Τρέμουν… τα νοικοκυριά για τον χειμώνα!

Πρόεδρος ΕΝ.ΚΑ Βόλου Αλέκος Κουτσελίνης: « Απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά»

Τρέμουν… τα νοικοκυριά για τον επερχόμενο χειμώνα και ο φόβος τα έχει κυριεύσει για το πως θα ανταποκριθούν οικονομικά στις αυξήσεις που υπάρχουν σε ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης. Ο κ. Αλέκος Κουτσελίνης, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας πως η ανησυχία των καταναλωτών μεγαλώνει όσο υπάρχει απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά, ενώ τόνισε πως το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα και για εταιρείες που κόβουν το ρεύμα με έναν ληξιπρόθεσμο λογαριασμό.
Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσελίνης, τα νοικοκυριά προέρχονται από μία υπερχρέωση, μέσα από τους λογαριασμούς του αερίου, του ρεύματος, που οι περισσότεροι προσπάθησαν με δόσεις και διακανονισμούς να επιμηκύνουν την πληρωμή αυτών των λογαριασμών.

«Με καθηλωμένους μισθούς εδώ και χρόνια
και ελαστικές μορφές εργασίας»

Ακόμα σε μεγάλο βαθμό, πολλοί είναι χρεωμένοι από τον περσινό χειμώνα. Συν αυτού, υπάρχει και ένας πληθωρισμός που «τρέχει» σε διψήφια νούμερα και αυτό στην πράξη φαίνεται από τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό και τα οποία ήταν αναμενόμενο, μετά από τις τιμές των καυσίμων, των μεταφορικών, τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες ειδικά στις εισαγόμενες, να έχουμε συνεχείς αυξήσεις , οι οποίες επιτείνονται και από την απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά. Εκείνο, όμως που τρομάζει ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τον κ. Κουτσελίνη είναι τι θα συμβεί με τη θέρμανση.
«Βλέπουμε μια μικρή αποκλιμάκωση στη βενζίνη, αλλά στο φυσικό αέριο συνεχίζονται οι αυξήσεις σε τεράστια νούμερα και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει και στον ηλεκτρισμό που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς παρά τις επιδοτήσεις, δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα πριν τις αυξήσεις. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα για το πως θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά τον χειμώνα. Μην ξεχνάμε πως πολλοί έχουμε καθηλωμένους μισθούς εδώ και χρόνια, πολλοί νέοι έχουν ελαστικές μορφές εργασίας με μικρούς μισθούς και υπάρχει μια αβεβαιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πιέζουν για οφειλές 50 και 100 ευρώ

Τα νοικοκυριά βλέποντας το εισόδημά τους να πιέζεται, προσπαθούν, σύμφωνα με τον κ. Κουτσελίνη να πληρώσουν εκείνες τις υποχρεώσεις που δεν μπορούν να πάνε πιο πίσω. Μάλιστα, ανέφερε πως δέχτηκε καταγγελία για προειδοποίηση διακοπής ρεύματος με έναν μόνο ληξιπρόθεσμο λογαριασμό, μέσω εισπρακτικών εταιρειών που τηλεφωνούν ακόμη και τρεις φορές την ημέρα!
«Εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με το που υπάρξει ένας ληξιπρόθεσμος λογαριασμός αμέσως αναθέτουν την υπόθεση σε κάποια δικηγορικά γραφεία ή εισπρακτικές εταιρείες κι αρχίζουν και παίρνουν απανωτά τηλέφωνα ακόμη και 2-3 φορές στην ίδια ημέρα ακόμη και για 50 και 100 ευρώ και πιέζουν τον κόσμο να πληρώσει.
Πολλοί αναγκαστικά τα πληρώνουν ειδικά για το ρεύμα γιατί δεν είναι εύκολο να μείνει ένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα. Κοιτάζουν πρώτα να τακτοποιήσουν τις άμεσες ανάγκες, δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια και μετά να δουν πως θα αντιμετωπίσουν και τα υπόλοιπα», είπε ο ίδιος.

Να υπάρξουν κανόνες από την πολιτεία

Ο κ. Κουτσελίνης ανέφερε πως δεν πρόκειται από μόνες τους οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να συνετιστούν, σχολιάζοντας πως υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός ασυδοσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται από την πολιτεία, πέρα από τις επιδοτήσεις για να κρατηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα το ρεύμα, να βάλει και κάποιους κανόνες στην αγορά, να υποχρεώσει τις εταιρείες να μην διακόπτουν το ρεύμα, παρά μόνο εάν υπάρχουν πολύ μεγάλοι λογαριασμοί και ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά να μην είναι τόσο εύκολο να κόβεται το ρεύμα, όπως βλέπουμε σήμερα.
«Ειδικά κάποιες εταιρείες πάνω στον δεύτερο λογαριασμό δηλαδή όταν υπάρχει μια ληξιπρόθεσμη οφειλή κόβουν το ρεύμα και χρεώνουν επιπλέον έξοδα μετά για επανασύνδεση ή ζητάνε παράλογα πράγματα για διακανονισμούς, όπως πάνω από το μισό της οφειλής και μετά τα άλλα με δόσεις. Είναι σαν να βρίσκονται εκτός πραγματικότητας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, λέγοντας πως το σύνολο των καταναλωτικών οργανώσεων έχει ζητήσει από την πολιτεία να μπουν κανόνες, όπως έγινε στη ΔΕΗ, για να μπορέσουν οι πολίτες να ξεπεράσουν χωρίς μεγάλα κοινωνικά προβλήματα αυτή την περίοδο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.