Η… ηλικία της Super League και οι ομάδες στην εποχή του κορωνοϊού

Όπως δείχνει η δημογραφική μελέτη του CIES

Μία ενδιαφέρουσα μελέτη για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, όσον αφορά τις μεταγραφές παικτών αλλά και τη χρήση ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες τους έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τα δεδομένα για την Ελλάδα να μην δείχνουν να είναι και τα καλύτερα, αλλά σίγουρα παρουσιάζεται βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, τον κορωνοϊό να παίζει τον ρόλο του.

Σύμφωνα με τη μελέτη του του διεθνούς κέντρου αθλητικών μελετών CIES, στη Super League αυτή τη στιγμή μόλις το 3,3% των παικτών είναι ηλικίας κάτω των 19 ετών, ωστόσο το 2019, το ποσοστό αυτό έφτανε μόλις στο 1.7%!

Την ίδια στιγμή, το 4,6% των παικτών κάνουν για πρώτη φορά φέτος την εμφάνισή τους στη Super League, ενώ πέρυσι το ποσοστό ήταν στο 2,5%.

Ηλικιακά πάντως, η Super League δεν είναι στην καλύτερη θέση, αφού βρίσκεται Πέμπτη στη σχετική λίστα με τους πιο… ηλικιωμένους ποδοσφαιριστές, με μ.ό ηλικίας τα 26,61 έτη, ενώ πιο γηρασμένο πρωτάθλημα είναι αυτό της Τουρκίας με μ.ό. τα 27,91 έτη, και πιο νεανικό αυτό της Σλοβακίας με 23,78 έτη, σε σύνολο 31 κορυφαίων κατηγοριών ευρωπαϊκών χωρών.. .

Οι μεταγραφές και οι ανανεώσεις συμβολαίων

Από την άλλη, οι ελληνικές ομάδες έχουν σε ποσοστό 12,2% ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τους ίδιους τους συλλόγους, ενώ πέρυσι το ποσοστό ήταν στο 10,3%, ενώ το ποσοστό παικτών με μεταγραφή φέτος φτάνει το 48% |(50,8% το περσινό).

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η πανδημία ενίσχυσε τα κενά στα προφίλ των παικτών σύμφωνα με το αθλητικό και οικονομικό επίπεδο των συλλόγων. Ενώ το ποσοστό των πρωτοεμφανιζόμενων παικτών εντός των ομάδων έχει αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα (+ 1,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία), η αύξηση έχει σημειωθεί ιδιαίτερα για ομάδες στα λιγότερο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα (+ 1,9%).

Αφού έπεσε σταδιακά μεταξύ του 2009 και του 2018, το ποσοστό των παικτών που εκπαιδεύτηκαν στις ομάδες που ανήκουν αυξήθηκε για τη δεύτερη χρονιά (17,8%). Αυτή η αύξηση συνδέεται αποκλειστικά με τη μεγαλύτερη χρήση ποδοσφαιριστών από την ακαδημία του εκάστοτε συλλόγου στα πρωταθλήματα με τις λιγότερες επιδόσεις (+ 2,3%). Πράγματι, εντός των τριών κορυφαίων ομάδων πρωταθλήματος, το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που έχουν εκπαιδευτεί στους συλλόγους τους κλαμπ έχει μειωθεί (μεταξύ -0,2% και -0,7%).

Παρατηρήθηκε επίσης μείωση της αλλαγής ομάδων για τους παίκτες ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η σταθεροποίηση των δυναμικών των ομάδων καταγράφεται σε όλα τα είδη πρωταθλημάτων. Το 2020, το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που πήραν μεταγραφή κατά τη διάρκεια του έτους σε συλλόγους μειώθηκε κατά 2,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος για να φθάσει σε ένα επίπεδο που δεν φαίνεται από το 2012 (40,7%).

Ο κορωνοϊός επίσης την τάση όσον αφορά τη διεθνή κινητικότητα των παικτών. Ενώ το ποσοστό των παικτών που καταφεύγουν σε ομάδες εκτός της χώρας τους αυξήθηκε σταθερά μεταξύ 2009 και 2019, έχει μειωθεί ελαφρώς μετά την πανδημία (41,2%, -0,6%). Εδώ επίσης, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε για τα πρωταθλήματα μικρής κλίμακας (-2,4%), ενώ παρατηρήθηκε ελαφρά αύξηση στα κορυφαία πρωταθλήματα (+ 0,2%).

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει τις ανισότητες μεταξύ των συλλόγων σε όλη την Ευρώπη. Οι μικρότερες ομάδες έπρεπε να μειώσουν τις φιλοδοξίες τους ακόμη περισσότερο από τις μεγαλύτερες. Για πολλούς από τους πρώτους, το άμεσο μέλλον εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ ως αγώνας για επιβίωση. Σε αυτό το εξαιρετικά τεταμένο πλαίσιο, οι σύλλογοι που έχουν δημιουργήσει σταθερούς τομείς και δυναμικό από τις ακαδημίες τους θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες επιπτώσεις. Αυτό ισχύει τόσο από αθλητική όσο και από οικονομική άποψη» καταλήγει.

Mε στοιχεία από το football-observatory.com

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.