Βολιώτης καθηγητής Μαιευτικής στο Ράδιο ΕΝΑ: Υπάρχει λύση στα προβλήματα υπογονιμότητας

Ένα στα πέντε ζευγάρια υπογόνιμο, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πάντο

Στα 54 έτη αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που γίνεται πλέον αποδεκτό και εφόσον χρίζουν ιατρικής υποβοήθησης για αναπαραγωγή, με βάση τον νόμο 4958/22 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο και είναι από τους πιο προοδευτικούς στην ΕΕ, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, Γεώργιος Πάντος Βολιώτης καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Α.Π.Θ., πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας και τακτικό μέλος στο εποπτικό συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με την ευκαιρία διοργάνωσης το Σάββατο ημερίδας που απευθύνεται σε γιατρούς και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και δικηγόροι, γιατί αφορά και το νομικό πλαίσιο. (Η Ελληνική Εταιρεία Γονιμότητας και Στειρότητας διοργανώνει την Ημερίδα στον Βόλο το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, στο ξενοδοχείο Ξενία).

Οι θεματικές

Η ημερίδα έχει σχέση με τον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο, δηλαδή τι μπορεί να γίνει πριν μπουν τα έμβρυα στην μήτρα της γυναίκας στην εξωσωματική γονιμοποίηση, να λυθούν γενετικά προβλήματα, σε ποιους απευθύνεται, ποιά είναι η αποτελεσματικότητα, ό,τι έχει σχέση με το γεγονός της ενδοσκοπικής χειρουργικής, η λαπαροσκοπική και η στεροσκοπική που βοηθούν και αυξάνουν τα αποτελέσματα των διαφόρων θεραπειών υπογονιμότητας και πότε θα πρέπει οι γυναίκες αυτές να χειρουργούνται. Η άλλη θεματική ενότητα, είναι η σχέση με τις νομικές μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Υπάρχει λύση στα προβλήματα υπογονιμότητας

Σήμερα πρακτικά ένα στα πέντε ζευγάρια (20%), διαπιστώνουν ότι αδυνατεί μετά από έναν χρόνο κανονικών επαφών να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα τελικά να απευθύνεται σε διάφορες μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ο Βολιώτης καθηγητής έδωσε μήνυμα ότι υπάρχει λύση στα προβλήματα υπογονιμότητας, θα πρέπει οι γυναίκες να φροντίσουν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους, η κρυογονιμοποίηση είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος που δίνει τα ίδια αποτελέσματα στην εξωσωματική με φρέσκα ωάρια, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ζευγάρια να δείχνουν εμπιστοσύνη στα κέντρα (δημόσια και ιδιωτικά) και στους γιατρούς, οι οποίοι έχουν ένα υψηλό επίπεδο.
Εισροή ακόμη και από άλλες χώρες!

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή έχει τεκμηριωμένα υψηλού επιπέδου μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τόσο στον δημόσιο ή Πανεπιστημιακό τομέα, όσο και στον ιδιωτικό χώρο και επίσης στελεχώνεται από καταρτισμένους γιατρούς, οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί σ’ αυτό το αντικείμενο.
Μάλιστα ο κ. Πάντος ανέφερε ότι έχουμε εισροή από άλλες χώρες (Αγγλία και Γερμανία) όπου το νομοθετικό πλαίσιο είναι διαφορετικό ή τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης μετά από έναν αριθμό εξωσωματικών δεν τους καλύπτουν, με ποσοστό εγκυμοσύνης 35-40%, αν και μετά την ηλικία των 40 τα ποσοστά εγκυμοσύνης με διάφορες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πέφτουν δραματικά.

Πρωτοπόρο νομικό πλαίσιο

Ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι πρωτοπόρος στη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου σε σχέση με τις ιατρικές μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μέχρι τώρα είχαμε έναν νόμο ο οποίος είχε εκδοθεί το 2002, τον 3305/02, φέτος ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή, μετά από εισήγηση της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ο νόμος 4958/22, ο οποίος θεωρείται από τους πλέον προοδευτικούς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί εισάγει νέες ρυθμίσεις, οι οποίες λύνουν χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και δίνουν τη δυνατότητα στα ζευγάρια να υποβάλλονται σε διάφορες μεθόδους εξωσωματικής (σπερματέγχυση κλπ.) με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον κ. Πάντο, ο νέος νόμος ρυθμίζει το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Για την αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών οι οποίες χρίζουν ιατρικής υποβοήθησης για αναπαραγωγή, ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Α.Π.Θ. είπε ότι μέχρι τώρα το όριο ήταν τα 50 έτη, λόγω του Covid πριν δύο χρόνια, είχε θεσπιστεί για ένα μικρό διάστημα δύο ετών αύξηση του ηλικιακού ορίου έως τα 52 έτη. Σήμερα και σύμφωνα με τον νέο νόμο 4958, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2022, το όριο είναι ως τα 54 έτη, με την προϋπόθεση ότι οι γυναίκες είναι υγιείς και εφόσον πάρουν την άδεια από την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η διατήρηση της γονιμότητας

Αναφορικά με τη διατήρηση της γονιμότητας, ο κ. Πάντος τόνισε ότι μέχρι πρόσφατα επιτρέπονταν η κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού (σπέρματος είτε ωαρίων) μόνο για ιατρικούς λόγους, όπως για παράδειγμα αν κάποιος είχε καρκίνο και επρόκειτο να υποβληθεί σε επέμβαση μπορούσε να διατηρήσει το γενετικό του υλικό για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια.
«Σήμερα επιτρέπεται νομοθετικά αυτά που λέγεται social freezing που είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο και δίνει τη δυνατότητα σε μια γυναίκα, χωρίς να έχει ιατρικό λόγο αλλά θέλει να διατηρήσει τη γονιμότητά της, όταν είναι στο όριο έως 35 ετών, να μπορέσει να κρυοσυντηρήσει τα ωάρια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει μετά από 5, 10, 15 χρόνια», ανέφερε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι μια καινοτομία, γιατί σήμερα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής οι γυναίκες κάνουν καριέρα, εντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο και έχουν διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, ενώ υπάρχει και υπήρχε η οικονομική κρίση και αυτό μεταθέτει κάποιες περιπτώσεις για σύλληψη, ενώ είναι και οι προσωπικοί λόγοι για μια ομάδα γυναικών και σ’ αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να έχει ένα απόθεμα ωαρίων μια γυναίκα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει εν ευθέτω χρόνο μέχρι το ηλικιακό όριο των 54 ετών. Η εξέλιξη αυτή λύνει πάρα πολλά προβλήματα και μειώνει τις αγκυλώσεις που υπήρχαν στον προηγούμενο νόμο, επισήμανε.

Τα αίτια υπογονιμότητας

Όσον αφορά στις αιτίες που ένα ζευγάρι δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ο σαλπιγγικός παράγοντας στις γυναίκες, η μείωση της ποιότητας του σπέρματος, που έχει αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου οι άνδρες να έχουν μια προοδευτική μείωση των παραμέτρων του σπέρματος συν το γεγονός ότι απευθύνονται στον γιατρό και ενδιαφέρονται για σύλληψη όταν πια έχουν ξεπεράσει το όριο των 40 ετών, όπου η ποιότητα των ωαρίων είναι λιγότερο καλή, η συχνότητα ωορρηξίας είναι μικρότερη. Όπως ανέφερε ο κ. Πάντος όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν αποτέλεσμα και εξηγούν εν μέρει το γεγονός ότι σήμερα ένα στα πέντε ζευγάρια αδυνατεί να έχει κάποιο εγκυμοσύνη μετά από έναν χρόνο επαφών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.