Νταβέλης: «Όχι» στην κατάργηση 13ου – 14ου μισθού

Εφ’ όλης της ύλης οικονομικής – και όχι μόνο – ύλης ήταν η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Αχιλλέας Νταβέλης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Νταβέλης απάντησε στο ζήτημα που έχει ανακύψει στο δημόσιο διάλογο σε σχέση με τις αλλαγές που επίκεινται στις εργασιακές σχέσεις.

Σε ότι αφορά την κατάργηση του 13ου – 14ου μισθού στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ ήταν σαφώς αρνητικός στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο. «Είναι χρήματα απαραίτητα για την Οικονομία και για την Κοινωνία» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως «ενώ το μισθολογικό κόστος είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, το κόστος σε εισφορές και φόρους είναι τεράστιο».

Στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων ο κ. Νταβέλης υπογράμμισε πως «στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι απαραίτητες».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε ενδεχόμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ασκώντας κριτική «στον κακώς νοούμενο συνδικαλισμό» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σαφώς ο συνδικαλισμός θα πρέπει να προωθεί την ελευθερία της συνείδησης, αλλά δεν μπορεί ο εκάστοτε συνδικαλιστής ή ο εκάστοτε συνδικαλιστικός φορέας να διακόπτει την κοινωνική ομαλότητα» επισήμανε ο κ. Νταβέλης και πρόσθεσε πως «θέλουμε ένα σύμφωνο συμβίωσης με τους εργαζόμενους, το οποίο εν πολλοίς έχουμε ήδη βρει».

Απαντώντας σε ερώτηση του larissanet.gr σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι θεσσαλικές επιχειρήσεις μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια κρίσης ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ υπογράμμισε πως «η έλλειψη ρευστότητας είναι τρομακτική, μετά όμως από την επιβολή των capital controls αποτελεί το μεγαλύτερο ανέκδοτο. Παράλληλα, το κόστος εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις μόνο ανταγωνιστικό δεν είναι, ενώ είναι δεδομένη η ασυνέπεια του Δημοσίου σε σχέση με τις οφειλές προς τους ιδιώτες».

«Τα παραπάνω οδηγούν τις επιχειρήσεις είτε να σταματούν τη δραστηριότητά τους, είτε να απολύουν τους εργαζομένους τους. Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση, η οποία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Η ύφεση βαθαίνει» επισήμανε ο κ. Νταβέλης.

Σε πολλά σημεία των δηλώσεών του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ αναφέρθηκε στην ανάγκη των συνεργειών, ώστε να επέλθει η ανάκαμψη και η ανάπτυξη. Συνάμα, εξέφρασε την κριτική του σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νέου επενδυτικού νόμου. Σε ότι αφορά το «επιχειρείν» δήλωσε πως «καμία επιχείρηση δεν θα επιχειρήσει αν δεν δοθούν κίνητρα».

Ο κ. Νταβέλης ανέπτυξε το πλαίσιο στο οποία θα συνεχίσει και θα εντείνει τη δραστηριότητά του ο ΣΘΕΒ, έχοντας στο πλευρό του – κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου – την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ειρήνη Παπαϊωάννου, τον γενικό γραμματέα Νίκο Νταναβάρα και τη διευθύντρια Έλενα Καματέρη.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.