Θεσσαλία: Διαδίκτυο, εργασία και κοινωνική ζωή, οι παράγοντες που επηρέασαν στον εμβολιασμό

Διαδίκτυο και κυβέρνηση οι παράγοντες που… «απέτρεψαν» άλλους, να εμβολιαστούν

Το διαδίκτυο, η εργασία και η κοινωνική ζωή είναι οι παράγοντες που, όπως φαίνεται, επηρέασαν τους ανθρώπους να προβούν σε εμβολιασμό, ενώ το διαδίκτυο και η κυβέρνηση είναι οι αντίστοιχοι παράγοντες που επηρέασαν τους ανθρώπους και δεν έλαβαν καμία δόση του εμβολίου, σύμφωνα με την έρευνα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές ιατρικό περιοδικό «Journal of Personalised Medicine», πραγματοποιήθηκε με υπεύθυνη την κ. Δήμητρα Μουλιού, Βιοχημικό-Βιοτεχνολόγο και εξωτερική επιστημονική συνεργάτη της κλινικής, στα τέλη Νοεμβρίου, και σκοπό είχε να βρει και να παρουσιάσει του παράγοντες που επηρέασαν τον κόσμο ως προς την απόφασή του για το εμβόλιο κατά της COVID-19. Η κ. Μουλιού μιλά στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, αναλύοντας και σχολιάζοντας την έρευνα.

Το 69,5% δήλωσαν ότι είχαν λάβει

τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου

Στο σύνολο των συμμετεχόντων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, μέσω διαδικτύου, και ανέρχονται στους 5.369, σύμφωνα με την συνολική εικόνα της έρευνας, 7 στους 10 είχαν πραγματοποιήσει έστω και την πρώτη δόση του εμβολίου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής. Μέσω της έρευνας αυτό σημαίνει ότι το 69,5% δήλωσαν ότι είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, ενώ το 30,5% ότι δεν είχε λάβει καμία.

Αναλυτικά, από τα 5.369 απαντημένα ερωτηματολόγια, τα 3.811 απευθύνονται σε γυναίκες, σε ποσοστό 71%, και τα 1.558 σε άνδρες, σε ποσοστό 29%. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η έρευνα διεξήχθη σε ένα ευρύτερο ηλικιακό φάσμα και οι συμμετέχοντες σε αυτήν ήταν από 18 έως και 75 ετών. Σχεδόν το 50% ηλικίας άνω των 57% ισχυρίστηκαν πως έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Σε αυτή την περίπτωση το μεγαλύτερο ποσοστό, 75,4% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24, ενώ στους 25-40 διαμορφώνεται ως 71,8% και στους 41-56 ανέρχεται στο 62,6%.

«Η μόλυνση από τον ιό για την πρόκληση φυσικής ανοσίας

εγκυμονεί κινδύνους σε άτομα με εξαιρετικά επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό»

Μάλιστα, η κ. Μουλιού, σχετικά με το αποτέλεσμα της ηλικιακής ομάδας άνω των 57 ετών, αναφέρει πως σε προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη και κατείχε εξίσου τη θέση της υπεύθυνης και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Environmental Research and Public Health», τα αποτελέσματα είχαν δείξει πως οι 4 στους 5 διατρέχουν κίνδυνο για πιθανώς σοβαρή νόσηση από την COVID19, αφού έχουν υποκείμενα νοσήματα, είναι παχύσαρκοι ή καπνίζουν, και κυρίως οι άνω των 57 ετών. «Και σε αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε η ανοσία έναντι της COVID-19 να είναι ανάλογη, ενώ στην έρευνα αυτή για το εμβόλιο διαπιστώσαμε το αντίθετο», αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά, ενώ συμπληρώνει ότι η μόλυνση από τον ιό για την πρόκληση φυσικής ανοσίας εγκυμονεί κινδύνους σε άτομα με εξαιρετικά επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Επιπρόσθετα, από το σύνολο των ερωτηματολογίων τα 1.591, δηλαδή το 29,6%, ανήκαν σε ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες σε ποσοστό 70,4% είπαν πως κατείχαν πτυχίο Πανεπιστημίου.

Ποιοι οι παράγοντες που έλαβε υπόψη της η έρευνα

Η Πνευμονολογική Κλινική του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υπεύθυνη την κ. Δήμητρα Μουλιού ως παράγοντες επιρροής μελέτησαν την κατάσταση υγείας των συμμετεχόντων, το διαδίκτυο, τους επιστήμονες στην τηλεόραση, τα ΜΜΕ, την οικογένεια, τους φίλους, την εργασία, την κοινωνική ζωή και την Κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται ξεκάθαρα στον παρακάτω πίνακα:

Παράγοντες
Επιρροής
Εμβολιασμένοι Δεν έλαβαν καμία δόση του εμβολίου
     
Κατάσταση Υγείας 990(26,5) 534(32,6)
Διαδίκτυο 1881(50,4%) 909(55,5%)
Επιστήμονες στην TV 1297(34,8%) 352(21,5%)
ΜΜΕ 1610(43,2%) 626(38,2)
Οικογένεια 1654(44,3%) 293(17,9%)
Φίλοι 922(24,7) 195(11,9%)
Εργασία 1927(51,7%) 344(21%)
Κοινωνική Ζωή 1979(53,1%) 466(28,4%)
Κυβέρνηση 884(23,7%) 841(51,3%)

 

Οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα που έκαναν το εμβόλιο φαίνεται να επηρεάστηκαν από το διαδίκτυο, την εργασία και την κοινωνική ζωή. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που δεν προχώρησαν σε καμία δόση του εμβολίου η έρευνα αποφαίνεται ότι επηρεάστηκαν από το διαδίκτυο και την κυβέρνηση.

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι μισοί που δεν έλαβαν καμία δόση του εμβολίου δήλωσαν ότι πήραν αυτή την απόφαση εξαιτίας του φόβου για το εμβόλιο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς εμβολιασμένους συμμετέχοντες ισχυρίστηκαν πως πήραν την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο με σκοπό να μην μολυνθούν από τον ιό.

Η υπεύθυνη της έρευνας παρατηρεί ότι το διαδίκτυο επηρέασε τον κόσμο ισάξια θετικά ή αρνητικά για το εμβόλιο. Η κ. Μουλιού είναι υπέρμαχος της ενημέρωσης για ιατρικά θέματα, αλλά κυρίως για την πανδημία, από σοβαρές πηγές ενημέρωσης, όπως σελίδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλες σχετικές, αλλά και δημοσιεύσεις σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά.

Ο ρόλος της θρησκείας

Σχετικά με τα αποτελέσματα των εμβολιασμένων συμμετεχόντων, επικεντρώνεται στο ότι οι μισοί που έλαβαν τουλάχιστον μια δόση εμβολίου το έκαναν με το σκεπτικό να μην μολυνθούν από τον κορωνοϊό. «Το έκαναν για να κυκλοφορούν στα μαγαζιά απελευθερωμένοι και χωρίς μέτρα προστασίας», λέει η κ. Μουλιού για να εξηγήσει εν συνεχεία λέγοντας ότι το στοιχείο αυτό το θεωρεί δείκτη κακής ενημέρωσης της κοινωνίας για την διασπορά του ιού και τον ρόλο του εμβολίου, που δεν είναι άλλος από την προφύλαξη από μια πιθανώς βαριά νόσο ή τη πιθανή διασωλήνωση. «Σαφώς ο καθένας μπορεί να γίνει φορέας και να μεταδώσει τον ιό, το εμβόλιο δεν είναι η μαγική ασπίδα ή ομπρέλα για τον ιό, και αυτό είναι αναμφισβήτητο και έχει αποδειχτεί διεθνώς», σημειώνει.

Όσον αφορά τους ανθρώπους που δεν έλαβαν καμία δόση του εμβολίου και η έρευνα δείχνει πως επηρεάστηκαν από την κυβέρνηση θεωρεί πως εάν εξαρχής υπήρχε μια ομόρροπη ενημέρωση δια της πειθούς και χωρίς περιττά πράγματα, τα ποσοστά θα ήταν διαφορετικά. «Άλλωστε διαπιστώσαμε πως οι μισοί που δεν έλαβαν καμία δόση του εμβολίου δήλωσαν πως επηρεάστηκαν από την κυβέρνηση, και οι επιστήμονες της τηλεόρασης επηρέασαν μόνο τον έναν στους τρεις εμβολιασμένους. Οι απόψεις, όμως, αντί να είναι ομόρροπες, απλές, λιτές και στοχευμένες, κάνουν κίνηση Μπράουν στα κανάλια καθημερινά!», σχολιάζει η κ. Μουλιού.

Τέλος, η ίδια, ως υπεύθυνη της έρευνας δήλωσε πως, εκτός της δημοσιευμένης μελέτης, υπήρχε και ερώτηση αναφορικά με την θρησκεία στην έρευνα, που έδειξε ότι 2 στους 3 πιστεύουν, ανεξαρτήτως θρησκείας.  «Οι περισσότεροι άνθρωποι περίμεναν τις ημέρες των Χριστουγέννων για το φαγητό και το ρεβεγιόν, και οι ιερείς αντί να ασχοληθούν με την κατάσταση αυτή, εξέφραζαν απόψεις που στερούνται κάθε επιστημονικής βάσης, γύρω από τα τεστ και τα εμβόλια», ξεκαθαρίζει η ίδια ενώ σημειώνει ότι οι ιερείς, από πλευράς τους, καλό είναι να ασχολούνται με τη θρησκεία και το ποίμνιό τους, και με το ποσοστό των θρησκευόμενων στην χώρα μας, παρά να εκφράζουν απόψεις για επιστημονικά θέματα διότι «δεν έχουν ούτε θέση ούτε λόγο σε αυτόν τον χώρο», όπως υπογραμμίζει εντόνως η ίδια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.