Επιθετικός ο Ερντογάν

Η διήμερη παρουσία Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας ύστερα από πολλές δεκαετίες και οι συνομιλίες του με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, ασφαλώς και είναι προς τη θετική κατεύθυνση στην λύση προβλημάτων μέσα από έναν ειλικρινή Ελληνο-Τουρκικό διάλογο.
Τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, όσο και ο Πρωθυπουργός μας Αλέξης Τσίπρας άνοιξαν με θετικό τρόπο την ατζέντα των συζητήσεων μέσα από συνεντεύξεις που έδωσαν, πριν συναντηθούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η έλευση του Τούρκου Προέδρου είναι μια ευκαιρία για να γίνουν τολμηρά βήματα προς τα εμπρός και επεσήμανε ότι η περίοδος που διανύουμε έχει πολύ σημαντικές προκλήσεις, τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Ευρώπη, οι οποίες σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια που προσφέρει η περιοχή μας.

Η πρώτη διαφωνία ως φαίνεται ότι θα υπάρξει στις συνομιλίες των δύο ανδρών είναι για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε την ανάγκη πλήρους σεβασμού στη Συνθήκη της Λωζάνης, σε αντίθεση με όσα είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης, τονίζοντας ότι η εν λόγω Συνθήκη δεν περιβάλει μόνον την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Πιστεύω είπε ότι όλες οι Συνθήκες χρειάζονται επικαιροποίηση. «Η Ελλάδα, υπογράμμισε, μπορεί να ενοχλείται με κάποια θέματα, αλλά μπορούμε να καθίσουμε και να τα συζητήσουμε» είπε.

Ασφαλώς με την τοποθέτησή του ο Ερντογάν ανοίγει θέμα Αιγαίου και φυσικά το ζήτημα των υδρογονανθράκων, ενώ παραμένει ανοιχτό για δεκαετίες ανοιχτό το Κυπριακό.

Η τοποθέτηση του Ερντογάν δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει δεκτή από τη χώρα μας, η οποία διαθέτει σήμερα ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της και είναι αυτό του μοναδικού συνομιλητή της στην Ε.Ε.

Η Τουρκία γνωρίζει ότι είναι στην γωνία και για να γίνει συνέταιρος στην Ε.Ε. δεν μπορεί να θέτει τέτοια ζητήματα.

Αν ο Ερντογάν συνεχίσει στην σκληρή γραμμή τότε η Τουρκία θα είναι χαμένη και όχι η Ελλάδα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.