Κριστ Γουάμπα: Οι αναμνήσεις από τη Μόρια και η πραγματικότητα του Βόλου (video)

Oι σκέψεις του νέου καλαθοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βόλου

Η Αφρική είναι το… next big thing στον παγκόσμιο Αθλητισμό, σε όλα σχεδόν τα αθλήματα και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αν γίνει οργανωμένη δουλειά στη συγκεκριμένη ήπειρο, τότε τα αθλητικά ταλέντα θα βγαίνουν κατά… εκατοντάδες κάθε χρόνο. «Ξέρεις τον Σερζ Ιμπάκα; Είναι από το Κονγκό. Εκεί υπάρχει ταλέντο αλλά δεν ασχολείται κανένας με τα σπόρ» λέει ο επίσης Κονγκολέζος (21 ετών, 2,01 μ.)  και πλέον καλαθοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου, Κριστ Γουάμπα.

Όταν μιλάς με τον Γουάμπα όσο και να το θες δεν μπορείς να αποφύγεις την ερώτηση για τη διαβίωσή του στη Μόρια, όντας πρόσφυγας, ούτε να του θέσεις το ερώτημα της σύγκρισης του τότε με το τώρα, έστω και αν φοβάσαι ότι η ερώτηση αυτή μπορεί πλέον να είναι ενοχλητική.

Συνέντευξη: Χρυσόστομος Τρίμμης

«Θες να τα θυμάσαι όλα εκείνα;» είναι η -ίσως αφελής- ερώτηση ενός ανθρώπου που στο πλαίσιο του ρεπορτάζ έχει βρεθεί σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, αλλά σίγουρα δεν έχει μείνει σε ένα τέτοιο για πολλές ημέρες, ούτε έχει προσπαθήσει να επιβιώσει σε μία εγκατάσταση σαν τη Μόρια. Ο Κριστ χαμογελάει. «Αν θέλω να θυμάμαι τη διαμονή στη Μόρια; Και τώρα στον Βόλο; Είναι δύο πράγματα τελείως διαφορετικά» απαντάει, με νόημα ίσως. Οπότε μπαίνει αυτός σε διαδικασία σύγκρισης…

«Εκεί δεν μπορούσα να προπονηθώ ή να παίξω (σ.σ. μπάσκετ). Εκεί δεν μπορούσα να ασκηθώ και να έχω καμία δραστηριότητα. Εκεί ήμουν τελείως πρόσφυγας. Μερικές φορές μπορούσα να πάρω φαγητό, άλλες φορές δεν είχα να φάω γιατί το φαγητό τελείωνε. Ή είχα να κοιμηθώ έξω γιατί δεν υπήρχε αρκετός χώρος, αφού ο κόσμος ήταν πολύς. Ήταν σαν φυλακή. Ήταν πολύ άσχημα» είναι αυτό που περιγράφει για τη Μόρια, προερχόμενος από μία ζωή στον Κονγκό που σε άλλες συνεντεύξεις του έχει χαρακτηρίσει… τρελή. Εξάλλου, ούτε στο Κονγκό της βίαιης καθημερινότητας και της πολιτικής αναταραχής (όπου φοβόταν και για τη ζωή του) είχε φαγητό.

Σε αντίθεση με τον Βόλο, αλλά και με τους άλλους σταθμούς στην μπασκετική καριέρα του στην Ελλάδα. «Εδώ έχω τα γεύματά μου, έχω ένα μέρος για να κοιμηθώ» είναι τα ελάχιστα αλλά τα πλέον βασικά που περιγράφει, μπορώντας παράλληλα να προπονηθεί και πλέον να πάρει μέρος ξανά σε αγώνες, με τον Ολυμπιακό Βόλου αυτήν τη φορά. Εδώ όπως και στις άλλες πόλεις που έμεινε, μπορεί να κοιμηθεί νιώθοντας ασφαλής.

«Έχεις κότσια φίλε» ήταν το σχόλιο που βγήκε αβίαστα (σχεδόν ασυναίσθητα) από πλευράς μας. Τι άλλο θα μπορούσε άλλωστε να έχει κάποιος που πήρε το αεροπλάνο από το Κονγκό για να βρεθεί στην Τουρκία και από εκεί να μπει σε φουσκωτή βάρκα η οποία μάλιστα έμεινε και από καύσιμα και χρειάστηκε τέσσερις ώρες από τα παράλια της γειτονικής χώρας για να βρεθεί στη Λέσβο; Για κότσια λοιπόν η επισήμανση. «Έχω κότσια γιατί πιστεύω στον Θεό» η απάντησή του.

Η σχέση του με το μπάσκετ άρχισε πάντως ήδη από το Κονγκό. Όπως ο ίδιος άλλωστε λέει, όταν βρήκε ένα ανοιχτό γήπεδο στη Μυτιλήνη, όπου μπόρεσε να μείνει για έναν χρόνο μετά από τρεις μήνες στη Μόρια, ήταν κάθε ημέρα εκεί. Άλλωστε το έχει πει και ο ίδιος, ότι αν παρατήσεις το όνειρό σου, σημαίνει ότι όντως θες να το παρατήσεις. Αυτός πάντως συνεχίζει…

«Ο στόχος είναι η παραμονή και θα τα καταφέρουμε»

Η πρώτη αγωνιστική επαφή του Κριστ με τον Ολυμπιακό Βόλου ήταν στο παιχνίδι με τη Δόξα Λευκάδας, όπου οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μία σπουδαία νίκη στην προσπάθεια που κάνουν για την επίτευξη της παραμονής στην κατηγορία.

Ο ίδιος μοιάζει πολύ ικανοποιημένος από την παρουσία του στον Βόλο, και ετοιμάζεται για την πρώτη αναμέτρηση με τα ερυθρόλευκα. Άλλωστε, η ομάδα εδώ και καιρό ήθελε ενίσχυση στις θέσεις των ψηλών, μετά τους τραυματισμούς των Τσιακλάγκανου και Αγγελόπουλου, προτού καν αρχίσει η αγωνιστική περίοδος.

Πάντως, και αθλητικά το πάλεψε και το παλεύει. Από τον Αστέρα Σίνδου, στον Άρη μέσω και των social media της Athlenda (του παλαίμαχου διεθνή Λάζαρου Παπαδόπουλου), στη Φλώρινα, στη Μύκονο και στον Βόλο… μέσω Τρικάλων!

«Μου αρέσουν πολύ τα παιδιά (σ.σ. οι συμπαίκτες) και το προπονητικό τιμ. Υπάρχει σεβασμός και νοιάζονται. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό και για το ότι είμαι πλέον παίκτης του Ολυμπιακού Βόλου. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε 100% την παραμονή. Αυτός είναι ο στόχος και θα κάνω ό,τι μου ζητήσει ο προπονητής. Από εκεί και πέρα θα δούμε που μπορεί να φτάσει η ομάδα» σχολιάζει ο Γουάμπα και ετοιμάζεται να περάσει στο παρκέ!

Δείτε το βίντεο του Prime TV από την παρουσίαση του Κριστ Γουάμπα από τη ΔΕ και τον ΑΣ του Ολυμπιακού Βόλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.