Θ. Λιούπης: “Διαφωνώ με τις επιλογές της Διοίκησης για μερική εκτέλεση του Οργανισμού του Νοσοκομείου”

Ο Βουλευτής δεν αποφασίζει πως θα κατανεμηθούν οι θέσεις ιατρών από τις προκηρύξεις

Τη διαφωνία του εξέφρασε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Θανάσης Λιούπης στους χειρισμούς της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου,  που αφορούν στην μερική εκτέλεση του Οργανισμού του Αχιλλοπούλειου, με τη μετατροπή θέσεων ιατρών,  με τις προτεραιότητες που δόθηκαν και το απαραίτητο για τους καρκινοπαθείς  Ακτινοθεραπευτικό , που έμεινε εκτός… Ο κ. Λιούπης απάντησε όμως και στο σχόλιο του νυν Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής κ. Λύτρα για ευθύνες των κυβερνητικών Βουλευτών της Μαγνησίας, σημειώνοντας πως ο Βουλευτής δεν αποφασίζει για την ειδικότητα των θέσεων που επιλέγονται να διεκδικηθούν, μέσω προκηρύξεων, εξηγώντας πως γι’ αυτές τις διαδικασίες υπάρχουν και αποφασίζουν τα αρμόδια όργανα του Νοσοκομείου.

 

Ο κ. Λιούπης μίλησε αρχικά για τον εμβολιασμό των υγειονομικών επισημαίνοντας πως ” είναι απαραίτητος πέραν κάθε αμφιβολίας”, ενώ έκρινε σωστή την απόφαση του νέου Υπουργού Υγείας για την επιστροφή στο ΕΣΥ όσων υγειονομικών αποφασίσουν να εμβολιαστούν και με την πρώτη δόση του εμβολίου, καθώς είναι σίγουρο πως θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Το μέτρο αυτό της αναστολής εργασίας επέφερε όμως ακόμη ένα πλήγμα στα Νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον κ. Λιούπη, τα Νοσοκομεία ήταν υποστελεχωμένα και η αναστολή λόγω μη εμβολιασμών τους προσέθεσε ακόμη ένα βάρος.  Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο Νοσοκομείο Βόλου σημειώνοντας πως και σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν προβλήματα.

“Οι γαστρεντερολόγοι έμειναν με έναν μόνο γιατρό, επίσης το παθολογοανατομικό με έναν, η χειρουργική έμεινε με τέσσερις γιατρούς για πρώτη φορά, που είναι εξαιρετικά δύσκολο, απίθανο να κάνει όλες τις δραστηριότητες,  που πρέπει και αυτές είναι πολλές και είναι ίσως η μεγαλύτερη κλινική του νοσοκομείου”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιούπης.

Τόνισε πως είναι δύσκολο με τις τρίμηνες προκηρύξεις -μέτρο για την κάλυψη των υγειονομικών που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού- να βρεθούν γιατροί για να καλύψουν τα κενά, υπογραμμίζοντας πως δύσκολα πια καλύπτονται ακόμη και οι μόνιμες θέσεις των προκηρύξεων, ενώ επικουρικοί στη λίστα, για παράδειγμα σε ειδικότητες όπως η χειρουργική ή η παθολογία, δεν υπάρχουν.

Εξήγησε πως τον καιρό της πανδημίας έγιναν 25 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, όμως μέσα σ΄ αυτούς πολλοί ήταν επικουρικοί,  που ήδη εργάζονταν στο Νοσοκομείο και δεν φάνηκε η αριθμητική διαφορά.

Το Νοσοκομείο πρέπει να δίνει προοπτική και όραμα σε έναν γιατρό

Ο κ. Λιούπης μίλησε όμως και για το τι χρειάζεται προκειμένου τα Νοσοκομεία να στελεχωθούν με προσωπικό και να μην γυρνούν την πλάτη οι νέοι επιστήμονες στις προκηρύξεις.

Ανέφερε πως την περίοδο των μνημονίων, που δεν γίνονταν προσλήψεις αναγκάστηκαν οι γιατροί να ψάξουν και να βρουν, καθώς το επίπεδό τους είναι υψηλό,  εργασία στο εξωτερικό.

Αυτή η στάση εξαιτίας των γεγονότων άλλαξε τη λογική των επιστημόνων. ” Σήμερα βλέπουμε προκηρύξεις να γίνονται αλλά να μην υπάρχουν υποψήφιοι ή βλέπουμε θέσεις να κρίνονται άγονες. Πρέπει να αλλάξουμε και τη λογική μας.

Η λογική είναι τι κοιτάει ένας γιατρός για να πάει σε ένα Νοσοκομείο. Αυτό που κοιτάζει πρώτα απ ‘όλα είναι σε ποια κλινική θα πάει , το επιστημονικό έργο, την κλινική δουλειά, αλλά και σε ποιο Νοσοκομείο θα πάει. Το Νοσοκομείο πρέπει να δίνει προοπτική και όραμα σε έναν γιατρό. Σήμερα μπορεί να διαλέξει κανείς παγκοσμίως. Άρα πρέπει να δούμε τι τμήματα προβλέπει και ποια προοπτική δίνουμε σ ένα Νοσοκομείο”, υπογράμμισε εμφατικά και συμπλήρωσε πως ρόλο παίζουν και το μισθολογικό αλλά και η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, δύο αιτήματα που οι βουλευτές τα έχουν θέσει από το βήμα της Βουλής και η αρμόδια Επιτροπή αποφάνθηκε θετικά.

Διαφωνώ με τη μερική εκτέλεση του Οργανισμού

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας είχε ασκήσει έντονη κριτική στις προτεραιότητες που έθεσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, προτάσσοντας ως προτεραιότητα το Τμήμα Υπερβαρικής Ιατρικής.

Ο κ. Λιούπης μίλησε για τον Οργανισμό του Νοσοκομείου Βόλου και δεν έκρυψε την αντίθεσή του με την μερική εκτέλεσή του.

“Στο δικό μας Νοσοκομείο είχαμε φτιάξει έναν φιλόδοξο Οργανισμό, έναν καλό οργανισμό γι’ αυτό που θέλαμε. Ένα Νοσοκομείο πλήρες,  με όλα τα τμήματα και σ’ αυτά προσετέθησαν και άλλα όπως το Ογκολογικό, η Ακτινοθεραπεία, που είναι απαραίτητη για τους καρκινοπαθείς μας , η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας, που είναι και στο πρόγραμμα της ΝΔ και το τμήμα του Υπερβαρικού.

Συμφωνώ απολύτως ότι το Τμήμα Υπερβαρικής Ιατρικής δεν είναι προτεραιότητα για το Νοσοκομείο. Οι προτεραιότητες είναι πρώτον η καλή στελέχωση του Νοσοκομείου, σε προσωπικό και εν συνεχεία προχωρούμε σε όλα τα άλλα”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Συνέχισε δε, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τους χειρισμούς αναφορικά με τον Οργανισμό σημειώνοντας πως “Επειδή εστάλη ένας Οργανισμός  που μετατρέπει θέσεις, μια μερική αξιοποίηση του Οργανισμού, μετατρέπει θέσεις και βάζει ορισμένες προτεραιότητες, δεν μου πέφτει λόγος, αλλά διαφωνώ με αυτή τη λογική”, συμπληρώνοντας πως θεσμικά και ως Βουλευτής δεν μπορεί να έχει λόγο στις αποφάσεις της Διοίκησης για το πως θα προχωρήσει το θέμα του Οργανισμού.

“Θα ήθελα να πάει -δλδ στο Υπουργείο Υγείας- ο πλήρης Οργανισμός του Νοσοκομείου  και σιγά σιγά να υλοποιείται. Είμαστε στην ακριβώς αντίθετη θέση”, είπε ο κ. Λιούπης, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του και την άποψή του για το θέμα του Οργανισμού, τις προτεραιότητές του και το μέλλον που εκείνος οραματίζεται για το Αχιλλοπούλειο.

“Μίλησα για την προοπτική, το μέλλον, δεν κάνω αντιπολίτευση”, υπογράμμισε ο Βουλευτής και αναφέρθηκε και στα θετικά βήματα που έχουν γίνει, που για πρώτη φορά το Νοσοκομείο Βόλου έχει παιδοχειρουργό, αγγειοχειρουργό, τρεις μόνιμους νευροχειρουργούς, ενώ εξήρε την πανελλήνια διάκριση με τη βράβευση του Βιοχημικού Εργαστηρίου και αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που με τη συνεργασία όλων, δούλεψε πολύ καλά. Ακολούθως, έκανε λόγο για την αναμόρφωση του χώρου του Μαγνητικού Τομογράφου, τον εξοπλισμό 1εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και ανέφερε πως σε λίγο καιρό θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου και σύγχρονου χώρου του Τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας.

 

Ο Βουλευτής δεν αποφασίζει πως θα κατανεμηθούν οι θέσεις από τις προκηρύξεις

Ο κ. Λιούπης, πρώην Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινική και νυν Βουλευτής σχολίασε όμως και τη χθεσινή συνέντευξη στο Ράδιο ΕΝΑ του νυν Διευθυντή της Κλινικής κ. Λύτρα, ο οποίος έθεσε προ των ευθυνών τους, τους κυβερνητικούς Βουλευτές για την πορεία του Νοσοκομείου.

“Άκουσα χθες “τι κάνουν οι βουλευτές;”. Ο Βουλευτής δεν μπαίνει στη διαδικασία για τις θέσεις των γιατρών. Υπάρχουν θεσμοί του Νοσοκομείου για τις θέσεις των γιατρών, οι οποίοι αποφασίζουν τις προτεραιότητες. Στη δεδομένη περίπτωση δόθηκαν πέντε θέσεις ιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου από τις 600 πανελληνίως. Σ’ αυτές τις πέντε βλέπω ότι δεν υπάρχει θέση χειρουργικής. Ανάγκη υπάρχει,  αλλά από την άλλη μεριά το Επιστημονικό Συμβούλιο,  ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και το ΔΣ αποφασίζουν γι’ αυτές τις προτεραιότητες . Πιθανώς σε άλλα τμήματα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Άκουσα για μαζική αποχώρηση συνταξιοδότησης στο Μικροβιολογικό. Εκεί προβλέπονται δύο θέσεις. Η λογική είναι ότι συμμετέχουμε στα όργανα , προτείνουμε τις προτεραιότητες,  το ΔΣ αποφασίζει και μεταβιβάζει στο Υπουργείο”, υπογράμμισε εμφατικά ο κ. Λιούπης, τονίζοντας πως ρόλος ενός Βουλευτή είναι να ζητήσει προκηρύξεις κι άλλων θέσεων, πράγμα που ο ίδιος το έκανε από τον κ. Κοντοζαμάνη και όχι να αποφασίσει την κατανομή αυτών των θέσεων.

Έκανε γνωστό πως ήδη έχει μιλήσει με τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη και έχει κλείσει ραντεβού μαζί του για το θέμα, ενώ σχολιάζοντας και την επιλογή του κ. Πλεύρη στην ηγεσία του Υπ. Υγείας, ο Βουλευτής Μαγνησίας εξέφρασε την πεποίθηση πως θα είναι ένας καλός Υπουργός, ενώ ανέφερε πως έχει κάνει μεταπτυχιακό και διδακτορικό πάνω στα θέματα υγείας.

“Ναι” στο επικουρικό σύστημα ασφάλισης

Ο κ. Λιούπης μίλησε όμως και για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες για την επικουρική σύνταξη. Τόνισε πως βλέπει πιο θετικό το εν λόγω σύστημα, γιατί έχει στο επίκεντρο τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος που αφορά στους σημερινούς συνταξιούχους και πολλές φορές πιστεύοντας ότι ποτέ δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, προτιμούν τη μαύρη εργασία.

Ο Βουλευτής αντέκρουσε τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως γίνεται ιδιωτικοποίηση, επισημαίνοντας πως ” Η διοίκηση είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και ό,τι προβλήματα υπάρξουν στην πορεία, θα τα καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός. Υπολογίζεται ότι αυτό θα κοστίζει γύρω στα 120 εκ. ευρώ το χρόνο για την κάλυψη των επικουρικών συντάξεων κυρίως των παλαιοτέρων , τα οποία μπορεί να καλύψει ο προϋπολογισμός από τη στιγμή που δίνουμε 15 δις για τη στήριξη του ασφαλιστικού κάθε χρόνο”. Τέλος ο κ. Λιούπης σημείωσε πως στο ταμείο αυτό που θα δημιουργηθεί θα μπουν αρκετά χρήματα, τα οποία θα επενδυθούν στη ελληνική οικονομία κι αυτό σημαίνει βοήθεια στην ανάπτυξη, αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση της ανεργίας.

“Παγκόσμιος Έλληνας ο Μίκης Θεοδωράκης”

Ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε και στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως “εκφράζω τη θλίψη μου όπως και οι απανταχού Έλληνες για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Κορυφαίος μουσικός συνθέτης, παγκόσμιος Έλληνας. Μεγάλος πολιτικός, αγωνιστής , ακτιβιστής, πατριώτης αλλά και οπαδός της συνεννόησης, της συνεργασίας και της συμφιλίωσης, αρετές τόσο επίκαιρες στις μέρες μας. Οι μουσικές και οι πολιτικές παρακαταθήκες θα μας μείνουν και θα μας συνοδεύουν”.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.