Βάσω Κοντοχρήστου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Με 20 ευρώ καυσίμου, τα 16 είναι ειδικός φόρος κατανάλωσης»

Η Βάσω Κοντοχρήστου πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Μαγνησίας
Επιτακτική η ανάγκη μείωσης του ειδικού φόρου, τονίζει η πρόεδρος Βενζινοπωλών Μαγνησίας

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων με το βαρέλι πλέον, λόγω παγκόσμιας ζήτησης, να έχει αγγίξει τα 80 δολάρια, όπως αναφέρει η κ. Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρος των Βενζινοπωλών Μαγνησίας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη. Η κ. Κοντοχρήστου σημειώνει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι η «πηγή του κακού» στη χώρα μας, σχετικά με τις αυξήσεις, ένα φόρος που τονίζει ότι πρέπει να μειωθεί. Το παράδειγμα που φέρνει είναι καθηλωτικό, καθώς από τα 20 ευρώ βενζίνης, τα 16 είναι ο φόρος στο κράτος.
Η κ. Κοντοχρήστου αρχικά αναφέρεται στην τιμή του βαρελιού που έχει σπάσει το φράχτη των 80 δολαρίων, με τους τυφώνες της Αμερικής, αλλά και την παγκόσμια ζήτηση να είναι οι δύο κύριες αιτίες της αύξησης του βαρελιού, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, όπως εξηγεί η ίδια.
«Εμείς προσπαθούμε να συγκρατήσουμε την αύξηση αλλά είναι πάνω από τις δυνάμεις μας», τονίζει η πρόεδρος, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην 85η ΔΕΘ, μέσω της οποίας περίμεναν να λυθεί το ζήτημα της αύξησης των καυσίμων, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε. Ταυτόχρονα, επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι η χρήση καυσίμων και άρα και οι αυξήσεις, αφορούν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, όπως τη βαριά βιομηχανία της χώρας, αλλά και τον αγροτικό τομέα, ο οποίος μάλιστα, όπως αναφέρει, είναι η εποχή που θα ξεκινήσει τη σπορά των σιταριών.

«Επιτακτική ανάγκη μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης»

Έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη μείωσης των φόρων και συγκριμένα του ειδικού φόρου κατανάλωσης που είναι, όπως τονίζει η κ. Κοντοχρήστου, η «πηγή του κακού» και το βασικό πρόβλημα των αυξήσεων. Σημειώνει δε ότι η Κυβέρνηση είναι ένα θέμα το οποίο δεν ΄΄αγγίζει΄΄ στις συζητήσεις της, καθώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι «εύκολη ρευστότητα», όπως συγκεκριμένα αναφέρει, μαζί μάλιστα, με τα είδη καπνού. Η κ. Κοντοχρήστου διαλέγει να μιλήσει και εδώ με αριθμητικά παραδείγματα της καθημερινότητας για να γίνει κατανοητό απ’ όλους το μέγεθος της αύξησης των καυσίμων.
«Είμαστε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη σε υψηλό φόρο κατανάλωσης, όσο είναι η Ελβετία και η Ολλανδία. Πέρυσι, που η αμόλυβδη βρισκόταν στο 1,20, ο πελάτης που έδινε 10 ευρώ έβαζε 8,5 λίτρα. Τώρα παίρνει 5,8 λίτρα. Στα 20 ευρώ που ανεφοδιάζεται ένα όχημα τα 16 είναι ειδικός φόρος κατανάλωσης. Είναι ΄΄ζεστά΄΄ μετρητά για το ταμείο του κράτους. Τα 4 ευρώ αφορούν την ποσότητα του καυσίμου, το κέρδος του πρατηρίου, το κέρδος της μεταφοράς και το κέρδος της εταιρείας εμπορίας», εξηγεί η πρόεδρος.

«Πέρυσι, ένας τόνος πετρέλαιο
θέρμανσης με 900 ευρώ, φέτος με 1200»

Η πρόεδρος ανέφερε ότι ως κλάδος, έστειλαν τις απαραίτητες προτάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και για μείωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2012, δηλαδή στα 20 λεπτά.
Σχετικά με τις τιμές και τις αυξήσεις που θα ΄΄υποστεί΄΄ το πετρέλαιο θέρμανσης η κ. Κοντοχρήστου σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές, επομένως δεν μπορεί να μιλήσει με επίσημα στοιχεία. «Αν μιλήσουμε όμως με σημερινά δεδομένα, πέρυσι ένα νοικοκυριό πήρε ένα τόνο πετρέλαιο θέρμανσης με 900 ευρώ, φέτος θα το πάρει με 1200», δήλωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι τα 220 ευρώ είναι το επίδομα, το οποίο όμως τόνισε ότι δικαιούνται περίπου 300.000 νοικοκυριά και όχι όλοι.
Στην συνέχεια εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει σύντομα μείωση στις τιμές, ενώ σημειώνει ότι το φαινόμενο του πληθωρισμού και οι ακόλουθες αυξήσεις θα συνεχίσουν μέχρι το Πάσχα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.