«Βομβαρδιζόμαστε» από fake news, διαδικτυακές απάτες και παγίδες !

Εκστρατεία του ΚΕΠΚΑ, για την προστασία καταναλωτών και επιτήδειους που εκμεταλλεύονται και τα κοινωνικά δίκτυα

Το ΚΕΠΚΑ ξεκίνησε μια «μίνι εκστρατεία ενημέρωσης» των καταναλωτών για τις απάτες που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με την Ευαγγελία Κεκελέκη Γ.Γ. του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή.

Η γ.γ. του ΚΕ.Π.ΚΑ. Ευαγγελία Κεκελέκη

Όπως είπε, δυστυχώς «βομβαρδιζόμαστε» από fake news και δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να ξεχωρίσουμε το ψεύτικο από το αληθινό. Υπάρχουν βέβαια κάποιες ιστοσελίδες που εξετάζουν και ενημερώνουν τις οργανώσεις καταναλωτών για τα fake news, αλλά η ενημέρωση αυτή, έρχεται λίγο αργότερα από τη στιγμή που εμείς θα έχουμε κάνει το λάθος και θα έχουμε πέσει θύμα κάποιας απάτης.

«Τα κρυπτονομίσματα
δεν είναι για όλους»

«Ξεκινήσαμε με ένα δελτίο Τύπου για τα κρυπτονομίσματα, όπου έγινε ξεκάθαρο ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι για όλους, όπως κάποτε λέγαμε για το Χρηματιστήριο, γιατί θέλει ειδικές γνώσεις για να μην χάσουμε τα χρήματά μας», σημείωσε η κα Κεκελέκη.
Σύμφωνα με την Γ.Γ. του ΚΕΠΚΑ, πρόσφατα είδαμε μια τεράστια πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων να καταρρέει και να χάνουν χρήματα πάρα πολλοί άνθρωποι.
Από κει και πέρα, ανέφερε, είδαμε κάποιες επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για δουλειά λίγων ωρών από το σπίτι, με αποτέλεσμα με τη σημερινή κατάσταση, που πολλοί ψάχνουν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα, να είναι εύκολο να πέσουν θύματα τέτοιων μεγάλων υποσχέσεων…
Στη συνέχεια το ΚΕΠΚΑ έκανε μια συνολική ενημέρωση, στην οποία υπάρχουν συμβουλές για συγκεκριμένες απάτες που έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς και οι οποίες έχουν αναρτηθεί στο e-consumer.gov, που είναι ένα διεθνές δίκτυο διωκτικών αρχών κρατών που συμμετέχουν στο δίκτυο αυτό και δίνουν οποιαδήποτε πληροφόρηση έχουν γι’ αυτές τις απάτες στα κοινωνικά δίκτυα ή στον ψηφιακό γενικότερα κόσμο. «Είναι πολύ καλή η πληροφόρηση που δίνουν, με αποτέλεσμα να κάνουμε κι εμείς αντίστοιχα δελτία τύπου με πληροφορίες από εκεί, για να ενημερώσουμε τους καταναλωτές», επισήμανε η κα Κεκελέκη.
Στην Ευρώπη, όπου τα δίκτυα λειτουργούν ως πλατφόρμες, υπάρχουν κάποιες ευθύνες για τα fake news, αλλά πρόσφατα είδαμε τι έγινε με τον Elon Mask, ο οποίος αγόρασε το Twitter και είπε ότι δεν στερεί τον λόγο από κανέναν, συνεπώς και από τη στιγμή που οι πλατφόρμες αυτές είναι παγκόσμιες, εμείς θα πρέπει να έχουμε τον νου μας.

«Fake ακόμη και το ψηφιακό
νόμισμα της Ευρώπης»…

Αναφορικά με επαναλαμβανόμενη ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα που αναφέρεται στο ψηφιακό νόμισμα της Ευρώπης, με φωτογραφίες της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κας Λαγκάρντ, σε κάποιες από τις οποίες είναι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που λένε ότι ανακοινώθηκε το ψηφιακό νόμισμα της Ευρώπης που θα φέρει μεγάλα κέρδη, η κα Κεκελέκη ανέφερε ότι στην Ευρώπη όντως γίνεται λόγος για το ψηφιακό Ευρώ, που δεν θα είναι κρυπτονόμισμα, αλλά ένα νόμισμα που θα βγάλει σε ψηφιακή μορφή η ΕΚΤ.
«Το άρθρο αυτό που έχει μικρολάθη και επικαλείται δημοσιεύματα του Forbes, παραπέμπει σε ένα κουμπί για να μάθει κάποιος περισσότερα, που αν το πατήσει κάποιος οδηγεί σε μια πλατφόρμα που είναι ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων», τόνισε η κα Κεκελέκη.
Η ίδια είπε ότι η ιστοσελίδα www.ellinikahoaxes.gr, που «κυνηγούν» τα fake news, αναφέρουν ότι το άρθρο δεν ισχύει και είναι ψεύτικο και τόνισε ότι οι ανακοινώσεις του ΚΕΠΚΑ έχουν στόχο να προφυλάξουν καταναλωτές από το να χάσουν χρήματα.

Οι πιο συχνές απάτες
στα κοινωνικά δίκτυα

Τι να προσέχουμε και τι να κάνουμε, εάν αντιληφθούμε ύποπτες κινήσεις

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και μάλιστα, για πολλούς από εμάς, απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας. Ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε, αγοράζουμε αντιδρούμε μέσα από αυτά.
Τα κοινωνικά δίκτυα, όμως, αποτελούν και θερμοκήπιο, για απάτες. Οι πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων επιτρέπουν, στους απατεώνες, να κρύβονται, πίσω από ψεύτικο προφίλ, ή να «καταλαμβάνουν» πραγματικούς λογαριασμούς. Οι απατεώνες υποκρίνονται ότι είναι κάποιος, που γνωρίζουμε, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας. Μπορούν να συνομιλούν, για ώρες, επί εβδομάδες μαζί μας, πριν μας εκμαιεύσουν προσωπικές πληροφορίες, ή μας ζητήσουν χρήματα. Οι πιο συχνές απάτες, που ξεκινούν από τα κοινωνικά δίκτυα είναι οι εξής:
Ευκαιρίες για εργασία – για επενδύσεις: Υπόσχονται εργασία, με υψηλές αποδοχές, ή επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις: «Κερδίζετε, γρήγορα, σίγουρα και πολλά χρήματα». Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι «προσφορές» αποτελούν, απλά, κόλπα, για να μας εκμαιεύσουν χρήματα, προσωπικές πληροφορίες, ή στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών μας.
Ψεύτικα βραβεία και λαχεία: Μας ενημερώνουν ότι κερδίσαμε ένα βραβείο, αλλά για να το πάρουμε πρέπει να πληρώσουμε ένα ποσό, ή να δώσουμε τις πληροφορίες των τραπεζικών μας λογαριασμών.
Ψεύτικα ερωτικά ειδύλλια: Ξεκινάει μια διαδικτυακή σχέση, αλλά, μόλις κερδίσει την εμπιστοσύνη μας, μας ζητάει να στείλουμε χρήματα, ή να αποκαλύψουμε προσωπικές πληροφορίες.
Παγίδα εγγραφής: Μας υπόσχονται δωρεάν υπηρεσίες, ή δωρεάν χρόνο για τη δοκιμή και μας χρεώνουν συνδρομή, χωρίς να το αντιληφθούμε και χωρίς τη συναίνεσή μας.
Ψεύτικες χορηγίες: Οι απατεώνες παριστάνουν πραγματικές γνωστικές φίρμες, που προσφέρουν χορηγίες, αλλά, στο τέλος, εκμαιεύουν πληροφορίες, για τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς.
Διαφημίσεις κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών ειδών: Διαφημίζονται, σε τιμές, πολύ χαμηλότερες, από αυτές που βρίσκουμε, στην αγορά. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μας αποσταλεί άσχετο και ευτελές αγαθό, στην χειρότερη, που είναι και η συχνότερη, δε θα μας αποσταλεί τίποτα.
Ψάρεμα: Χρησιμοποιούν μηνύματα, που περιέχουν ένα ψεύτικο σύνδεσμο (link), στον οποίο μας προτρέπουν να μπούμε. Αν υπακούσουμε θα μας κλέψουν κωδικούς και πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών.
Κρυπτονομίσματα: Υπόσχονται εύκολο και γρήγορο πλουτισμό. Όμως, μπορούμε όλοι να επενδύσουμε, με ασφάλεια, σε κρυπτονομίσματα;

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Χειριζόμαστε ύποπτες ιστοσελίδες, λογαριασμούς και προφίλ με προσοχή. Πολλές φορές, μια απάτη ξεκινάει με ένα αίτημα για φιλία.
Εάν λάβουμε ένα περίεργο μήνυμα, από κάποιο γνωστό μας, επικοινωνούμε μαζί του απευθείας. Ένα τηλεφώνημα, μια συνάντηση μπορεί να μας σώσει από μια απάτη.
Είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε αγνώστους, που μας ακολουθούν, στα κοινωνικά δίκτυα καθώς και σε μηνύματα , που μας ζητούν να δώσουμε, ή να μοιραστούμε κάτι. Οι απατεώνες «κυνηγάνε» εμάς, για τα χρήματά μας και τις προσωπικές μας πληροφορίες. Δε στέλνουμε και δε μοιραζόμαστε κωδικούς, φωτογραφίες, προσωπικές στιγμές κ.λπ.
Επαληθεύουμε, πάντοτε, το λογαριασμό και την ταυτότητα του προσώπου, ή της εταιρείας, που είμαστε σε επαφή, πριν απαντήσουμε, σε κάποιο μήνυμα. Ελέγχουμε, προσεκτικά, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα, ή το URL. Επικοινωνούμε, απευθείας με το πρόσωπο, ή την εταιρεία, ή ψάχνουμε την ιστοσελίδα τους, για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι, πραγματικά, αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι.
Προστατεύουμε τον υπολογιστή μας και τις ηλεκτρονικές μας συσκευές. Χρησιμοποιούμε λογισμικό ασφάλειας και προστατεύουμε τους λογαριασμούς μας, με έλεγχο ταυτότητας, με πολλούς τρόπους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.