Στέφανος Στεφάνου: Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην μας πάρει το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής

«Δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο της πολιτείας», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Μαγνησίας

Έντονη είναι η ανησυχία στο χώρο της εστίασης, η οποία έχει κατεβάσει ρολά στη Μαγνησία πριν ακόμη το δεύτερο εθνικό lockdown, με τους καταστηματάρχες να βρίσκονται σε απόγνωση για το πως θα επιβιώσουν. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου τόνισε πως κύριο αίτημα του κλάδου είναι η αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και η μη παρακράτηση του 50%.
«Το 50% της εστίασης έχει να κάνει μεροκάματο από το Μάρτιο με το πρώτο lockdown καθώς μετά δεν μπόρεσε να ανοίξει. Το υπόλοιπο 50% που δούλεψε, με τα μειωμένα ωράρια του Αυγούστου και όλα τα μέτρα είχε μειωμένο τζίρο κατά 70%», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου αναδεικνύοντας την δυσχερή οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταστηματαρχών της Μαγνησίας.
Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως οι καταστηματάρχες εστίασης ανέμεναν μία αποζημίωση από το κράτος για το πρώτο lockdown, όμως δεν έγινε τίποτα.
«Στο Lockdown του Μαρτίου είχαμε βγει Δευτέρα πρωί να κάνουμε τις αγορές μας, τα αναλώσιμά μας για να τα προσφέρουμε στον κόσμο και το μεσημέρι μάθαμε ότι μας κλείνουν. Όλες αυτές τις αγορές του Μαρτίου, τις χρεωθήκαμε. Δώσαμε χρήματα για να τις πάρουμε», τόνισε ο κ. Στεφάνου.
Ο ίδιος σχολίασε πως δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο της πολιτείας για τον τουρισμό και την εστίαση, που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.
Παράλληλα μίλησε και για το όριο λειτουργίας της εστίασης, που έκλεινε μέχρι πριν λίγο διάστημα στις 12 τα μεσάνυχτα, τονίζοντας πως «Όταν μειώθηκε το ωράριο πριν τον Δεκαπενταύγουστο και έως τέλος Οκτωβρίου, όλοι μετά τις 12 ήταν στα παγκάκια, στις πλατείες , στην παραλία γιατί έκλεινε η εστίαση . Ήταν ο ένας πάνω στον άλλο για τρεις μήνες. Εάν ήταν ανοιχτή η εστίαση μέχρι τη 1 ή στις 2 θα μπορούσε τον κόσμο αυτό να τον τοποθετήσει με τα μέτρα που μας είχαν επιβληθεί, να τοποθετηθούν στα τραπέζια , να έχουν αντισηπτικό και αποστάσεις. Τρεις περίπου μήνες αν όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων τα είχαμε στην εστίαση και εμείς θα μπορούσαμε να δουλέψουμε και να ελεγχθεί η κατάσταση».

Η επιστρεπτέα να μην επιστραφεί

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της εστίασης ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως πλέον της μείωσης του ενοικίου και κάποιες επιστρεπτέες προκαταβολές δεν είδαν ουσιαστική στήριξη οι καταστηματάρχες.
Εκείνο που τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου είναι πως από τη στιγμή που το κράτος παίρνει την απόφαση να κλείσει τα καταστήματα, οφείλει να τα αποζημιώσει. Αφού αυτό δεν έγινε, αίτημα του κλάδου είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου να μην επιστραφούν.
Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι από τις 2000 ευρώ που έλαβε κάποιος καταστηματάρχης τα 1000 ευρώ τα επέστρεψε. «Τι να πληρώσεις με 1000 ευρώ; Το κατώτερο ενοίκιο στην εστίαση έχει 1000 ευρώ, στην παραλία έχουν 5000 και 7000 ενοίκιο», είπε χαρακτηριστικά. Αυτό που ζητούν οι καταστηματάρχες εστίασης είναι να μην υπάρχει επιστροφή του μισού ποσού και ταυτόχρονα η μικρότερη δόση επιστρεπτέας προκαταβολής να ανέλθει στις 5000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν πολλές από τις υποχρεώσεις τους και ουσιαστικά με την πληρωμή αυτών να ενισχυθεί το κράτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.