Β. Ηλιόπουλος: «Απινιδωτής και ΚΑΡΠΑ μπορούν να σώσουν ζωές στο σπίτι μας»

Απλές οι σωτήριες διαδικασίες σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας

Mε αφορμή τη σωτήρια παρέμβασή του, προσφέροντας πρώτες βοήθειες σε έναν 80χρονο άνδρα που έχασε τις αισθήσεις του, ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, Βασίλης Ηλιόπουλος τόνισε ότι κάποια στιγμή όλοι θα πρέπει να μάθουμε να δίνουμε πρώτες βοήθειες, κάνοντας χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αρκετός κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει τη διαδικασία παροχής πρώτων βοηθειών, με ανάλογη ανταπόκριση και χρόνια τώρα η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας κάνει σεμινάρια είτε πιστοποιημένα είτε μη. «Η γνώση αν έχουμε τη διάθεση και το θάρρος να τη χρησιμοποιήσουμε μπορεί να σώσει ζωές» σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι προ κορωνοϊού η Λέσχη πραγματοποιούσε πολλές επισκέψεις σε σχολεία και τα μέλη της συναντούσαν μετά από κάποια χρόνια παιδιά που είχαν αφομοιώσει τις γνώσεις και μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν.
Πόσο δύσκολη και απαιτητική είναι ωστόσο η χρήση απινιδωτή; Σύμφωνα με τον κο Ηλιόπουλο, πρόκειται για ένα «έξυπνο» μηχάνημα για τους απλούς πολίτες που μπορεί να μην γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. «Αν υπάρχουν απινιδωτές σε όλα σημεία μπορεί να δώσει λύσεις, δίνοντας το ίδιο το μηχάνημα οδηγίες και μάλιστα απλές. Ακόμη και να μην χρειάζεται απινίδωση, το ίδιο το μηχάνημα θα πει στον χρήστη ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι. Είναι απλά πράγματα και δεν πρέπει να τα φοβόμαστε. Απλά πρέπει να δρούμε και να ενεργούμε λογικά και με σύνεση» σχολίασε σχετικά ο κ. Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ποτέ ποινικές ευθύνες για το άτομο που προσπαθεί να βοηθήσει.
Όσον αφορά την ΚΑΡΠΑ, αρκεί μία διαδικασία με μαθήματα πέντε ωρών για να πάρει κανείς πιστοποίηση. «Αντί να πιούμε δύο καφέδες μπορούμε να μάθουμε κάποια πράγματα για να προσπαθήσουμε σώσουμε ζωές στο σπίτι μας πρώτα απ’ όλα και όπου βρεθούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.