Στα 20 εκ. ευρώ οι ζημιές στη Μαγνησία

Τραγική η κατάσταση στον Αλμυρό- Χάθηκαν περιουσίες και καταστράφηκαν μεγάλα έργα υποδομής

Σκηνές από κινηματογραφική ταινία έζησαν το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι της Δυτικής Μαγνησίας, με τον Ιανό να καταστρέφει στο πέρασμά του το βιος ολόκληρης ζωής. Κομμένες γέφυρες, κατεστραμμένοι δρόμοι, αποδεκατισμένες καλλιέργειες είναι η εικόνα , που επικρατεί στην περιοχή του Αλμυρού, που είδε περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του νομού, το σκληρό πρόσωπο της κακοκαιρίας. Μάλιστα, η πρώτη εκτίμηση θέλει για να επισκευαστούν όλες οι ζημιές και να μπορέσει ξανά η περιοχή να θυμίζει την προηγούμενη εικόνα της, το ποσό των 20.000.000 ευρώ.
Στιγμές αγωνίας για τρεις εγκλωβισμένους

‘Ένα θρίλερ εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής με τρεις εγκλωβισμένους κοντά στη λιμνοδεξαμενή του Ξηριά. Οι τρεις εργαζόμενοι παρασύρθηκαν από ρέμα και πιάστηκαν από δέντρα προκειμένου να σωθούν. Παρέμειναν εκεί σχεδόν δέκα ώρες, με τις δυνάμεις των ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και του Στρατού να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να τους σώσουν. Τα ορμητικά νερά και ο αέρας έκαναν την επιχείρηση διάσωσης σχεδόν ακατόρθωτη. Ευτυχώς τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι τρεις εργαζόμενοι διασώθηκαν.
Στα 20.000.000 ευρώ οι ζημιές

Οι ζημιές στην περιοχή του Αλμυρού είναι ανυπολόγιστες. Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο, όλη η βόρεια πλευρά του Δήμου Αλμυρού και τα χωριά Ανθότοπος, Ζαρκαδοχώρι , Μαυρόλοφος ,Νεράιδα , Νεοχωράκι , Αργιλοχώρι, Ανάβρα έχουν ρημάξει . Σε 2 εκ ευρώ υπολογίζεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση του δρόμου Νεοχωράκι προς Νεράιδα και Ανάβρα. Το σύνολο των ζημιών, όπως η ίδια ανέφερε με μια πρώτη αποτίμηση εκτιμάται σε 20 εκ. ευρώ για τη Μαγνησία, ενώ βασικό είναι το ζήτημα της αποκατάστασης του Αϊδινίου που δεν επιδέχεται προσωρινή αποκατάσταση λόγω της διέλευσης του ποταμού, αλλά οριστική.

Στον Αλμυρό ο Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας
Το απόγευμα του Σαββάτου επισκέφθηκε τον Αλμυρό υπουργικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αλμυρού και παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, ο Δήμαρχος Αλμυρού, όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Ενημέρωσαν τον Υφυπουργό για το μέγεθος της καταστροφής με τον ίδιο να σημειώνει ότι για τις ζημιές που έγιναν σε αγροτικές καλλιέργειες, ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν έγκαιρα. Μέσω του ΕΛΓΑ θα πραγματοποιηθεί η καταγραφή των ζημιών ώστε να ακολουθήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων από το τακτικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών. Συνολικά, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο εννέα μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων.
Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει και πρόσθετα μέτρα εφόσον χρειαστεί. Προτεραιότητα είναι η οικονομική στήριξη όσων επλήγησαν από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα και η ταχεία επανακατασκευή των υποδομών, ανέφερε.

ΜεΡΑ25 Μαγνησίας: Ευτύχημα ότι δεν
είχαμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές
Είναι ευτύχημα ότι ο απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε τον νομό σε Νέα Αγχίαλο και Αλμυρό δεν είχε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές» επεσήμανε το ΜεΡΑ25 Μαγνησίας, που στέκεται στο πλευρό των πληγέντων συμπολιτών και τόνισε πως θα πιέσει με όλες του τις δυνάμεις για την άμεση καταγραφή των ζημιών, την αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών σε υποδομές και καλλιέργειες.

Συνεχείς εργασίες για να αποκατασταθούν οι ζημιές
Έντονα υπήρξαν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αλλά και υδροδότηση περιοχών όπως ο Αλμυρός και η Νέα Αγχίαλος. Η οδική πρόσβαση στη Νεράιδα μέσω Νεοχωρακίου, καθώς και στον Ανθότοπο μέσω Αργιλοχωρίου αποκαταστάθηκε, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Αγχιάλου προχώρησε και σε απαντλήσεις υδάτων σε σπίτια και επιχειρήσεις της Ν. Αγχιάλου. Ο κύριος όγκος της καταστροφής επικεντρώνεται στην παλιά εθνική οδό από Αϊδίνι μέχρι και τον Αλμυρό, αλλά και στην βόρεια πλευρά της περιοχής, προς Ανάβρα.
Συνεργεία του Δήμου Αλμυρού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας προσπαθούσαν όλο το Σαββατοκύριακο αλλά και χθες να αποκαταστήσουν προβλήματα που άφησε πίσω του ο Ιανός. Την Κυριακή αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στον Ανθότοπο και τη Νεράιδα, ενώ επανήλθε το ρεύμα και το νερό, εκτός από τη Νεράιδα και το Αργιλοχώρι, όπου χθες αναμένονταν συνεργεία της ΔΕΥΑΑ για να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Σε εκκρεμότητα ήταν χθες και η πρόσβαση στο Ζαρκαδοχώρι, έναν μικρό οικισμό που διαμένουν τρεις οικογένειες. Το νερό παρέσυρε στην περιοχή τέσσερις γέφυρες με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα και με το ρεύμα και το νερό.

Τρόφιμα στους πληγέντες
Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Αλμυρού συστρατεύτηκαν με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να σταθούν δίπλα στους κατοίκους της περιοχής. Ο Δήμος Αλμυρού διένειμε φαγητό σε όσους κατοίκους των πληγεισών περιοχών στον Αλμυρό από την κακοκαιρία, το είχαν ανάγκη. Σάντουιτς, νερό και γάλατα προσφέρθηκαν από την γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, την ΑΓΕΤ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.