Τι δείχνουν τα στοιχεία για το νερό του Βόλου

Τι είπε στο Ράδιο Ένα ο πρόεδρος των Χημικών Στέργιος Γούναρης

Το γεγονός ότι το νερό του Βόλου παρουσιάζει αυξημένα χλωριούχα, που είναι λογικό, καθώς η υδροδότηση γίνεται από γεωτρήσεις, ωστόσο δεν θεωρείται πολύ επικίνδυνη παράμετρος (όπως για παράδειγμα τα βαρέα μέταλλα), ενώ σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, το νερό από χημικής πλευράς, σε βαρέα μέταλλα και σε φυσικοχημικές παραμέτρους, είναι σχετικά καλής ποιότητας. Παράλληλα, υπάρχει μια τάση να εξομαλύνεται και το μικροβιολογικό φορτίο, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Στέργιος Γούναρης πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
Ωστόσο, η ποιότητά του, βελτιώνεται καθώς αποκαθίστανται βλάβες και απομακρύνονται εστίες επιμόλυνσης του νερού και αυτό είναι κάτι που θα αξιολογήσουν το υπουργείο και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, καθώς πρόκειται για έκτακτη ανάγκη και η αποκατάσταση της υδροδότησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν γίνει σε μήνες και ο κόσμος δεν είναι δυνατόν να μείνει χωρίς νερό.

Υπεύθυνες ΔΕΥΑΜΒ και Διεύθυνση Υγείας

Ο κ. Γούναρης ανέφερε, ότι για την ποιότητα του νερού, σύμφωνα με τον νόμο, υπεύθυνοι για να πουν στον κόσμο και να βγάλουν σχετικές ανακοινώσεις, είναι η ΔΕΥΑΜΒ και η Διεύθυνση Υγείας και πάνω απ’ όλα το υπουργείο. Όπως είπε, ο νόμος δεν διαχωρίζει το νερό σε πόσιμο και για άλλες χρήσεις και το κατηγοριοποιεί σε κατάλληλο ή μη κατάλληλο νερό για ανθρώπινη κατανάλωση.
Όπως είπε, για να μπορέσει να βγει αυτό το συμπέρασμα, η νομοθεσία ορίζει πάρα πολλές παραμέτρους, οι οποίες πρέπει να μετρηθούν και να βγουν εντός ορίων και στη συνέχεια οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι αξιολογούν αυτά τα αποτελέσματα και προβαίνουν στις σχετικές ανακοινώσεις.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για φυσική καταστροφή, είχαμε βλάβες και βγήκαν εκτός λειτουργίας πηγές, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα τεράστιο πρόβλημα στην υδροδότηση της περιοχής. Στις μετρήσεις που γίνονται, έστω και μια παράμετρος που ορίζει η νομοθεσία, είναι εκτός ορίων, τότε το νερό θεωρείται ακατάλληλο για πάση χρήση ανθρώπινης κατανάλωσης (να το πιείς, να κάνεις μπάνιο, να πλύνεις φρούτα και λαχανικά κλπ.), επισήμανε ο χημικός.

Παρέκκλιση του νόμου αν δεν υπάρχει εναλλακτική

Ωστόσο, ανέφερε ο κ. Γούναρης ο νόμος προβλέπει παρεκκλίσεις και εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, λόγω καταστροφής πηγών υδροδότησης από γεωτρήσεις και μακρού χρονικού διαστήματος για αποκατάσταση, γίνονται τακτικές μετρήσεις και όλες δείχνουν ότι πολύ επικίνδυνες παράμετροι είναι εντός ορίων και κάποιες πιο ακίνδυνες είναι εκτός ορίων, τότε το υπουργείο, η Διεύθυνση Υγείας και οι υπεύθυνοι θα το αξιολογήσουν και προβλέπεται να δοθεί παρέκκλιση. Όπως εξήγησε για κάποιο διάστημα να μπορεί να υδροδοτείται η πόλη, με νερό που για παράδειγμα έχει υψηλά χλωριούχα.
«Στην περιοχή μας παρατηρείται ότι υπάρχει συνεχώς το φαινόμενο των υψηλών χλωριούχων και αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί παίρνουμε νερό από γεωτρήσεις», επισήμανε ο πρόεδρος των Χημικών Θεσσαλίας.
Όπως εξήγησε, θεωρικά από μόνη της αυτή η παράμετρος, σε περίπτωση που τα υπόλοιπα είναι εντάξει, δεν είναι επικίνδυνη, όπως για παράδειγμα ο μόλυβδος, που δεν θα έκανε ούτε για μπάνιο, γιατί απορροφάται από το δέρμα και έχει όλες τις τοξικές ιδιότητες που έχει αυτό το βαρύ μέταλλο.
Σύμφωνα με τον κ. Γούναρη τα παραπάνω θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες αρχές, με το σκεπτικό ότι η υδροδότηση και το νερό με τις παραμέτρους που προβλέπει η νομοθεσία, θα αποκατασταθεί σε δύο μήνες και ο κόσμος μέχρι τότε δεν μπορεί να μείνει χωρίς νερό, ούτε να μην πλυθεί, γιατί θα υπάρξουν άλλοι υγειονομικοί κίνδυνοι, οπότε «ζυγίζονται» όλα αυτά και ανάλογα με τις παραμέτρους που έχουν ξεφύγει, το υπουργείο μπορεί να δώσει παρέκκλιση του νόμου, αν δεν υπάρχει υπέρβαση του μικροβιακού φορτίου, βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα, ενημερώνοντας τους πολίτες για τη χρήση του.
«Αυτό δεν το αποφασίζει ένας Δήμος, αλλά αξιολογείται και αποφασίζεται σε ανώτερη βαθμίδα», ανέφερε ο κ. Γούναρης.

Πρέπει να γίνονται συχνοί έλεγχοι

Ο χημικός ανέφερε ότι έλεγχοι γίνονται στο νερό από τους Δήμους την Περιφέρεια και το υπουργείο, αλλά το θέμα είναι τι μετράται και πόσο τακτικά γίνονται, διότι λόγω της έκτακτης ανάγκης που βρισκόμαστε και βγαίνουν καλά τα αποτελέσματα στις αναλύσεις σήμερα, δεν γνωρίζουμε αν αύριο ή τις επόμενες μέρες η κατάσταση του νερού θα είναι η ίδια.
Τόνισε δε την ανάγκη συχνών ελέγχων για να διαπιστώσουμε αν έχει σταθεροποιηθεί το δίκτυο και πρόσθεσε ότι οι χημικές παράμετροι του νερού δεν αλλάζουν σε μια μέρα, τα μικρόβια όμως μπορεί μια μέρα να είναι μηδέν και την άλλη από διάφορες επιμολύνσεις που μπορούν να συμβούν στο δίκτυο, να εκτοξευτούν. «Όταν δουν οι υπεύθυνοι ότι για ένα χρονικό διάστημα έχουμε σταθερές αναλύσεις, δεν αλλάξει ο χημισμός του νερού και δεν παρατηρούνται συχνές υπερβάσεις στα μικροβιολογικά, τότε θα μπορέσουν να αποφανθούν αν το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση ή μη», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.