Στεφάνου: Πάνω από το κεφάλι μας χίλιες δυο υπηρεσίες, ενώ δεν έχουμε ακόμη δουλειά

Υπέρ των ελέγχων αλλά με ουσία και όχι με τιμωρητικό χαρακτήρα

Τελειώνει ο Ιούλιος και ακόμη τουριστικά και παραθαλάσσια καταστήματα εστίασης στη Μαγνησία περιμένουν κόσμο, κίνηση και να “ζεσταθεί” λίγο το ταμείο τους, ενώ την ίδια στιγμή έχουν να τα βγάλουν πέρα με χίλιες δυο υπηρεσίες και ελεγκτικούς μηχανικούς, που τους έχουν σε…στενό μαρκάρισμα. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης κ. Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε υπέρ των ελέγχων και κατά της παραβατικότητας, όμως έθεσε ένα όριο τονίζοντας πως πρέπει η πολιτεία να κάνει μεν ελέγχους, αλλά να αφήσει και την εστίαση να δουλέψει μήπως και βγάλει τα σπασμένα του προηγούμενου διαστήματος.

 

“Πλησιάζει τέλος Ιουλίου και περιμένουμε να δούμε πότε θα έχουμε κόσμο, γιατί τα τουριστικά μαγαζιά έχουν ανοίξει και λειτουργούν από αρχές Ιουνίου. Τελειώνει ο Ιούλιος κι ακόμη περιμένουμε κόσμο για να κάνουμε τζίρο ή να πληρώσουμε κάποιες υποχρεώσεις κι έχουμε ταυτόχρονα και πάνω από το κεφάλι μας πόσες υπηρεσίες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.

Βέβαια, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης Μαγνησίας τάχθηκε υπέρ των ελέγχων, όμως έθεσε και όρια επισημαίνοντας πως και οι πάσης φύσεως ελεγκτές θα πρέπει να δείχνουν έναν σεβασμό απέναντι στον επιχειρηματία, ο οποίος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία και να μην “ρίχνει” πρόστιμο όταν για ένα λεπτό ένας εργαζόμενος για παράδειγμα κατεβάσει τη μάσκα του για να αναπνεύσει, τη στιγμή μάλιστα που δεν έρχεται σε επαφή με πελάτες.

“Ενώ υπάρχει αναδουλειά, οι υπηρεσίες έρχονται η μία μετά την άλλη. Βέβαια κι αυτές λαμβάνουν εντολές από το κράτος. Μετράει και ο τρόπος τους όμως. Η εστίαση δεν είναι οι απατεώνες, είναι άνθρωποι με μαγαζία, εργαζόμενους, οικογένειες και προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην. Μια σύσταση δεν είναι κακό να γίνει εάν η μάσκα έχει κατέβει. Δεν γίνεται να κρύβονται στη γωνία για να δουν πότε ο barman έχει κατεβάσει τη μάσκα. Σημειώνω δε, πως ο πελάτης απαγορεύεται να πάει στο μπαρ. Άρα ο barman δεν έρχεται σε επαφή με τον πελάτη κι ενδεχομένως κάποια λεπτά να κατεβάσει τη μάσκα να πάρει ανάσα, όταν δεν έχει δουλειά. Δεν χρειάζεται ο ελεγκτής να είναι κρυμμένος και να σε πιάσει και να ρίξει πρόστιμο 300 ευρώ”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.

Συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνονται έλεγχοι και να υπάρχουν και πρόστιμα για τους παραβάτες και όσους δεν τηρούν τα μέτρα κι έχουν υπεράριθμους πελάτες ή επιτρέπουν τον χορό, ενώ αυτός απαγορεύεται εξαιτίας των μέτρων. Υπογράμμισε όμως πως “τον τελευταίο χρόνο, πανελλαδικά στην σε ελέγχους που έχουν γίνει, η παραβατικότητα είναι στο 1% . Το να έχουμε πάνω από το κεφάλι μας χωρίς να έχουμε δουλειά, εφορία, ΙΚΑ, ΕΟΔΥ, Αστυνομία, τουριστική αστυνομία, κι ο ένας να έρχεται μετά τον άλλο δεν βγάζει νόημα”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε πως η συμπεριφορά των υπαλλήλων των ελεγκτικών μηχανισμών θα πρέπει να είναι σωστή απέναντι στους επαγγελματίες και ανάλογη θα πρέπει να είναι και η συμπεριφορά των επαγγελματιών. “Να βλέπουμε ότι κάνει και ο άλλος τη δουλειά του αλλά κι εμείς με τη στάση μας και να κερδίσουμε τη σχέση που θα αναπτυχθεί τα επόμενα λεπτά κατά τη διάρκεια του ελέγχου”, εξήγησε.

Δεν παρέλειψε να τονίσει πως η εστίαση συνεχίζει να επιζητά μέτρα στήριξης, μιας και υπάρχουν κλειστές επιχειρήσεις εδώ και 16 μήνες, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις με ανοιχτούς χώρους, που μπορούν να λειτουργήσουν, όμως η κατάσταση είναι αποτρεπτική, σημειώνοντας πως τα περισσότερα μαγαζιά στο κέντρο του Βόλου, που είχαν εξωτερικούς χώρους, εξαιτίας της αναδουλειάς έκλεισαν για το καλοκαίρι.

Self test και rapid test για κάθε εργαζόμενο

Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε πως από σήμερα μία φορά την εβδομάδα εκτός από self test ο εργαζόμενος πρέπει να κάνει και rapid. “Εάν δεν υπάρχει συνεργείο από ΕΟΔΥ, για να κάνει ο εργαζόμενος δωρεάν το τεστ,  θα πρέπει να το πληρώσει 20 ευρώ. Ο εργοδότης θα επωμίζεται 80 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο”, είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως καλό θα ήταν ο καθένας να εμβολιαστεί, αλλά είναι στο χέρι και στην απόφαση του καθενός να προχωρήσει στον εμβολιασμό. Τέλος, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πλέον θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις και για το εάν οι εργαζόμενοι έχουν κάνει self και rapid τεστ.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.