Βαξεβανόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Το θέατρο του παραλόγου για την καύση απορριμμάτων»

«Αντί να υλοποιεί αποφάσεις κατά αυτής, ουσιαστικά η δημοτική Αρχή την ενισχύει»

Για θέατρο του παραλόγου από πλευράς Δημοτικής Αρχής όσον αφορά την κατασκευή μονάδας παραγωγής RSF και τη συνέχιση καύσης απορριμμάτων στον Βόλου έκανε λόγο το πρώην μέλος της επιτροπής Αγώνα Πολιτών, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη.

Καυτηριάζοντας το σκηνικό της συνεδρίασης την περασμένη Δευτέρα, με ΜΑΤ και αστυνομικούς παρόντες, ο κ. Βαξεβανόπουλος σημείωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται, βλέποντας τη Δημοτική Αρχή που ψήφισε, αντί να υλοποιεί τις αποφάσεις κατά της καύσης, ουσιαστικά να την ενισχύει. «Μάλιστα υπάρχει και όρος μέσα στη μελέτη, που γράφει ότι μόνο στην τσιμεντοβιομηχανία θα πηγαίνουν. Αυτό είναι και ένα ερώτημα που απασχολεί όλους μας. Είναι κάτι που δεν ακολουθεί ούτε καν τη νομοθεσία, που υποχρεώνει τους Δήμους να κάνει ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή. Προχωρούν όμως στην καύση που βολεύει τους λίγους» σημείωσε ο κ. Βαξεβανόπουλος ενώ τόνισε ότι ένας από τους επιστήμονες που κλήθηκε από τον κο Μπέο για να εξηγήσει γιατί αυτή η μονάδα είναι τόσο σημαντική, ενώ είχε πάρει απόφαση κατά της καύσης σκουπιδιών ήταν μέλος του ΔΣ της ΑΓΕΤ.

Παράλληλα τόνισε ότι στη μελέτη υπάρχει πρόβλεψη και για μονάδα κομποστοποίησης και για έναν αρχικό διαχωρισμό των πολύτιμων μετάλλων, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά με αυτή τη μελέτη εξυπηρετείται η τσιμεντοβιομηχανία, ενώ έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. «Το 1/10 των 42 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν, θα μπορούσε να αξιοποιήσει όλα τα σκουπίδια του Βόλου και να πετύχουμε τη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων. Όμως αυτή είναι η κουραστική εκδοχή και η Δημοτική Αρχή προτιμά την τεμπέλικη» σχολίασε.

«Να συνεχιστούν οι μελέτες»

Όσον αφορά το δίκτυο μετρητών, ο κ. Βαξεβανόπουλος σημείωσε ότι ακόμη και οι μετρητές που κρίνονται από ορισμένους ως μη αξιόπιστοι, με συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία μπορούν να δώσουν χρήσιμα αποτελέσματα. «Δεν έχω σχέση με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα ως επιστήμονας, αλλά βλέποντας τους αλγόριθμους και τις χρονοσειρές σ’ αυτά τα αποτελέσματα, βλέπω στην πόλη του βόλου συγκεκριμένα συμβάντα αέριας ρύπανσης» τόνισε ενώ συμπλήρωσε ότι δεν είναι μόνο τα όρια για τα μικροσωματίδια αλλά και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. «Όταν αυτό το μικροσωματίδιο κουβαλάει διοξίνη και βαρέα μέταλλα είναι άκρως επικίνδυνο. Οι διοξίνες δεν  πρέπει να παράγονται» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας τον Βόλο ως υγειονομική βόμβα και τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες για να διαπιστωθεί που οφείλονται τα προβλήματα υγείας που έχουν ήδη καταγραφεί.

«Η μελέτη θνησιμότητας και νοσηρότητας σταμάτησε και δεν ξέρω γιατί. Είδαμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Το γιατί όμως υπάρχουν ο κ. Αγοραστός, η Περιφέρεια Θεσσαλίας το έχει σταματήσει. Γιατί άραγε; Ποιος φοβάται να βγει στη φόρα που οφείλονται όλα αυτά;» αναρωτήθηκε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.