Στον Βόλο ο Λ. Αυγενάκης σε σύσκεψη για τον Παγασητικό- Ιδρύεται Αγροτικό Τμήμα στο Επιμελητήριο

Στήριξη των αλιέων και της αλιευτικής διαδικασίας

Ευρεία σύσκεψη με επίκεντρο τον Παγασητικό πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο ξενοδοχείο Ξενία στον Βόλο υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, παρουσία εκπροσώπων του λιμεναρχείου, του ΟΛΒ, του Πανεπιστημίου, συλλόγων, σωματείων και φορέων του νομού. Παρόντες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός και ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης κ. Δ. Κουρέτας.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στους αγρούς και την γονιμότητά τους μετά τους Daniel & Elias σημειώνοντας ότι πολλοί αγροί δέχτηκαν ιζήματα, τα οποία δεν θα επηρεάσουν τη γονιμότητα, σε λίγες περιπτώσεις είναι μεγάλο το ύψος ιζημάτων και θα χρειαστούν μέτρα αποκατάστασης του εδάφους, ενώ 180.000 στρέμματα πέριξ της Κάρλας που παραμένουν κατακλυσμένα θεωρείται βέβαιο ότι έχει επηρεαστεί η γονιμότητά τους και θα χρειαστεί ειδικό πρόγραμμα ανάταξής τους.

Αναφορικά με τον Παγασητικό, ο Υπουργός τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν οι μετρήσεις των ειδικών που απέδειξαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην κατανάλωση ψαριών και προέτρεψε τους πολίτες να μην παρασύρονται και να ακούν τους αρμόδιους.

Για τους αλιείς ανακοίνωσε ότι εκτός από την αναπλήρωση μέσω de minimis του απολεσθέντος εισοδήματος, έρχεται νομοσχέδιο και τίθεται την Πέμπτη σε διαβούλευση για τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που έχουν εντοπιστεί στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Παράλληλα το Υπουργείο και η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού, ένας τομέας που σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη αφορά ιδίως στις Σποράδες και θα ανοίξει νεους ορίζοντες για τους αλιείς.

Παράλληλα, το Υπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στην ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, όπου θα ενταχθούν οι αποκλειστικά απασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα και έτσι η χώρα θα έχει για πρώτη φορά μητρώο αποκλειστικά ασχολούμενων με τον πρωτογενή τομέα και θα γίνει γνωστό για πρώτη φορά πόσοι είναι οι αγρότες, οι ηλικίες τους η εκπαίδευσή τους.

Ακόμη, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο έρχεται το μητρώο των ερασιτεχνών αλιέων, βάζοντας κανόνες σε έναν σημαντικό χώρο του πρωτογενούς τομέα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η Λιμενάρχης Βόλου έδωσε μία εικόνα για το τι άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και τι έχει γίνει μέχρι στιγμής σημειώνοντας ότι με τη βοήθεια του “Τυφώνα” του εξειδικευμένου πλοίου του Ιδρύματος Λασκαρίδη έχουν συγκεντρωθεί από τις ακτές της Μαγνησίας 24.000 τόνοι απορριμμάτων καθαρίζοντας τις 61 από τις 130 παραλίες, ιδιωτική εταιρεία προχώρησε σε καθαρισμό της Νέας Αγχιάλου ενώ σε ότι αφορά στα βυθισμένα οχήματα η Λιμενάρχης σημείωσε ότι ακόμη βρίσκονται μέσα στη θάλασσα 37 οχήματα, σκάφη μέχρι και ένα τρακτέρ και μέχρι στιγμής έχει γίνει ανέλκυση μόνο 19 οχημάτων, όλα από τη θάλασσα του Πλατανιά, με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τέλος, ο Υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στον βυθό του λιμανιού και στην αποκατάστασή του σημειώνοντας ότι θα συνεργαστεί το ΤΑΙΠΕΔ με το αρμόδιο Υπουργείο και θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πόροι του ΟΛΒ ώστε να έρθει στην προτέρα κατάσταση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ως προς την αξιοποίησή του.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.