«Τρικλοποδιές» στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων βάζει το λιμάνι

Τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελένη Κολιοπούλου

Το γεγονός ότι το λιμάνι του Βόλου, που λειτουργεί με ωράριο δημοσίου, βάζει «τρικλοποδιές» στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων – χρηστών του, τόνισε στο «Ράδιο Ένα», η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας Ελένη Κολιοπούλου. Όπως είπε, δεν είναι δυνατόν το λιμάνι του Βόλου να μη δουλεύει όπως όλα τα λιμάνια στον κόσμο και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόβλημα στην προμήθεια πρώτων υλών και στην παράδοση των προϊόντων τους.
Σύμφωνα με την πρόεδρο των βιομηχάνων, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 το λιμάνι αναγνωρίζεται με νόμο 24ωρης λειτουργίας και καθημερινά και μέχρι τώρα, έτσι λειτουργούσε. Όμως φέτος, για κάποιους λόγους που δεν τους έχουμε καταλάβει, δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση των λιμενεργατών, που θα ρυθμίσει το εργατικό κομμάτι, ενώ από τον Αύγουστο και πέρα έγινε πολύ σοβαρότερο το πρόβλημα και πλέον το λιμάνι δεν λειτουργεί 24ωρο και τα Σαββατοκύριακα.

Μεγάλες καθυστερήσεις

«Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι εισαγωγές πρώτων υλών και οι εξαγωγές των επιχειρήσεών μας, να γίνονται με μεγάλα προβλήματα», δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών που πρόσθεσε ότι μένουν μισοφορτωμένα καράβια και υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.
Η κα Κολιοπούλου τόνισε ότι η εξωστρέφεια είναι ο μόνος τρόπος, για να μπορέσει αυτός ο τόπος να βγει από το τέλμα και πρόσθεσε ότι οι βιομηχανίες θέλουν να κάνουν εξαγωγές, θέλουν την εξωστρέφεια «αλλά τελικά τις βάζουμε «τρικλοποδιές».
Η πρόεδρος των βιομηχάνων, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν το λιμάνι του Βόλου να μη δουλεύει όπως όλα τα λιμάνια του κόσμου και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό λιμάνι, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να παίρνουν τις πρώτες ύλες και να στέλνουν τα προϊόντα τους και να μην καταδικάζουμε το λιμάνι στην κατάσταση που είναι.
«Χάνεις την αξιοπιστία σου μ’ αυτό τον τρόπο. Όταν μια βιομηχανία πάρει μια παραγγελία, δεν είναι μόνο η τιμή και η ποιότητα, αλλά και ο χρόνος παράδοσης. Έχουμε να ανταγωνιστούμε τον κόσμο ολόκληρο και δεν είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις μας να τρώνε και τέτοιες «τρικλοποδιές», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κολιοπούλου. Η πρόεδρος των βιομηχάνων, είπε ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης η Χαλυβουργία έχει τεράστιο πρόβλημα και πρόκειται για μεγάλο πελάτη του λιμανιού, με πολλά φορτία πλοίων ανά εβδομάδα.
Ζητούμενο η βιώσιμη ανάπτυξη
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΒΘΚΕ η επιχειρηματικότητα δεν θα πεθάνει ποτέ, αλλά το θέμα είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε ως χώρα μια βιώσιμη ανάπτυξη, να μεγαλώσουμε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και όλοι να πηγαίνουμε καλύτερα, να μπορέσουμε να μειώσουμε την ανεργία, να κρατήσουμε υγιή τα ταμεία μας, να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, να μπορούμε να έχουμε υγεία, ασφάλεια και υποδομές. Η ίδια εκτίμησε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάποια χρήματα για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και δουλειές. «Όταν απλά δώσεις στον άνεργο χρήματα, δε βελτιώνεις την ανεργία», επισήμανε.

Χειροτέρεψε το επιχειρηματικό κλίμα

Η κα Κολιοπούλου είπε ότι έχει χειροτερέψει αρκετά το επιχειρηματικό κλίμα, υπάρχουν προβλήματα με τις τράπεζες και τη ρευστότητα, οι βιομήχανοι έχουν επισημάνει το θέμα των επιταχυνόμενων αποσβέσεων επενδύσεων, που θα μπορέσουν να δώσουν ταμειακή ανάσα στις επιχειρήσεις και θα αναβάλουν την πληρωμή του φόρου. Το τεράστιο μη μισθολογικό κόστος «ροκανίζει» επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι επιχειρήσεις πληρώνουν πολύ μεγάλα ποσά και οι εργαζόμενοι παίρνουν τα μισά.

Και άλλα… προβλήματα

Επίσης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν θίξει το θέμα του κόστους της ενέργειας, για την «Εργάνη» που πρέπει να προβλέπει στη βιομηχανία και να δηλώνεται με sms η υπερεργασία, τη στιγμή που κανείς δεν ξέρει τι βλάβη μπορεί να έγινε και πόσους ανθρώπους θα χρειαστούν για να το διορθώσουν, υπάρχουν θέματα με τη χρήση των ωρών εργασίας, που στη βιομηχανία είναι 30 ώρες το εξάμηνο υπερωρίες, τη στιγμή που πολλές επιχειρήσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα είναι εποχικές και απαιτούν υπερεργασία, οπότε ζητούν ελαστική χρήση του χρόνου εργασίας.
Τέλος, επισήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα με τα φορολογικά και με το τεράστιο κόστος ενέργειας που βαίνει αυξανόμενο, τη στιγμή που υποτίθεται ότι ανοίγουμε την αγορά ενέργειας, για να είναι πιο φθηνή και ανταγωνιστική, αλλά αντίθετα, ακριβαίνει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.