Τα … «τερτίπια» μείωσης της ανεργίας…

Αποκάλυψε στο Ράδιο Ένα, ο καθηγητής εργατικού δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος

Το γεγονός ότι η μείωση της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται ουσιαστικά στην μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 400.000 και όχι στην αύξηση της απασχόλησης, κάτι που αποκρύπτει το πολιτικό αφήγημα όλων των κυβερνήσεων, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Αλέξης Μητρόπουλος εργατολόγος και καθηγητής Εργατικού Δικαίου, επικεφαλής της επιστημονικής ένωσης ΕΝΥΠΕΚΚ.
Ουσιαστικά ο καθηγητής, έκανε λόγο για «αλήθειες που οφείλουμε να γνωρίζουμε και αυτές είναι: -Μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 380.000 την περίοδο 2009-2023, Αύξηση της μερικής απασχόλησης κατά 50%, Μείωση του μέσου μισθού κατά 220 € στον ιδιωτικό τομέα και κρίση αξιοπιστίας των ποσοστών ανεργίας ΔΥΠΑ-ΕΛΣΤΑΤ.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις
Όπως υποστηρίζει ο κ. Μητρόπουλος, «η εκτίμηση αυτή, ως αριθμητική-ποσοτική, είναι σωστή, όχι όμως και από ποιοτικής άποψης. Γιατί αποκρύπτεται τεχνηέντως το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων (εργατικό δυναμικό) μειώθηκε κατά 380.000 σε σχέση με το 2009, πριν την είσοδό μας στα Μνημόνια. Συνεπώς η ανεργία μειώθηκε μεν αριθμητικά αλλά μαζί μειώθηκε και ο αριθμός του εργατικού δυναμικού.
Επίσης, τα στελέχη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, αλλά και η συστημική διανόηση, αποφεύγουν να αναφερθούν στα ευρήματα των επίσημων οργανισμών και υπηρεσιών για τη μεγάλη έκρηξη, τα τελευταία χρόνια, της μερικής απασχόλησης αλλά και των άλλων μορφών «ευέλικτης» εργασίας, η εισαγωγή των οποίων διευκολύνθηκε και με τον πρόσφατο νόμο Γεωγιάδη 4053/2023. Τέλος, σημαντικό στοιχείο που σχετίζεται και επηρεάζει τα ποσοστά ανεργίας είναι τα ευρήματα για το ύψος και την εξέλιξη των μισθών τα τελευταία χρόνια οι οποίοι είναι κι αυτοί σε αντίθετη κατεύθυνση από το κυβερνητικό αφήγημα αφού τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν αυξήθηκαν (όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση), αλλά μειώθηκαν.
Ο καθηγητής τόνισε ότι το τελευταίο έτος, πριν μπούμε στα μνημόνια, το 2022 και τους πρώτους μήνες του 2023, διαπίστωσε ότι σε σχέση με το 2009 και το 2010, μειώθηκαν κατά 400.000 οι εργαζόμενοι, συνεπώς η μείωση της ανεργίας κυρίως οφείλεται στο ότι μειώθηκε το εργατικό δυναμικό και αυξήθηκε κατά 50% η μερική απασχόληση.

«Μείωση του ιδιωτικού μισθού κατά 220 €!»
«Πήραμε τα ποιοτικά στοιχεία από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και σε σχέση με πριν τα μνημόνια έχουμε μείωση του ιδιωτικού μισθού κατά 220 €. Τα ποιοτικά στοιχεία της αγοράς εργασίας δείχνουν ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και είναι πύρρειος ο νίκη ότι μειώθηκε η ανεργία και πάμε καλά σε ζητήματα απασχόλησης», ανέφερε ο καθηγητής.
Ο ίδιος είπε, ότι έχει εκτοξευτεί η φθηνή απασχόληση, η μερική απασχόληση, οι ποικιλλόνυμες μορφές ελαστικής απασχόλησης και κυρίως χάθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε 6-7 μονάδες, που εξ αυτών μειώθηκε η ανεργία, όπως είναι το αφήγημα της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο κ. Μητρόπουλος εκτιμά ότι πρέπει να στηριχτούμε περισσότερο σε ανάπτυξη, καθώς οι θέσεις που παράγονται δεν είναι αυξημένου και σοβαρού μισθού, αλλά μειωμένης φθηνής απασχόλησης, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες.
Επίσης είπε ότι ο στόχος για μισθό 1500 € που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι καλοδεχούμενος, αλλά δυσεπιστεύξιμος στόχος.
Τέλος, έκανε λόγο για κρίση αξιοπιστίας των οργανισμών ΔΥΠΑ (Υπηρεσία Απασχόλησης) και ΕΛΣΤΑΤ (Στατιστική) που έχουν διαφορά στην αποτίμηση του αποτελέσματος κατά 350.000.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.