Βαγγέλης Κρανιώτης: «Μπύρα με γεύση κάστανο θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον Φλεβάρη»

Με τη σύμπραξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και της Ζυθοποιΐας Πηνείου

Σάρκα και οστά παίρνει ο σχεδιασμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας για την παραγωγή μπύρας από κάστανο. Εντός του Φεβρουαρίου, όπως επεσήμανε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο αντιδήμαρχος Αγιάς και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, θα κυκλοφορήσει η μπύρα από κάστανο στην επαρχεία της Λάρισας από τη Ζυθοποιία Πηνειού.

 

Όπως εξήγησε ο κ. Κρανιώτης δεν πρόκειται για μια παγκόσμια καινοτομία, μιας και υπάρχουν ήδη στο εμπόριο και μάλιστα βραβευμένες μπύρες από κάστανο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ελληνική κίνηση, που γίνεται στην Λάρισα.

«Οι πρώτες βραβευμένες μπύρες παγκοσμίως είναι από κάστανο. Η πρώτη μπύρα που κυκλοφόρησε είναι από την Ιαπωνία και βραβευμένη είναι η μπύρα από κάστανο από το Βέλγιο, υπάρχει μπύρα από κάστανο στην Ιταλία, στην Ελλάδα είναι η πρώτη», σημείωσε ο κ. Κρανιώτης, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει πολλές περιοχές, όπως το Πήλιο, ο Κίσσαβος, η Β. Ελλάδα που παράγουν πολλές ποσότητες κάστανου, σε πολύ καλή ποιότητα.

Αναφορικά με το έναυσμα αυτού του εγχειρήματος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας σημείωσε πως υπήρχε ένας προβληματισμός εδώ και χρόνια ως προς την αξιοποίηση του κάστανου. «Υπήρχε στον στρατηγικό σχεδιασμό του Συνεταιρισμού ότι πρέπει να φύγουμε από την παραγωγή και τη νωπή κατανάλωση του κάστανου, πρέπει να σχεδιάσουμε τρόπους να το αξιοποιήσουμε και να δώσουμε μία προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Είχαμε κάνει εδώ και πολύ καιρό μια κουβέντα με τη Ζυθοποιία Πηνειού, που τους άρεσε η ιδέα και εγένετο», είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι λοιπόν η σκέψη έγινε πραγματικότητα και μέσα στον Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσει η μπύρα από κάστανο από το δίκτυο της Ζυθοποιίας Πηνειού σε καταστήματα στα παράλια και στην επαρχεία της Λάρισας και σε σούπερ μάρκετ, ενώ ο κ. Κρανιώτης σχολίασε ότι το επόμενο διάστημα θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να βγει το προϊόν πιο δυνατά στην αγορά και εκτός Λάρισας.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στη διαδικασία παραγωγής μπύρας, η οποία δεν μοιάζει με αυτή του τσίπουρου, που αποτελεί και σήμα κατατεθέν της περιοχής.

«Χρειάζεται διαδικασία, επιμονή, δεν είναι τόσο εύκολη η ζυθοποίηση, όπως είναι η ζύμωση των τεύτλων ή άλλων προϊόντων που τα ρίχνουμε στο τσίπουρο. Αυτά  τα παίρνουμε και τα ρίχνουμε στη δεξαμενή και περιμένουμε να γίνει η ζύμωση για να πάμε στη βράση. Εδώ, με το κάστανο θέλει άλλη διαδικασία, θα πρέπει να καθαριστούν τα κάστανα, να αποξηραθούν , να γίνει αλεύρι και μετά να πάει προς ζύμωση. Το αποτέλεσμα όμως επιβράβευσε τους κόπους, έγινε ένα καταπληκτικό προϊόν σε γεύση, υφή, χρώμα και άρωμα», εξήγησε ο κ. Κρανιώτης.

Διπλασιάστηκε το κόστος παραγωγής- Εθνικό ζήτημα το αγροτικό

Στο μεταξύ, ο κ. Κρανιώτης αναφέρθηκε και στις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου, που τις τελευταίες ημέρες κινητοποιείται διεκδικώντας από την κυβέρνηση στήριξη.

Επεσήμανε ότι σε όλα τα προϊόντα αυξήθηκε το κόστος παραγωγής, καθώς η ενέργεια εκτοξεύθηκε, υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στα εφόδια, αλλά και στα εργατικά.

«Οι αγρότες ήταν αυτοί που μείναν στα χωράφια τους την περίοδο του κορωνοϊού, αυτοί κρατήσαν τη διατροφική αλυσίδα, που καλλιεργήσανε με τα λίγα χρήματα  που είχαν και κατάφεραν να κρατήσουν τον κόσμο και την αγορά σε μια ισορροπία. Ζητάμε να προσεχθεί ο αγροτικός τομέας, να κατέβει το κόστος παραγωγής, να μειωθεί το πετρέλαιο, το ρεύμα, να δούμε τι μπορεί να γίνει με τα εφόδια, για να μπορέσουμε να βάλουμε ξανά μπροστά για τη νέα χρονιά», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, υπογραμμίζοντας πως το κόστος παραγωγής διπλασιάστηκε.

Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε και ένα απτό παράδειγμα λέγοντας ότι «σε αντλιοστάσιο με 33.000 κιλοβατώρες είχαμε 2400 ευρώ ρεύμα και με 5000 κιλοβατώρες την περσινή χρονιά και με την έκπτωση που μας έκαναν, πληρώσαμε 4600 σε έναν μόνο λογαριασμό. Το πετρέλαιο από 1,20-1,30 ευρώ το λίτρο, πήγε 2,20-2,30 ευρώ και καταλήξαμε στα 2 ευρώ, όταν ολοκληρώθηκε η περίοδος. Τα εργατικά από 30 ευρώ πήγαν στα 40-45 ή και 50 ευρώ και το παράλογο είναι ότι οι τιμές στο ράφι είναι πολύ υψηλότερες και δεν καλύπτουν ούτε το 50% του κόστους παραγωγής».

Σχολίασε ότι ο αγρότης συνεχίζει να πουλά φθηνά και ο καταναλωτής να αγοράζει ακριβά στο ράφι σημειώνοντας ότι «Σε νωπά προϊόντα δεν υπάρχουν πολλοί μεσάζοντες. Τα μήλα Πηλίου, Αγιας έχουν 0,18-0,20 ευρώ το κιλό και στο μάρκετ έχουν 2 ευρώ, ή τα αχλάδια, που ο κόσμος στον Τύρναβο δεν έχει πληρωθεί ακόμη στο ράφι έχουν 2 ευρώ. Ο αγροτικός τομέας πρέπει να καθίσει στο τραπέζι. Το αγροτικό είναι εθνικό ζήτημα, δεν είναι ζήτημα στιγμής. Πρέπει να το δούμε ως εθνικό ζήτημα».

Ο κ. Κρανιώτης μίλησε όμως και για τις προσπάθειες που έγιναν από τον Δήμο Αγιάς για την προσέλκυση εργατών γης. Ανέφερε ότι έγινε μία προσπάθεια συνεργασίας με τις δομές μεταναστών, ώστε να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι που ζουν εκεί με σκοπό να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα. Αν και εκπαιδεύτηκαν όμως, οι νομικές προσπάθειες που έγιναν από την μεριά του Δήμου Αγιάς και του Συνεταιρισμού έπεσαν σε …τοίχο. «Θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να μας βοηθήσουν. Γίνονται πολλές προσπάθειες από αγρότες, συνεταιρισμούς αλλά καταλήγουμε στο τείχος του νομικού πλαισίου. Στο θέμα εμπλέκονται 2-3 Υπουργεία», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κατέληξε δε, ότι η πολιτεία μπορεί να δώσει λύσεις σε ότι αφορά στο κόστος παραγωγής των αγροτών, επεσήμανε όμως πως αγροτική πολιτική με …ασπιρίνες, δεν γίνεται. «Στο αγροτικό ζήτημα πρέπει να γίνει σχεδιασμός εφ΄όλης της ύλης», σημείωσε.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.