Θαν. Λιούπης: Τέσσερα νέα κρεβάτια ΜΕΘ Covid στο Νοσοκομείο Βόλου

Ο βουλευτής Μαγνησίας μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται στο Αχιλλοπούλειο από γιατρούς και νοσηλευτές

Στην καθημερινή μάχη που δίνει το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και ιδιαίτερα το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊτρικό προσωπικό θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας. Όπως ανέφερε χθες η έντυπη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, θα υπάρξει συνεργασία του Νοσοκομείου Βόλου με την ιδιωτική κλινική ΑΝΑΣΣΑ, προκειμένου να μεταφέρονται εκεί περιστατικά μη Covid. Αυτό επιβεβαίωσε χθες και στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Λιούπης. Ο κ. Λιούπης, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως στην ιδιωτική κλινική της πόλης θα μεταφερθούν ασθενείς μη Covid από το Νοσοκομείο Βόλου, ενώ θα διαθέσει και δύο κρεβάτια ΜΕΘ.
Επιπλέον, στο Νοσοκομείο Βόλου θα αναπτυχθούν άλλα τέσσερα κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η μονάδα Εντατικής Θεραπείας με οκτώ κρεβάτια και σε παρακείμενο χώρο αναπτύχθηκαν άλλα τέσσερα κρεβάτια με ασθενείς Covid. Οι άρρωστοι που δεν είναι Covid και νοσηλεύονται στη ΜΕΘ θα μεταφερθούν στο χώρο της ανάνηψης του χειρουργείου, όπου θα έχουν τη βοήθεια των αναισθησιολόγων. Ενώ από τα οκτώ κρεβάτια της ΜΕΘ, μετά και την μεταφορά των μη covid ασθενών στο χώρο της ανάνηψης, θα χρησιμοποιηθούν τέσσερα κρεβάτια και θα προστεθούν στη ΜΕΘ Covid.

Δύσκολες οι εφημερίες στο Νοσοκομείο
– Δεν υπάρχουν εντατικολόγοι

Ο Βουλευτής, ο οποίος επί σειρά ετών υπήρξε Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στο Νοσοκομείο Βόλου, σ’ αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Οι εφημερίες είναι πάρα πολύ δύσκολες, οι παθολόγοι δεν φτάνουν και γίνονται εφημερίες τομέα, δηλαδή βοηθά όλος ο παθολογικός τομέας».
Τόνισε παράλληλα τη σπουδαιότητα του νοσηλευτικού προσωπικού σημειώνοντας πως ο Υπουργός Υγείας, μετά από αίτημα του Υπεάρχη υπέγραψε την πρόσληψη άλλων δέκα νοσηλευτών/τριων για το Νοσοκομείο Βόλου.
Σε ότι αφορά δε ειδικότητες γιατρών που χρειάζονται αυτή τη στιγμή για τη μάχη του κορωνοϊού ο κ. Λιούπης υπογράμμισε ότι «Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε κυρίως παθολόγους και εντατικολόγους. Όταν πας να χτίσεις ένα σύστημα υγείας από τη μια μέρα στην άλλη, δεν γίνεται. Μπορείς να βάλεις αναπνευστήρες, μπορείς να βάλεις χώρους αλλά το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειάζεται θέλει εκπαίδευση. Δεν υπάρχουν ιδιώτες εντατικολόγοι. Πρέπει να τους εκπαιδεύσεις από την αρχή. Κι αυτές οι προκηρύξεις που έγιναν των 400 , πριν 2 μήνες και άλλων 300 τώρα, αφορούν συναφείς ειδικότητες. Παθολόγους, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, χειρουργούς οι οποίοι θα εκπαιδευτούν. Η εκπαίδευση θέλει δύο χρόνια για να είναι εντατικολόγος κα ο νέος γιατρός. Θα βοηθήσουν βέβαια με τη βοήθεια του εντατικολόγου, που αυτοί είναι λίγοι και συγκεκριμένοι. Αυτό που λένε μερικοί ότι έπρεπε να κάνετε ΜΕΘ. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Όταν δεν υπάρχουν και οι κατάλληλοι γιατροί και το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και οι καθαρίστριες, που είναι εξειδικευμένες σ αυτές τις θέσεις, νομίζω ότι είναι άστοχη αυτή η κριτική.
Ξέραμε πριν δύο χρόνια ότι θα υπάρχει κορωνοϊός για να εξειδικεύεις γιατρούς γι’ αυτή την περίσταση; Και μετά το να εξειδικευτεί κάποιος σε μια τέτοια ειδικότητα, είναι εθελοντικό. Οι αναισθησιολόγοι που είναι συναφής ειδικότητα και μπορεί να βοηθήσει πολύ και πριν ήταν είδος σε ανεπάρκεια. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Όποιος κάνει ειδικότητα, μπορεί να βρει δουλειά παντού, κατευθείαν. Αν δεν λειτουργούν οι Μονάδες με τους εντατικολόγους και το προσωπικό που χρειάζεται η θνητότητα αυξάνεται».

Ο κορωνοϊός αφορά όλους μας

Στο μεταξύ, ο κ. Λιούπης μίλησε και για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των συγγενών ασθενών, σημειώνοντας ότι κυριαρχεί ο ο φόβος και οι νοσηλευόμενοι δεν έχουν δίπλα τους τους συγγενείς τους.
« Μου τηλεφωνούν καθημερινά συγγενείς για να μάθουν τι γίνεται. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα η πληροφόρηση των συγγενών. Σύντομα στο Νοσοκομείο Βόλου θα βάλουν ένα χρόνο 1-2 ωρών την ημέρα για να τηλεφωνούν οι συγγενείς και να μαθαίνουν για την πορεία της υγείας των ανθρώπων τους.
Δεν είναι όπως τον Μάρτιο τα πράγματα. Εγώ έχω ανθρώπους, φίλους μου που νοσηλεύονται , είναι βαριά, δύο χάθηκαν από τον κορωνοϊο. Δεν είναι όπως τον Μάρτιο που δεν ήξερα κανένα. Αφορά όλους μας, αφορά τους διπλανούς μας», είπε ο κ. Λιούπης και τόνισε πως δεν αρκεί μόνο ένας να τηρεί τα μέρα, αλλά και ο διπλανός του κα κατέλειξε πως η τήρηση των μέτρων είναι μία συλλογική ευθύνη.
Δώδεκα ιδιώτες γιατροί δήλωσαν επιθυμία
να βοηθήσουν στο Νοσοκομείο Βόλου
Ο κ. Λιούπης σημείωσε πως σε χθεσινή του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας ενημερώθηκε ότι 12 ιδιώτες γιατροί ειδικοτήτων έχουν δηλώσει τν προθυμία τους να ενταχθούν και να βοηθήσουν στο Νοσοκομείο Βόλου σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή, όμως μόνο ένας από αυτούς είναι παθολόγος κι άλλος ένας είναι γενικός ιατρός.
Ο Βουλευτής αν και δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός ότι στη Μαγνησία υπάρχουν 41 ιδιώτες παθολόγοι και μόλις ένας δήλωσε συμμετοχή στήριξης στο Νοσοκομείο, εξέφρασε την εκτίμησή του πως θα ανταποκριθούν κι άλλοι γιατροί.
«Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο ελευθερία αλλά και ευθύνη»
Ο κ. Λιούπης όμως έστειλε και το δικό του μήνυμα για την χθεσινή επέτειο του Πολυτεχνείου σημειώνοντας πως «Την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν θα τη γιορτάσουμε φέτος, όπως δεν γιορτάσαμε κι άλλες εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Ελπίζω να είμαστε εδώ, υγιείς όλοι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο λαμπρά. Βέβαια είναι μία επέτειος μνήμης δεν θα πρέπει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης γιατί κατά τη γνώμη μου το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι μήνυμα ενότητας και δημιουργικής έκφρασης. Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο ελευθερία αλλά και ευθύνη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.