Ο Αλέκος Βοσνιάδης στο «Μαgnesiasports»: Xωρίς μεγάλα λόγια, για μία νέα προσπάθεια

Σχολιάζοντας τη συνολική εικόνα της Super League 2

Μπορεί να πέρασε από… χίλια μύρια κύματα, αλλά τελικά το πρωτάθλημα της Super League 2 ξεκινά, με το Magnesiasports να έχει ήδη κυκλοφορήσει μαζί με την εφημερίδα «Μαγνησία». Εκε;i, ο προπονητής της Νίκης Βόλου, Αλέκος Βοσνιάδης, μίλησε για την έναρξη του πρωταθλήματος,, μία συνέντευξη που έδειξε ότι δεν θέλει να πει πολλά, με την προσπάθεια τη Νίκης να επικεντρώνεται στον αγωνιστικό χώρο.

 Ωστόσο αυτά που είπε o εκ των πλέον πετυχημένων τεχνικών της Νίκης και από τους πιο έμπειρους της κατηγορίας ήταν σίγουρα ουσιαστικά, με τους «κυανόλευκους» ν’ αντιμετωπίζουν σήμερα Κυριακή 7 Νοεμβρίου, την Τρίγλια (ή Ηρακλής Θεσσαλονίκης αν προτιμά κανείς)!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΡΙΜΜΗΣ

Το να μιλάς μαζί του είναι πάντα ενδιαφέρον, γιατί εκτός από γνώστης του ποδοσφαίρου θα πει και πράγματα που δύσκολα βγαίνουν από τα χείλη Έλληνα που αποτελεί κομμάτι του αθλητικού αυτού παζλ. Ο Αλέκος Βοσνιάδης θα πει αυτό που σκέφτεται, έχοντας όμως σκεφτεί συγκροτημένα και θα χρησιμοποιήσει επιχειρήματα για κάθε άποψή του. Η συνομιλία λοιπόν μαζί του δεν είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά, με τον προπονητή της Νίκης Βόλου να τονίζει ότι τίποτε δεν θα είναι εύκολο για την ομάδα του, αλλά και ότι δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια. Μόνο δουλειά σε όλα τα επίπεδα και οργάνωση, με βάση τα μαθήματα της περασμένης αγωνιστικής περιόδου.

-Πώς το βλέπετε λοιπόν το πρωτάθλημα φέτος;

«Θα πρέπει να πούμε αρχικά ότι δεν ξέραμε εξ αρχής τι πρωτάθλημα θα είναι, ποιες ομάδες θα είναι, καθώς έμπαιναν και έβγαιναν κάποιες και περιμέναμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ξεκαθαρίσουν και οι όμιλοι και να μην υπάρχουν ερωτηματικά. Το κυριότερο ήταν κάποια στιγμή να τελειώσει αυτό και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Υπάρχουν καλές ομάδες και θα είναι αρκετές ανταγωνιστικές και κυρίως στον Βορρά, για να γίνει ένα καλό πρωτάθλημα. Αλλά με το τεράστιο μειονέκτημα να παλεύουν τόσες ομάδες για να βγει μία».

-Αυτό είναι κίνητρο ή αντικίνητρο τελικά;

«Πόσοι μπορούν να σχεδιάσουν και να βάλουν τα λεφτά τους για να διεκδικήσουν μία θέση; Αναγκαστικά, κάποιες θα βάλουν λεφτά και από κάποια στιγμή και μετά μπορεί να χαθεί κι το ενδιαφέρον, με μία ομάδα να ξεφεύγει. Δεν έβαλαν πλέι οφ και πλέι άουτ για να υπάρχει ενδιαφέρον και στην κορυφή και στη βάση, αλλά το χειρότερο είναι ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις επιτρέπουν αυτό το έγκλημα να παίζει η Super League 1 πάντα με το πλεονέκτημα. Κάποια στιγμή έπεφταν δύο ή τρεις και ανέβαιναν δύο ή τρεις. Αυτό το να είναι όλοι μαζί κάνουν δεν κάνουν και να κοιτάνε με το μυαλό τους να σώσουν τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. 

»Πόσες ευκαιρίες να πάρει μία ομάδα τελικά; Είδαμε το ζευγάρι Ξάνθη-Παναιτωλικός, είδαμε την Ξάνθη πόσο καλά το πήγε το παιχνίδι, και έχασε με ένα πέναλτι στο 88’. Οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας έχουν το πλεονέκτημα πάντα, με καλύτερα ρόστερ, πιο γυμνασμένους και πιο έτοιμους αθλητές και υπάρχει τεράστια απόσταση. Τα τελευταία χρόνια ο Πλατανιάς και η Ξάνθη προσπάθησαν να κάνουν την έκπληξη, αλλά τελικά δεν έγινε και πάντα έχει πλεονέκτημα η πιο πάνω κατηγορία».

-Έτσι όμως μπορεί να πει κανείς ότι πλήττεται η αξιοπιστία της SL2…

«100%. Mιλάμε για ένα κατατρεγμένο πρωτάθλημα! Όση προσπάθεια και να κάνουν οι υπεύθυνοι της Super League 2, όταν σου στερούν τη δυνατότητα ν’ ανεβάσεις πρωταθλητές από τη στιγμή που πας σε δύο ομίλους, για να σώσουν μία ομάδα της μεγαλύτερης κατηγορίας από αυτές που φυτοζωούν τα τελευταία χρόνια, και δεν δίνεις τη δυνατότητα σε μία ομάδα που έχει κάνει τον αγώνα της ν’ ανέβει, φανταστείτε την απογοήτευση που θα επικρατεί σ’ αυτήν. Το δεύτερο μπαράζ δεν είναι δεύτερη ευκαιρία». 

-Μπορεί όμως μία ομάδα να αντέξει μία τέτοια κατάσταση και για την επόμενη χρονιά;

«Αν ήταν μία κατηγορία με δεδομένα με εξασφαλισμένα οικονομικά και τηλεοπτικό συμβόλαιο, θα μπορούσε να συνεχίσει. Αλλά σε μία κατηγορία που δίνεται μάχη τα τελευταία δέκα χρόνια κάθε φορά για να ξεκινήσει τουλάχιστον Νοέμβριο, είναι τεράστιο πρόβλημα. Φανταστείτε να σε έχουν οδηγήσει στην αποτυχία, γιατί κανονικά η θέση πρέπει να δίνει άνοδο, να έχεις να διαχειριστείς όλη την απογοήτευση και να πρέπει να ξανασταθείς στα πόδια σου, και να έχεις και συνέχεια για την επόμενη χρονιά… Φανταστείτε την ψυχολογία των προέδρων και των ανθρώπων που βάζουν τα χρήματα, των προπονητών και των ποδοσφαιριστών που θα πρέπει να παλέψουν πάλι για να πάρουν αυτό που δικαιόντουσαν. 

»Δυστυχώς αυτοί που παίρνουν αποφάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο δίνουν μάχη τα τελευταία χρόνια για να το… διαλύσουν! Ασχολούνται μόνο με την πρώτη κατηγορία και είναι αυτό που λένε «τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας δικά μας». Αν δεν καταλάβουν ότι η μεγάλη ευκαιρία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι να φτιάξουν μία ανταγωνιστικότατη SL2 όπου παίζουν και πολλοί Έλληνες, γιατί στην πρώτη κατηγορία δεν έχει και πολλούς, αν δεν το καταλάβουν, θα ζούμε πάντα και θα βλέπουμε το χάλι και της Εθνικής να παίρνει κάποια σπουδαία αποτελέσματα και να αποτυγχάνει σε κάποια άλλα, και να μένει πάντα εκτός στόχων, και η Ελλάδα να χάνει θέσεις στη βαθμολογία και να πηγαίνει προς τα πίσω.

»Αν δεν το καταλάβουν, ας μείνουν οι πέντε μεγάλοι στο τέλος να μαλώνουν μόνοι τους  και να κάνουν ένα ποδόσφαιρο όπως τους συμφέρει». 

 -Nα μείνουμε λίγο σ’ αυτό: Είναι κίνητρο για τους φιλάθλους η παρουσία αρκετών Ελλήνων στις ομάδες της Super League 2;

«Το κίνητρο γι’ αυτό το πρωτάθλημα είναι να ξεκινήσει με αρχές και να τελειώσει με τις αρχές του, χωρίς ελιγμούς και αλλαγή αποφάσεων. Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει ότι γίνεται ένα πρωτάθλημα τίμιο, με υγιείς ομάδες, και από εκεί και πέρα να βλέπει τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και ανταγωνιστικές ομάδες. Αν βλέπει ένα πρωτάθλημα 10 ταχυτήτων, με 3-4 ομάδες που θα δίνουν τη μάχη της ανόδου και όλες οι άλλες να είναι απαξιωμένες έχουμε πρόβλημα. Πρέπει το δεύτερο τη τάξει εθνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα να είναι όπως πρέπει και να το βλέπουν όπως πρέπει. Να το στηρίζουν και από εκεί και πέρα είναι ένα πρωτάθλημα διέξοδος για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, γιατί αυτές της μεγάλης κατηγορίας δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς. Βλέπουμε το τραγικό ομάδες στη μέση της βαθμολογίας ή να παλεύουν για την παραμονή στη Super League 1 να μην έχουν Έλληνες παίκτες».

«Στον κόσμο θα λες την αλήθεια-Μάθημα για όλους η περσινή χρονιά»

-Η Νίκη με τι ταχύτητα θα τρέξει;

«Πρέπει να τρέξει με την ταχύτητα που την οδηγεί η ιστορία της. Δεν είναι λαϊκισμός και λόγια αυτό. Eίναι μία ομάδα που πρέπει να έχει το κομμάτι της στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με μεγάλη δυναμική και πολύ κόσμο που άντεξε τις παρακάτω κατηγορίες. Πολλές ομάδες που δεν έχουν και τον κόσμο δίπλα τους αν βρεθούν στις κάτω κατηγορίες κινδυνεύουν να μείνουν για αρκετά χρόνια εκεί. Η Νίκη κατόρθωσε να επιστρέψει με καλές συνθήκες, με νέο ΔΣ, με μηδενικά χρέη, με μία σειρά να μπαίνει καθημερινά στα θέματα οργάνωσής της. Φέτος θα κοιτάξει να είναι μία ανταγωνιστική ομάδα και θα κοιτάξουμε να ευχαριστηθούμε το πρωτάθλημα και να μην βάλουμε ταβάνι στον πήχη».

-Στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Football League είχατε πει ότι η ομάδα θα διεκδικεί το καλύτερο απέναντι σε κάθε αντίπαλο…

«Ακριβώς. Αυτό ποτέ δεν θ’ αλλάξει ως στόχος. Ήρθαμε σε μία ομάδα που έχουμε τη δυνατότητα να τη φτιάξουμε όπως θέλουμε,  με τους ανθρώπους να μας εμπιστεύονται. Όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας και χωρίς μεγάλα λόγια, παιχνίδι-παιχνίδι σεβόμενοι κάθε αντίπαλο η ομάδα να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο, και χρόνο με τον χρόνο να βάζει τις βάσεις για να μην κινδυνεύσει να επιστρέψει σε χαμηλότερα πρωταθλήματα, όπου απαξιώνονται ομάδες και φεύγουν από τον χάρτη».

-Έχουν διαμορφωθεί λοιπόν οι καταστάσεις προκειμένου να μην κρατάτε την πόρτα προ του κόσμου, όπως είχατε πει σε εκείνην τη συνέντευξη Τύπου;

Τον κόσμο θα λες την αλήθεια και θα κάνεις αυτά που πραγματικά μπορείς. Αν στον κόσμο λες για πρωτάθλημα, όπως με το περσινό καβαλημένο καλάμι, ο κόσμος θα σε αντιμετωπίσει έτσι. Όταν ο κόσμος καταλάβει πόσο δύσκολο μια ομάδα είναι σ’ αυτό το πρωτάθλημα, που γυρίσαμε μετά από χρόνια. ότι δεν υπάρχει τίποτε εύκολο και θα πρέπει κάθε μέρα να δίνεις τη μάχη από την προπόνηση και για να πετυχαίνεις όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα, απέναντι σε καλούς αντιπάλους, και αν ο κόσμος καταλάβει ότι δίνουμε αυτήν τη μάχη, θα είναι δίπλα μας και στα καλά και στα άσχημα. Πρέπει να πιστέψει και ο κόσμος ότι οργανωνόμαστε. Θα σεβαστούμε όσο γίνεται τους αντιπάλους μας και την πραγματικά επαγγελματική κατηγορία, γιατί στη Football League ήταν κάτι το ημιεπαγγελματικό. Η συμπεριφορά μας και η οργάνωσή μας θα πρέπει να είναι επαγγελματική και να μη μας λείπει τίποτα. Θα δώσουμε κάθε αγωνιστική τη μάχη μας και τίποτε δεν είναι προκαθορισμένο και εύκολο. 

»Πρέπει να παλέψουμε για τα πάντα και δεν υπάρχουν στη φετινή Νίκη μεγάλα λόγια. Τα ζήσαμε τα μεγάλα λόγια και τρέχαμε να σώσουμε την ομάδα την τελευταία αγωνιστική. Η περσινή πορεία πρέπει να είναι μάθημα για όλους, για τους προπονητές, τους παίκτες, τον κόσμο και τη διοίκηση. Αν από την περσινή χρονιά η Νίκη δεν βγήκε σοφότερη τότε έχουμε πρόβλημα».

-Βλέπουμε φέτος πολλές θεσσαλικές ομάδες στο πρωτάθλημα. Πιο ενδιαφέρουσα έτσι η κάθε αγωνιστική; 

«Αυτό είναι μία καλή συγκυρία. Να είναι ανταγωνιστικές όλες, γιατί έχουμε ανάγκη ένα πρωτάθλημα που θα το πιστέψει ο κόσμος. Είναι καλό να υπάρχουν πολλά ντέρμπι, και καλό θα είναι ο Ολυμπιακός Βόλου να είναι στον Βόρειο Όμιλο. Πιστεύω ότι αυτά τα ντέρμπι θυμίζουν στον κόσμο τα παλιά, θα ζουν οι ομάδες για μία εβδομάδα πριν από κάθε παιχνίδι το χρώμα του ντέρμπι, τις συμπεριφορές». 

-Οπότε προκύπτουν και πολλά ντέρμπι θεσσαλικού χαρακτήρα…

«Είναι καλό για όλους να είναι μαζί αυτές οι ομάδες. Από την ώρα που υπάρχουν τόσα θεσσαλικά ντέρμπι και υγιείς ομάδες, αλλά και άλλες μεγάλες όπως η Ξάνθη, η Βέροια και που έχουν παίξει χρόνια στην πρώτη κατηγορία, πιστεύω ότι θα δούμε καλό πρωτάθλημα και να έρθει έτσι ο κόσμος πίσω στο γήπεδο που του έχει λείψει εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό θα είναι καλό και για την κατηγορία και για το ποδόσφαιρό μας». 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.