Τα «ηλεκτρονικά πολιτικά καφενεία», έδωσαν ακριβή πρόβλεψη στις Ευρωεκλογές!

Με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως τόνισε στο Ράδιο Ένα, ο καθηγητής του ΑΠΘ Ι. Πήτας

Για δεύτερη φορά το εκλογικό αποτέλεσμα για τις ευρωεκλογές έπεσε μέσα στις προβλέψεις μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Ιωάννης Πήτας, καθηγητής, Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ και πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, είναι η δεύτερη φορά που τα πάμε καλά γιατί και στις εκλογές του Ιουνίου 2023, ήμασταν επίσης πρώτοι σε σχέση με άλλους δημοσκόπους, με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια.
Ο κ. Πήτας εξήγησε ότι τα κοινωνικά μέσα είναι τα καινούργια «πολιτικά καφενεία», ο κόσμος είναι πολιτικά ενεργός, αρκετοί βγαίνουν και εκδηλώνουν την άποψή τους και πλέον οι απόψεις των πολιτών μπορούν να μεταφερθούν ψηφιακά, γιατί η πολιτική συζήτηση αφήνει ένα ψηφιακό αποτύπωμα που μπορεί να αναλυθεί αν είναι θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο προς τον πρωθυπουργό ή τους άλλους αρχηγούς και τα κόμματά τους.
«Μετράμε τα νούμερα αυτά και μετά προσπαθούμε να κάνουμε αναγωγή στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε, δηλαδή μπορούμε να κάνουμε καλή πρόβλεψη», ανέφερε ο καθηγητής.
Ο ίδιος είπε ότι το σύστημα του πολιτικού βαρόμετρου είναι ευρέως διαθέσιμο και σχεδόν δωρεάν και μπορεί να δώσει προβλέψεις κάθε μέρα 24 ώρες το 24ωρο και αυτό είναι μια καλή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (σε σχέση με κακές χρήσεις όπως η παραγωγή ψευδών ειδήσεων), γιατί βοηθάει τον απλό κόσμο και τα πολιτικά κόμματα αν θέλουν να ενημερωθούν ποιες είναι οι πολιτικές τάσεις και να αντιδράσουν καλύτερα.
Ο κ. Πήτας επισήμανε ότι σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, τα πολιτικά κόμματα μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα των ενεργειών τους και να δράσουν ανάλογα, κάτι που έχει την καλή και την κακή του πλευρά, γιατί αν κάποιος το χρησιμοποιήσει στην πολιτική διακυβέρνηση ενός τόπου και ουσιαστικά γίνει ουραγός των δημοσκοπήσεων και όχι σε περίπτωση ιδιαίτερα σημαντικών αποφάσεων, καθοδηγεί την κοινή γνώμη, θα μπορούσε να ήταν ένα πρόβλημα.
Αυτό είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας, που μια σοβαρή ηγεσία, παίρνει υπόψη της τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν άγεται από αυτές, ενώ η άλλη πλευρά είναι σε αυταρχικά καθεστώτα μπορούν να χρησιμοποιούνται οι ίδιες μεθοδολογίες και επειδή οι εκλογές μπορεί να είναι προβληματικές, οι επικεφαλείς των καθεστώτων μπορούν να χρησιμοποιούν τις ίδιες αναλύσεις, να βλέπουν τι θέλει ο κόσμος και ανάλογα να προχωρούν σε καταστολή ή να δίνουν κάτι στον κόσμο, που θα βοηθήσει στην πολιτική τους επιβίωση.

Τι είναι και πως αναπτύχθηκε
το Πολιτικό Βαρόμετρο

Το Πολιτικό Βαρόμετρο αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Aνάλυσης Πληροφοριών (AIIA Lab) του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου AI4Media την περίοδο 2022-2024. Πρόκειται για ένα λογισμικό εκτίμησης της πολιτικής κοινής γνώμης με χρήση ανάλυσης πολιτικών tweets που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά.
«Η ακρίβεια των προβλέψεών του αποδείχθηκε και στις Ευρωεκλογές: είχε μέση απόκλιση μόνον 1.05%, από τα επίσημα αποτελέσματα για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τα οποία μπορέσαμε να συλλέξουμε πολιτικά tweets (αλφαβητικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΝΔ, ΝΙΚΗ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΣΥΡΙΖΑ). Τα ποσοστά των μικρών ή νέων κομμάτων δεν μπορούσαν να προβλεφθούν λόγω έλλειψης επαρκών ιστορικών δεδομένων. Η ακρίβεια αυτή είναι: α) καλύτερη από κάθε άλλη κλασσική δημοσκόπηση (οι ακρίβειες τους κυμαίνονται στο διάστημα 1.2% – 1.53%), β) ελαφρώς καλύτερη από την μέθοδο συσσωμάτωσης δημοσκοπήσεων KASSIOPE (ακρίβεια 1.24%) και γ) ελαφρώς χειρότερη από το exit poll της 9/6/2024 (ακρίβεια 0.93%). Γενικά, όλες οι κλασσικές δημοσκοπήσεις εκτός μίας (και το Πολιτικό Βαρόμετρο που τις χρησιμοποίησε για την εκπαίδευσή του) και το exit poll έδωσαν μια υπερεκτιμημένη πρόβλεψη του ποσοστού της ΝΔ. Οι προβλέψεις των επιδόσεων των άλλων κομμάτων είχαν σημαντικά καλύτερη ακρίβεια» τόνισε ο κ. Πήτας.

Φαίνεται γιατί εισέπραξε αρνητικά
σχόλια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ !

Σύμφωνα με τον κ. Πήτα, «το Πολιτικό βαρόμετρο δίνει, μέσω της συναισθηματικής ανάλυσης των πολιτικών tweets, και άλλες πληροφορίες π.χ., για την επικοινωνιακή επίπτωση των πολιτικών κινήσεων και θέσεων των κομμάτων. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι, στις αρχές Ιουνίου 2024, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε αρνητικά σχόλια για: α) την επίσκεψη του κου Κασσελάκη στην Παλαιστίνη και β) για τις φορολογικές του προτάσεις που ερμηνεύτηκαν σαν «βάρος για την μεσαία τάξη». Αντίθετα απ΄ ότι εικάζεται, δεν φάνηκε αρνητική επίδραση της επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος Πόθεν Έσχες του κου Κασσελάκη. Βέβαια, τα θέματα αυτά χρήζουν κατάλληλης πολιτικής ανάλυσης, που είναι έξω από τις τρέχουσες δυνατότητες του εργαστηρίου AIIA.
Το Πολιτικό Βαρόμετρο είναι διεθνής πρώτη. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο σύστημα που τα αποτελέσματα του να διατίθενται δωρεάν σε όλους, καθημερινά, βλέπε στον σύνδεσμο Πολιτικό Βαρόμετρο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κο Α. Καϊμακαμίδη για την συμβολή του στην ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος. Η μέθοδος του Πολιτικού Βαρόμετρου ήρθε για να μείνει: όσο τροφοδοτείται με σωστά και πολλά δεδομένα (και όσο ο κόσμος χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα σαν πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου), τόσο καλύτερη θα γίνεται.
Οι κλασσικές δημοσκοπήσεις πρέπει να επιβεβαιώσουν την σχέση κόστους/ωφέλους τους, ιδιαίτερα αφού συστήματα πρόβλεψης όπως το Πολιτικό Βαρόμετρο είναι πολύ οικονομικότερα. Βέβαια, οι κλασσικές δημοσκοπήσεις χρειάζονται για να παρέχουν ‘αντικειμενική αλήθεια’ για την εκπαίδευση συστήματων πρόβλεψης που στηρίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Μπορούν όμως να γίνονται πολύ αραιότερα, ιδιαίτερα σε ‘ομαλές’ πολιτικές περιόδους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.