Η Θεσσαλή γιατρός που πολεμά τον καρκίvo με ιοθεραπεία

Η διεθνής καριέρα και οι διακρίσεις

Η Ελληνίδα γιατρός, Ευανθία Γαλάνη, από την Καρδίτσα εδώ και δεκαετίες πολεμά τον καρκίνο με ιοθεραπεία και κάνει διεθνή καριέρα στο εξωτερικό. Γεννημένη το 1965 η ίδια έχει δεκάδες διακρίσεις για τη δουλειά της.

Πλέον είναι καθηγήτρια ογκολογίας και Διευθύντρια του τμήματος Μοριακής Ιατρικής της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα στις ΗΠΑ.

Για την πρόοδο των ερευνών της, αλλά και για την ίδια, έκανε πρόσφατα αναφορά το Foxnews, ένα από τα μεγαλύτερη αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, τονίζοντας ότι χρησιμοποιεί τροποποιημένους τύπους του ιού της ιλαράς, με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων ειδών καρκίνου.

Ο ιός επιλεκτικά εισέρχεται στα καρκινικά κύτταρα και τα οδηγεί σε αυτοκαταστροφή, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού. Παράλληλα, ένας άλλος παιδοχειρουργός συνοδεύει τους ασθενείς του στο χειρουργείο για να μην φοβούνται.

Αρχικά, η έρευνα κινήθηκε προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του καρκίνου των ωοθηκών, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε στη μοριακή θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου, όπως σε όγκους εγκεφάλου, μεσοθηλίωμα, καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, καρκίνο του μαστού και σάρκωμα. Η πρωτοποριακή μέθοδος της ιοθεραπείας που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας κ. Γαλάνη, καθιστά τη Mayo Clinic ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο με εξειδίκευση στη μοριακή θεραπεία του καρκίνου.

Η Ευανθία Γαλάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και ειδικεύτηκε στην αιματολογία-ογκολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα είναι Καθηγήτρια Ογκολογίας και Διευθύντρια του τμήματος Μοριακής Ιατρικής και επικεφαλής του προγράμματος Γονιδιακής Θεραπείας και Ιοθεραπείας του Κέντρου για τον Καρκίνο της Mayo Clinic, καθώς και σύμβουλος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) σε θέματα καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων.

H ιοθεραπεία κατά του καρκίνου είναι μία θεραπευτική μέθοδος, που βρίσκεται κυρίως σε πειραματικά στάδια, ενώ όπως ανέφερε στην “ΓΝΩΜΗ” η Ευανθία Γαλάνη, το πρώτο κλινικό προϊόν έχει πρόσφατα εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη για θεραπεία του μελανώματος. Επί της ουσίας, η ιοθεραπεία χρησιμοποιεί τους ιούς για τη καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η Mayo Clinic στην Μινεσότα των ΗΠΑ έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου για την ιοθεραπεία κατά του καρκίνου και αυτό, σε σημαντικό βαθμό, το οφείλει και στην καθηγήτρια Ευανθία Γαλάνη, που για περισσότερα από 20 χρόνια έχει αφιερωθεί στην καταπολέμηση του καρκίνου με τη χρήση ιών.

Όπως έχει υπογραμμίσει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της στην «Καθημερινή» και στη δημοσιογράφο Ασπασία Δασκαλοπούλου, η βασική αρχή της έρευνάς της στηρίζεται στην βασική λειτουργία των ιών.

«Όταν ένας ιός προσβάλλει ένα κύτταρο, χρησιμοποιεί τους κυτταρικούς μηχανισμούς για να αναπαραχθεί και τελικά συνήθως σκοτώνει το κύτταρο. Κατά τον ίδιο τρόπο τροποποιημένοι ιοί μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα», επεσήμανε η Ευανθία Γαλάνη.

Αν και η σκέψη της χρήσης ιών κατά του καρκίνου δεν είναι νέα, αλλά έχει αρχίσει από τη δεκαετία του ’50, η Ευανθία Γαλάνη σημειώνει πως η μεγάλη διαφορά του «τότε» με το «τώρα» είναι η δυνατότητα της επιστήμης να τροποποιήσει γενετικά τους ιούς, ώστε αυτοί να στοχεύουν συγκεκριμένα στα καρκινικά κύτταρα, επηρεάζοντας ελάχιστα -ή και καθόλου – τους υγιείς ιστούς.

Γι’ αυτό τόνισε ότι «σε κλινικές δοκιμές ιοθεραπείας ανά τον κόσμο, έχουν χορηγηθεί ιοί σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο, χωρίς να αναπτυχθούν οι ασθένειες που θα προκαλούσαν τα επιθετικά στελέχη αυτών των ιών. Είναι πιθανό οι ασθενείς, για ένα μικρό διάστημα μετά τη χορήγηση του ιού, να έχουν κάποιες παρενέργειες, όπως πυρετό ή πόνο στους μυς, παρόλα αυτά, η ανεκτικότητα αυτής της θεραπείας είναι καλύτερη και οι παρενέργειες πολύ λιγότερες σε σύγκριση με κάθε είδος χημειοθεραπείας».

Επίσης, πρόσθεσε πως μία σημαντική ακόμα «ιδιότητα» της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πως με βάση όσα έχουν παρατηρηθεί στις κλινικές δοκιμές, η χρήση ιών «ξυπνάει» το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς το να αναγνωρίσει ξανά τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα.

«Με αυτόν τον τρόπο, ο ίδιος ο οργανισμός αναλαμβάνει να πολεμήσει μόνος του τον καρκίνο. Το πώς όμως ο ιός καταφέρνει να προκαλέσει μια τέτοια αντίδραση, είναι κάτι που διερευνούμε τώρα στο εργαστήριο και στις κλινικές μας έρευνες» συμπλήρωσε η Ευανθία Γαλάνη.

Η σταδιοδρομία και οι διακρίσεις της Ευανθίας Γαλάνη
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε το 1990 με τον υψηλότερο βαθμό πτυχίου.

Στη συνέχεια μετά από σπουδές στην παθολογία χρίστηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993) και εκπόνησε την ειδικότητα της παθολογίας καθώς και της αιματολογίας-ογκολογίας στην κλινική Mayo Clinic στις ΗΠΑ. Το 1998 εκλέχθηκε διευθύντρια του τμήματος Ογκολογίας στην εν λόγω κλινική και το 2008 εκλέχθηκε τακτική καθηγήτρια Ογκολογίας και τιμητικά κατέλαβε την ερευνητική έδρα Sandra J. Schultze.

Το 2009 εκλέχθηκε ως επικεφαλής του προγράμματος γονιδιακής θεραπείας και ιοθεραπείας του καρκίνου των ΗΠΑ. Πρόσθετα το 2015 ορίστηκε ως πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την έρευνα της καρκινικής νόσου του γλοιοβλαστώματος. Το 2019 εκλέχθηκε Πρύτανης της Mayo Clinic και το 2020 τιμήθηκε με τον τίτλο της διακεκριμένης ερευνήτριας της Mayo Clinic.

Το 2013 υπήρξε η πρώτη γιατρός που ενεργοποίησε την πρώτη κλινική μελέτη -παγκοσμίως- για τη χρήση βλαστοκυττάρων για τη μεταφορά ογκολυτικών ιών στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων.

Τον Φεβρουάριο 2023 τιμήθηκε με τον τίτλο της επίτιμης διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, για το διακεκριμένο ερευνητικό έργο και τις δράσεις κατά του καρκίνου.

Πηγή: https://www.athensmagazine.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.