Απογοητεύει και δεν δίνει ελπίδα το νέο πρόγραμμα

Ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, που θα αλλάξει ριζικά την ζωή των Ελλήνων προς το χειρότερο, θα ψηφιστεί έως την Παρασκευή στη Βουλή. Ένα πρόγραμμα ξενόφερτο, το οποίο θα εφαρμοστεί ταχύτατα, χωρίς όμως να δίνει ελπίδα και προοπτική στην Ελληνική οικονομία. Στο 3ο μνημόνιο, όπως και στα δυο προηγούμενα, κυριαρχεί η εύκολη και καταστροφική λογική της φορολογικής επιδρομής στα ανύπαρκτα πλέον έσοδα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο δρόμος αυτός, που έχει ξαναδοκιμαστεί, δεν οδηγεί στην ανάκαμψη, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως έγινε και την προηγούμενη πενταετία, θα συνεχίσουμε να τριγυρίζουμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, λουκέτων και μεγαλύτερου ποσοστού ανεργίας. Παρότι χθες η Εθνική τράπεζα στα οικονομικά συμπεράσματά της αισιοδοξεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα μπει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς η χώρα, αυτό δεν φαίνεται. Εμείς, αυτό που μπορούμε να δούμε είναι η συνέχιση της μείωσης της αγοραστικής δύναμης με το συνεχή πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, την διαρκώς αυξανόμενη φορολόγηση σε ότι κινείται, κολυμπάει και πετάει. Αυτό το περιβάλλον, το μόνον που μπορεί να οδηγήσει την κοινωνία είναι σε φτώχεια και την μικρομεσαία τάξη στην απόγνωση. Και ερωτάται ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος ζει την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων 50 ετών. Είναι δυνατόν αυτό που βλέπουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι, να μην το βλέπουν οι πολιτικοί της Ευρώπης και οι μεγάλοι οικονομολόγοι;

Πιστεύει στα αλήθεια η τρόικα, ότι όλοι οι φόροι που απαιτούνται από το πρόγραμμά τους θα μπουν στα κρατικά ταμεία;
Αυτό το πρόγραμμα που καλείτε να υλοποιήσει η κυβέρνηση, το γνωρίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα οικονομικό επιτελείο του, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει.

Η Ελλάδα, για να μπορέσει να ζήσει, πρέπει να αλλάξει δυο πράγματα. Πρώτον, να υπάρξει ταχύτατος εκσυγχρονισμός της κρατικής μηχανής και να υπάρξει η νέα παραγωγική αναδιάρθρωση της ιδιωτικής οικονομίας με κίνητρα σε επενδυτές, ξένους και Έλληνες.

Η Ελλάδα, αν δεν στείλει στο πυρ το εξώτερο τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να επανεκκινήσει την οικονομία της. Η κυβέρνηση, αν δεν δώσει ένα νέο όραμα στη χώρα, που θα στηριχτεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και θα παράγει ότι σήμερα εισάγουμε και ότι δεν εξάγουμε, δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Με πολιτικές αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό, με πολιτικές που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, αυξάνοντας τις εισαγωγές μας, δεν επιτυγχάνουμε παρά να επιδοτούμε τους εργαζόμενους άλλων χωρών, αφήνοντας στην ανεργία τους δικούς μας.

Όσο τα κόμματα δεν συμφωνούν σε μια εθνική πολιτική και δεν διεκδικούν όλα μαζί από τους Ευρωπαίους, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτε. Το μόνο που μας απομένει να σωθούμε είναι να διεκδικήσουμε μείωση του χρέους μας, μεταρρυθμίσεις εκεί που είναι απαραίτητες, φορολόγηση τέτοια, που το κράτος θα εισπράττει και θα ελκύει επενδύσεις, τραπεζικό σύστημα ικανό να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα υπάρξει προοπτική.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.