Τι αλλάζει στα φορολογικά, τι περιμένουμε…

Ομαδική πλέον σε σχέση με συγγενείς η συμπλήρωση φορολογικής δήλωσης

Σε… αναμονή βρίσκονται αυτή την περίοδο, λογιστές και φορολογούμενοι, ενόψει των νέων ρυθμίσεων που αναμένονται, της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων που λέγεται ότι φέτος θα είναι νωρίτερα, ενώ αναμένονται αλλαγές και ως προς τη χρήση του πλαστικού χρήματος, που λέγεται ότι θα αυξηθεί ως αναγκαίο ποσοστό του εισοδήματος των συνταξιούχων και των μισθωτών.
Τα παραπάνω ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Ένα 102,5» ο Αλέκος Κεχαγιάς, έφορος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας, που πρόσθεσε ότι οι επαγγελματίες βλέπουν τις ζημιές και τα κέρδη, καθώς έκλεισε η προηγούμενη χρονιά και να εκτιμήσουν τον ΕΦΚΑ της νέας χρονιάς.


Πρόστιμα πέρυσι, χωρίς ευθύνη των φορολογουμένων

«Γενικά αυτή η εποχή είναι μια περίοδος προετοιμασίας, για να τελειώσει το 2018», ανέφερε ο κ. Κεχαγιάς, που αναφορικά με το θέμα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νωρίτερα, τόνισε ότι δεν αρκεί να έχει ανοίξει το Taxis, αλλά να είναι και έτοιμο τεχνικά και ουσιαστικά να δεχτεί τις δηλώσεις, καθώς πέρυσι, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα ασφαλιστικά ταμεία, άλλαζαν τις βεβαιώσεις, χωρίς να ενημερώσουν τους συνταξιούχους και φτάσαμε στο σημείο να επιβάλλονται πρόστιμα, χωρίς καμία ευθύνη των φορολογούμενων. Ο λογιστής, τόνισε ότι με τη στοχοπροσήλωση που υπάρχει για τα κοινωνικά μερίσματα και τα επιδόματα, πρακτικά δεν μπορεί κάποιος να κάνει τη δήλωση μόνος του, αλλά εξετάζονται όλοι οι συγγενείς του, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις πλέον να γίνονται ομαδικά και οι φορολογούμενοι ζητούν από τους λογιστές, να προσέξουν τη δήλωσή τους σε σχέση με το παιδί, τους παππούδες ή τον αδελφό τους.

«Φούσκα» οι ξεχωριστές δηλώσεις συζύγων…

Ο Αλ. Κεχαγιάς τόνισε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε με το νομικό πλαίσιο που είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει το προσωπικό συμφέρον του καθένα με εκμετάλλευση όλων των απαλλακτικών διατάξεων, για να τύχει μείωσης φόρου, αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο, με το οποίο λειτουργεί κάποιος, διότι ένα κοινωνικό μέρισμα ή επίδομα θέρμανσης αν χαθεί, είναι σημαντικό για τον καθένα στην εποχή που ζούμε.
Αναφορικά με τις δηλώσεις ζευγαριών και να θα κάνουν μαζί ή όχι φορολογική δήλωση, ο λογιστής τόνισε ότι δεν είναι κάτι το οποίο πολλοί θα κάνουν χρήση, καθώς είναι συγκεκριμένες οι περιπτώσεις όπως αν ο ένας από τους δύο πήγε στο εξωτερικό για δουλειά. «Περιπτώσεις «επίτηδες» και σχεδιασμένες με «πονηρό» τρόπο, για να αποφέρει επιδόματα, εκτιμώ ότι δεν θα μπορέσουν να κερδίσουν κάτι», δήλωσε ο κ. Κεχαγιάς, που χαρακτήρισε κάτι σαν … «φούσκα» τις ξεχωριστές δηλώσεις συζύγων…
Τέλος, τόνισε ότι αναμένεται να ανοίξει το σύστημα για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, που κυρίως αφορά σε όσους έχουν διαχείριση δημοσίου χρήματος, πολιτικούς, δημοσιογράφους κλπ. και ανέφερε ότι είναι μια διαδικασία προεόρτιο του γενικότερου περιουσιολογίου και το πως περίπου θα είναι στο μέλλον οι φορολογικές δηλώσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.