρίζουν τους πολίτες.
Αναφορικά με τη βλάβη στη περιοχή της Κουκουράβας και ότι χάνεται πηγαίο νερό, ο κ. Λημνιός είπε ότι θα μπορούσε να υπάρχει στην περιοχή του Αγ. Ονουφρίου ένα φράγμα μετρίου ύψους και να υπάρχει μια μικρή λιμνοδεξαμενή πηγαίου νερού στα όρια της πόλης, που θα εμπλούτιζε το δίκτυο και το καλοκαίρι. «Δυστυχώς, δεν προγραμμάτισαν, δεν είδαν και δεν έσκυψαν πάνω στο πρόβλημα», τόνισε.
Οι οικολογικές οργανώσεις έχουν κάνει προτάσεις για το θέμα αυτό, πρότειναν και ένα φράγμα στην περιοχή του Φυτόκου και τόνισε ότι οι άνθρωποι της Δημοτικής Αρχής δεν έχουν γνώσεις και όραμα για να κάνουν τέτοια έργα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.