Βιολέττα Καντόλα: «Δεν θέλω να βλέπω υποτελείς στην πολιτική- Ο Θ. Θεοδώρου δεν πρέπει να ενδίδει»

Τόνισε η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για τις ώρες συνεδρίασης

Ως μείζον χαρακτηρίζει το θέμα της ώρας των δημοτικών συμβουλίων Βόλου η παράταξη της Συμμαχίας για τον Βόλο υπογραμμίζοντας ότι στις 12:30 το μεσημέρι που ορίζονται το τελευταίο διάστημα οι συνεδριάσεις από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θάνο Θεοδώρου είναι δύσκολο για τους δημοτικούς συμβούλους να συμμετέχουν, καθώς εργάζονται. Το θέμα έθιξε και χθες με επιστολή της η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βιολέττα Καντόλα προς τον πρόεδρο του ΔΣ, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Τζανακούλη.

Η κ. Καντόλα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για το ζήτημα αυτό τονίζοντας ότι «Δεν θα έπρεπε να πιέζω κανέναν, ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Στους δήμους που δεν έχουν ψηφίσει κάποιο κανονισμό λειτουργίας ισχύει ο πρότυπος κανονισμός του 2011. Στον πρότυπο κανονισμό αναφέρεται ότι οι συνεδριάσεις γίνονται απογευματινές ή βραδινές ώρες και εξαιρεί τις μεσημεριανές.

Αναγκάστηκα να κάνω το έγγραφο γιατί οι περισσότεροι είμαστε εργαζόμενοι, αφιερώνουμε χρόνο από τις δουλειές μας, από τις οικογένειές μας γιατί το επιλέγουμε και το θέλουμε, πονάμε τον τόπο και θέλουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας από τη θέση που μας έβαλε ο Βολιώτης, στην αντιπολίτευση. Εκεί μας έβαλε για να ελέγχουμε τη δημοτική αρχή. Εγώ έτσι την ερμηνεύω την εντολή του Βολιώτη, αλλά για να το κάνω αυτό πρέπει να είμαι εκεί».

Δεν θέλω να βλέπω υποτελείς στην πολιτική

Η κ. Καντόλα σχολίασε πως σκοπίμως ορίζονται τα δημοτικά συμβούλια εκείνη την ώρα και τόνισε πως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν θα πρέπει να ενδίδει σε πιέσεις. «Ο Δήμαρχος πολλά μπορεί να είναι, χαζός δεν είναι. Ξέρω πως λειτουργεί. Καταλαβαίνω ότι ασκείται πίεση στον πρόεδρο από τον Δήμαρχο και κακώς ο πρόεδρος ενδίδει να μπαίνουν οι συνεδριάσεις το πρωί. Ο πρόεδρος του ΔΣ εκείνη την ώρα λειτουργεί υπερπαραταξιακά. Πολλοί δεν θα ήταν στη θέση τους εάν δεν ήταν ο κ. Μπέος. Πολλοί του χρωστάνε βέβαια και πρέπει να πίνουν νερό στο όνομά του. Περιμένω όμως από τον πρόεδρο του ΔΣ να μην ενδώσει, να κάνει αυτό που λέει ο θεσμικός του ρόλος και να κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αυτή την πολιτική θέλω να βλέπω. Υποτελείς δεν θέλω να βλέπω στην πολιτική. Και ο κόσμος κουράστηκε από την υποτέλεια και το δείχνει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του ΔΣ Βόλου.

Η ίδια αναφέρθηκε όμως και στην διακοπή των ζωντανών μεταδόσεων  του δημοτικού συμβουλίου ή στην απόκρυψη της μειοψηφίας από τα πλάνα όταν εκείνη λαμβάνει τον λόγο.

«Πολιτική χωρίς αλήθειες δεν βελτιώνει τη ζωή του πολίτη. Ο πολίτης για να πάρει σωστές αποφάσεις πρέπει να ακούει αλήθειες. Γι΄ αυτό θέλω τις κάμερες ανοιχτές για να ακούσει. Να ακούσει και να κρίνει με βάση αυτά που άκουγε. Εάν η πληροφορία φιλτράρεται και δεν υπάρχει φωνή, εικόνα κτλ πώς θα κρίνει; Στο συμβούλιο συζητάμε πολύ σοβαρά θέματα που δείχνουν τρόπο σκέψης φιλοσοφία διοίκησης. Ο πολίτης δεν ξέρει σε τι βαθμό υφίσταται κοροϊδία», υπογράμμισε η κ. Καντόλα εξηγώντας γιατί η Συμμαχία επιμένει για την μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων.

Μάλιστα η ίδια τόνισε πως η στάση της αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να αποκατασταθούν οι μεταδόσεις, ενώ η ίδια το τελευταίο διάστημα μαγνητοσκοπεί τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας και τις αναρτά στα κοινωνικά δίκτυα. «Ο δήμαρχος με αποκαλεί και κάμεραμαν.  Εγώ θα συνεχίσω. Άμα ήθελα πολιτική καριέρα καθόμουν και με τον Μπέο και έπαιρνα την αντιδημαρχία μου και το μισθουλάκο μου. Δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα, θέλω να κάνω υγιή πολιτική να φτιάξουμε την πόλη, Επειδή δεν με νοιάζει ο καθένας τι θα κάνει θα δείχνω πλάνα, θα δείχνω αλήθειες. Δεν θα δέχομαι υποδείξεις από τον Δήμαρχο γιατί τραβάω με την κάμερα», υπογράμμισε η κ. Καντόλα.

Όλη η συνέντευξη της κ. Καντόλα στο Ράδιο ΕΝΑ:

Στο θέμα των αδέσποτων δεν βλέπω καμία επιτυχία του Δήμου

Η κ. Καντόλα μίλησε όμως και για θέματα καθημερινότητας υπογραμμίζοντας με αφορμή και τη χθεσινή συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Διμηνίου ότι «Οι δημοτικές ενότητες συντηρούνται από τον εθελοντισμό και από τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών συμβουλίων. Εάν δεν είχαμε τα τοπικά συμβούλια και στη δική μου ενότητα το βλέπω ξεκάθαρα, δεν θα υπήρχε τίποτα».

Ειδικότερα έθιξε το θέμα των αδέσποτων σχολιάζοντας και την απόφαση του Δήμου να προσλάβει ειδικό σύμβουλο για τη διαχείρισή τους. «Πέρασε επιχειρησιακό πρόγραμμα πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή και μέσα στην αντιμετώπιση είχε εκτενή αναφορά στο ζήτημα των αδέσποτων. Η αναφορά ήταν τέτοια που δεν επιδεχόταν ελέγχου, ήταν γενικόλογες οι προβλέψεις. Σε ότι αφορά στην πρόσληψη ειδικού συμβούλου, το τι θα κάνει αυτός ο ειδικός σύμβουλος, σε τι θα εξειδικεύεται, δεν ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καντόλα και συμπλήρωσε ότι παρατηρεί η ίδια μια αναντιστοιχία μεταξύ αυτών που λέει ο κόσμος στην καθημερινότητά κι αυτών που προβάλλονται ως επιτυχία.

«Εγώ στο θέμα των αδέσποτων δεν βλέπω καμία επιτυχία, κανείς δεν είναι ικανοποιημένος. Η δημοτική αρχή λέει «και τι να κάνουμε;», έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ο νόμος σε όλους τους δήμους είναι ίδιος. Εάν δεν μπορείς είναι άλλο ζήτημα και τότε ζητάς βοήθεια.  Τι κάνει όταν πάει στα Υπουργεία; Πάμε για την φωτογραφία, για να δείξουμε μία εικόνα; Ποιο έργο τρέξαμε όταν πήγαμε; Τι αποτέλεσμα φέραμε;

Αυτός ο νόμος για τα αδέσποτα είναι εδώ και χρόνια, λέει και ο ίδιος ότι θα προσπαθήσω, θα πω κτλ. Που είναι αυτή η προσπάθεια; Ποιες πόρτες χτύπησε και τι αποτέλεσμα έφερε για τον νόμο, που λέει ότι δεν λειτουργεί;», σημείωσε η δημοτική σύμβουλος της Συμμαχίας και αντιπρόεδρος του ΔΣ Βόλου και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «δεν λέει κανείς ότι το ζήτημα των αδέσποτων είναι εύκολο στο να το λύσει κανείς. Ο δήμαρχος το 2014 το έλεγε και το πλήρωσε. Αυτές τις εύκολες λύσεις τις πλήρωσε. Το πληρώνει με το να μην μπορεί να το λύσει. Τις εύκολες ρητορικές τις πληρώνει η πόλη».

Θα τεθεί θέμα στη λογοδοσία για την πυροπροστασία

Ταυτόχρονα, η κ. Καντόλα αναφέρθηκε και στις περσινές πυρκαγιές που τάραξαν την περιοχή λέγοντας πως η Συμμαχία για τον Βόλο θα θέσει το ζήτημα της πυροπροστασίας των περιοχών που επλήγησαν όπως το Διμήνι, στη λογοδοσία της δημοτικής αρχής.

Αναφορικά με τυχόν μέτρα που έχουν ληφθεί για να μην ξανακινδυνεύσει η περιοχή η κ. Καντόλα ανέφερε ότι η ΑΜΚΕ που διαχειρίζεται την άρδευση στην περιοχή πήρε  πρωτοβουλία να βάλει υποδοχές σε τέσσερα σημεία στο δίκτυο των γεωτρήσεων ώστε να μπορούν να «κουμπώνουν» τα πυροσβεστικά οχήματα.

Με αφορμή δε την ΑΜΚΕ που διαχειρίζεται την άρδευση στην περιοχή, η αντιπρόεδρος του ΔΣ εξήγησε ότι η άρδευση στον Δήμο Βόλου  είναι στον «αέρα» εδώ και πολύ καιρό. «Παλιά η ΔΕΥΑΜΒ είχε έναν κανονισμό ύδρευσης και άρδευσης. Ο κανονισμός τώρα αφορά στην ύδρευση, η άρδευση είναι στο αέρα και δεν ανήκει ούτε στη ΔΕΥΑΜΒ ούτε στον Δήμο. Αυτή η ΑΜΚΕ έχει κάνει ένα συμφωνητικό με την ΔΕΥΑΜΒ και οι άνθρωποι εδώ ποτίζουν μέσω αυτής της εταιρείας», εξήγησε η ίδια.

Σημείωσε δε ότι και το θέμα αυτό πρέπει να ανοίξει, καθώς το χρέος που έχει η ΔΕΥΑΜΒ προς τη ΔΕΗ και ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ μπορεί να προέρχεται από την άρδευση, καθώς αυτή δεν ελέγχεται. Πάντως όπως είπε η κ. Καντόλα υπάρχει εξώδικο από τη ΔΕΗ, ενώ το θέμα ερευνά και η Εισαγγελία. «Αργά ή γρήγορα θα μάθουμε από που προέκυψε αυτό το ποσό», κατέληξε η κ. Καντόλα.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.