Τι είπε ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης στο “Ράδιο Ένα”

Τι ανέφερε για τους στόχους , το ψηφιακό μητρώο, την κάρτα ανεργίας και το πρόγραμμα 150.000 θέσεων κατάρτισης

Για τις δράσεις εξεύρεσης εργασίας που έχει αναπτύξει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)- πρώην ΟΑΕΔ- μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, περίπου 50.000 άνεργοι βρήκαν εργασία και τόνισε πως από την αρχή του νέου έτους, ξεκινά πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, όπως όλοι γνωρίζαμε.
Ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε αρχικά στις δράσεις που έχει ξεκινήσει η ΔΥΠΑ, μεταξύ αυτών και οι «Ημέρες Καριέρες», με τον ίδιο να σημειώνει ότι στις 12 εκδηλώσεις που έχουν γίνει ήδη, υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση, τόσο από ανέργους που ψάχνουν εργασία, όσο και από επιχειρήσεις που ψάχνουν για προσωπικό.

«Υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις εργασίας»

«Υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις εργασίας και δυσκολεύονται πολλές επιχειρήσεις να τις καλύψουν και με αυτές τις δράσεις δίνουμε τη δυνατότητα, μόνο μέσα σε μερικές ώρες, οι επιχειρήσεις να δουν εκατοντάδες βιογραφικά και δυνητικούς εργαζόμενους αλλά και όσοι ψάχνουν για δουλειά, να μιλήσουν με πάρα πολλούς εργοδότες. Είναι δράσεις win win, δηλαδή κερδίζουν όλοι και θα τις συνεχίσουμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μία γενικότερη αλλαγή στον Οργανισμό, πέραν της αλλαγής του ονόματος, που σηματοδοτεί την μετεξέλιξη ενός Οργανισμού, που ήταν γραφειοκρατικός, επιδοματικός και έδινε έμφαση στα επιδόματα, τις παροχές και τα βοηθήματα, σε έναν πλέον οργανισμό που έχει στο επίκεντρο των δράσεών του, την γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας, την εύρεση εργασίας.

«Επίδομα εργασίας, bonus στους μακροχρόνια
ανέργους, δράσεις απασχόλησης και κατάρτισης»

«Δουλειά μας είναι να βρίσκουμε δουλειά στους ανέργους και θέλουμε αυτό να γίνει το επίκεντρο του νέου Οργανισμού και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει πάρα πολλά, έχουμε περάσει νομοσχέδια, που μας δίνουν νέα εργαλεία, νέες διοικητικές δομές, για πρώτη φορά επίδομα εργασίας, για πρώτη φορά bonus στους μακροχρόνια ανέργους για να κάνουν ατομικό σχέδιο δράσης , για πρώτη φορά προβλέπουμε εάν κάποιος αρνηθεί μία κατάλληλη θέση εργασίας για τρεις φορές διαγράφεται από το Μητρώο, εισοδηματικά κριτήρια για τις παροχές μας αλλά και πάρα πολλές δράσεις απασχόλησης και κατάρτισης. Είμαστε σε μία περίοδο, που όντως γίνονται πολλά, έχουμε πολλές δράσεις, πολλά προγράμματα και θα συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς», εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Επιδοτείται η εργασία

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ, το πρόγραμμα «Δουλειές ξανά» που πέρασε τον Απρίλιο ουσιαστικά τώρα ενεργοποιείται πλήρως . Στις αρχές του έτους για πρώτη φορά θα υπάρχει επίδομα εργασίας.
«Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος παίρνει επίδομα ανεργίας και βρει δουλειά, θα συνεχίσει να παίρνει το 50% του επιδόματος ανεργίας για το υπόλοιπο διάστημα που είχε, ως κίνητρο και ως επιβράβευση για την επανένταξη στην αγορά εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Πρωτοψάλτης και συμπλήρωσε πως πλέον υπάρχει ψηφιακό μητρώο, ψηφιακή κάρτα ανεργίας, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, πολλά νέα εργαλεία για να εξυπηρετήσει η Υπηρεσία καλύτερα τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Παράλληλα, τόνισε ότι μέσα στην πανδημία επιταχύνθηκε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υπηρεσίας και κινήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, έγιναν σε μερικές μόνο εβδομάδες. Παρόλα αυτά, συνέχισε, υπάρχουν πολλά βήματα ακόμη να γίνουν, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο ο κόσμος, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη έχει αγκαλιάσει όλες τις προσπάθειες της Υπηρεσίας, ενώ ανέφερε πως υπάρχει εφαρμογή που βγήκε για τα κινητά, αλλά και ο νέος ιστότοπος και το mydypalive που δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να κλείσει ψηφιακό ραντεβού για να κάνει τηλεδιάσκεψη με ένα στέλεχος της ΔΥΠΑ αντί να μεταβεί στην υπηρεσία.

50.000 θέσεις εργασίας σε 1,5 χρόνο

Ο κ. Πρωτοψάλτης τόνισε πως η ΔΥΠΑ, στηρίζει όλο το εργατικό δυναμικό και όποιος μένει άνεργος έρχεται στην Υπηρεσία, προκειμένου να στηριχθεί και να βοηθηθεί ώστε να βρει εργασία.
«Η αλήθεια είναι ότι δίναμε μεγαλύτερη έμφαση στις παροχές και στα βοηθήματα και λιγότερο στο να βρούμε δουλειά στον κόσμο. Όμως μέσα στην πανδημία κάναμε νέα προγράμματα, 50.000 άνεργοι βρήκανε δουλειά από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021 μέσα από τον ΟΑΕΔ και αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την ίδια πορεία», τόνισε.

«Το μεγάλο στοίχημα της Υπηρεσίας , το Ταμείο Ανάκαμψης»

Αναφερόμενος στα σχεδιαζόμενα προγράμματα, ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ επεσήμανε πως το μεγάλο στοίχημα της Υπηρεσίας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς από αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο θα δοθεί 1,5 δις ευρώ για προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και δημιουργία επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
«Όλο το ενδιαφέρον και ο σχεδιασμός, είναι γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη έχουν ξεκινήσει προγράμματα. Ανακοινώθηκε προ ημερών καινούργιο πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα όπου έχει γίνει ποτέ σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες με επίδομα 400 ευρώ και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον άνθρωπο και με αυτούς θα πετύχουμε την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Είμαστε μία χώρα με 11,6% ανεργία, δηλαδή είναι υψηλή , είμαστε η 2η υψηλότερη σε ανεργία στην Ευρώπη, έχει μειωθεί σημαντικά από το 17,6% που ήταν το 2019, αλλά παρόλα αυτά είναι ακόμη υψηλή», σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Θα συνεχιστούν τα προγράμματα»

Ο ίδιος κατέληξε ότι η ΔΥΠΑ θα συνεχίσει δυναμικά τα προγράμματα, που έχουν εθνική εμβέλεια για να δοθούν οι ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους ανέργους, σε όλη την χώρα και σε όλες τις επιχειρήσεις.
«Εμείς προσλάβαμε 600 εργασιακούς συμβούλους μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να βοηθούν τους ανέργους να βρουν δουλειά και να βοηθούν τις επιχειρήσεις να βρουν προσωπικό. Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, αλλά και στο δικό μας ανθρώπινο δυναμικό. Προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, να επιμορφώσουμε και τα στελέχη μας με διάφορα προγράμματα ώστε να είναι καλύτεροι», σημείωσε τέλος ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ.

«Πάω Μπροστά»: Πρόγραμμα κατάρτισης 150.000
εργαζομένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Πως μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι, στα 400 ευρώ το ποσό επιδότησης

Συνολικά 150.000 εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους της οικονομίας θα έχουν, όπως δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης, την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους με το νέο Πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 154,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως παράλληλα είχε γίνει γνωστό, απ΄το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Για πρώτη φορά, η ΔΥΠΑ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των Πανεπιστημίων, διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας και αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), θα προσφέρει στους εργαζόμενους μία μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης με έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, από τα οποία θα μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ.
Ενδεικτικά, οι επιλογές θα περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης όπως data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.
Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
Οι ενδιαφερόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr , πατώντας στον σύνδεσμο «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση». Αφού οριστικοποιηθεί η πρώτη φάση του Μητρώου Ωφελουμένων, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων που θα εμφανίζεται στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα. Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.
Ο κάθε ωφελούμενος, θα παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης). Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επιτυχία της πιστοποίησης των γνώσεων ο καταρτιζόμενος θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης. Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης και με την επιτυχή εξέτασή τους θα λάβουν από τον φορέα πιστοποίησης που έχουν επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων».

Συνεπώς αν κάποιος ολοκληρώσει το πρόγραμμα 80 ωρών και πετύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 400 ευρώ».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.