Κουρέτας: «Η Θεσσαλία στηρίζεται στην γεωργία και την κτηνοτροφία»

onlarissa.gr

«Είναι η αρχή μίας σειράς εκδηλώσεων που θα εξελιχθούν και μέσα στον Απρίλιο σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας», ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, κατά τη διάρκεια της διημερίδας, για την ανασυγκρότηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Κουρέτας που ήταν και ο πρώτος ομιλητής στη διημερίδα με θέμα «Γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Προβλήματα και προοπτικές» που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, στάθηκε στις νέες τάσεις και την γεωργική ανάπτυξη της περιοχής. Βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σοβαρότητα που θα πρέπει να δείξουν όλοι, αφήνοντας αιχμές για το ολλανδικό σχέδιο και τον τρόπο που κατατέθηκε.

«Το κείμενο αυτό που κατατέθηκε έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά για να το υποβάλλει κάποιος σε διαβούλευση θα πρέπει να είναι μεταφρασμένο στην γλώσσα την οποία οι άνθρωποι μιλούν στην περιοχή. Να μπορούν να το διαβάσουν όλοι και οι αγρότες και οι σύλλογοι, να συμβάλουν με τις απόψεις κι αυτό είναι κάτι που θα κρατήσει καιρό. Ξεκίνησε ως ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά ήρθε κι ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση που δεν έχει καμία σχέση».

Η Θεσσαλία από τον… Ξέρξη

Ο κ. Κουρέτας έκανε μία ιστορική αναδρομή για τη Θεσσαλία, γυρνώντας δύο χιλιάδες χρόνια πριν στον Ξέρξη. «Έχουν γραφτεί πολλά πράγματα για το πόσο σημαντική είναι η Θεσσαλία και τι ρόλο παίζει στην γεωργική ανάπτυξη. Αυτός που πρωτοκατάλαβε τη σημασία της στο γίγνεσθαι της χώρας ήταν ο Ξέρξης πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. Αν κανείς δεν διαβάσει ιστορία για να καταλάβει τι έχει συμβεί και το τι έχουν πει για ένα τόπο θα οδηγηθεί σε λάθος συμπεράσματα. Οι τεχνοκράτες που παίρνουν μόνο τα τεχνοκρατικά στοιχεία κι όχι αυτά της εξέλιξης θα οδηγηθούν σε λάθη.

ADVERTISING

Στις 28 Μαρτίου, δημοσιεύθηκε μία ενδιαφέρουσα εργασία πάνω στην ανάλυση των πλημμυρών. Διάβασα λοιπόν την ανάλυση κι έχει το σχέδιο του Ξέρξη, που είχε φτιάξει το χάρτη της Θεσσαλίας.

Κι εδώ να συμπληρώσω πως οι ηγέτες που έχουν αφήσει ένα αποτύπωμα έχουν συνήθως δίπλα τους ανθρώπους που είναι πιο σοφοί από αυτούς και τους συμβουλεύονται. Για παράδειγμα, ο Καραμανλής, όταν αποφάσισε να κάνει το εργοστάσιο ζάχαρης, ο υπουργός Εμπορίου κ. Μάρτης, στην έκθεση Θεσσαλονίκης τους παρουσίασε ένα σχέδιο που δεν το ήξερε. Του είπε πως αν κατασκευαστούν πέντε εργοστάσια ζάχαρης, θα υπάρξει όφελος 300 εκατ. δολαρίων και μέσα σε πέντε μέρες έδωσε έγκριση.

Έτσι κι ο Ξέρξης ρώτησε για τη Θεσσαλία, “μου αρέσει η περιοχή μπορώ να στρατοπεδεύσω;», αλλά του ανέλυσαν των κίνδυνο των πλημμυρών οι σύμβουλοί του και η μητέρα του. Τότε ο Ξέρξης είπε “πως οι Θεσσαλοί είναι σοφοί. Διότι αν στρατοπεδεύσω και κλείσουν τα Τέμπη θα μας πνίξουν όλους οι πλημμύρες”.

Είχε διαγνώσει από παλιά πώς ακριβώς έπρεπε να οργανωθεί η Θεσσαλία παραγωγικά, αντιπλημμυρικά. Υπήρχε αντιπλημμυρικό σχέδιο, αλλά και σχέδια για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή».

Το ελληνικό εγχειρίδιο για την Π.Ε. Καρδίτσας

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αναφέρθηκε σε ένα εγχειρίδιο που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου κι αφορά την ανάπτυξη στην Περιφερειακή Ενότητας Καρδίτσας. Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Έλληνες επιστήμονες από τα αντίστοιχα υπουργεία της χώρας.

«Την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα παρουσιάστηκε ένα εγχειρίδιο με τον τίτλο, “Νέοι δρόμοι ανάπτυξης και καινοτομίας στην Π.Ε. Καρδίτσας”. Έβαλε λοιπόν ο υπουργός το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικού Ερευνών της χώρας να φτιάξει μια μελέτη για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η Θεσσαλία. Είναι μία καταπληκτική μελέτη και δεν έχει καμία σχέση με το σχέδιο των Ολλανδών. Ρωτώ εγώ τώρα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κλάδων της κυβέρνησης; Υπάρχει ένα σχέδιο που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει και κάποιος άλλος που αναφέρει κάτι διαφορετικό»;

Ενώ ο κ. Κουρέτας συμπλήρωσε σχετικά με τη μελέτη, «η ανάπτυξη της Θεσσαλίας είναι μια σοβαρή υπόθεση στην οποία κάποιοι συνεισφέρουν, όπως αυτό εδώ το εγχειρίδιο με στοιχεία και σχέδια, όπως αυτά που διαβάσαμε από το σχέδιο της Ολλανδικής εταιρείας. Εγώ διερωτώμαι, πώς θα γίνει αυτή σύνθεση; Κατατέθηκαν 400 σελίδες κι άλλες τόσες με σχόλια. Κάποια από αυτά ουσιαστικά αποδομούν το σχέδιο που κατατέθηκε. Θα υπάρχει κάποιος που θα πρέπει να τα συνθέσει; Θα μας “φορέσουν” ένα σχέδιο που η διαβούλευση θα είναι  διεκπεραιωτική; Θα είναι στην αγγλική γλώσσα, θα μεταφραστεί στα ελληνικά κι εμείς θα ξαναδώσουμε τα σχέδια και πάλι στα αγγλικά;

Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Ας ξεκινήσουμε με τα συμπεράσματα της διημερίδας, που θα γίνουν ένα τεύχος και θα συνοδεύει και τις υπόλοιπες τέσσερις ημερίδες που θα ολοκληρωθούν στις 2 Μαΐου».

ΑΕΠ και Νέα Ζηλανδία

Ο Δημήτρης Κουρέτας όμως επέλεξε να παραθέσει και αριθμούς, όπως και παραδείγματα για τη Θεσσαλία. «Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό και θα πρέπει να μας δώσει μια εικόνα για το πού είμαστε ως περιφέρεια και το πού μπορούμε να φτάσουμε».

Ενώ συνέχισε, «Η Ελλάδα πριν από περίπου 40 χρόνια είχε συνολικά στο ΑΕΠ της τον πρωτογενή τομέα στο 15% και 25% στη μεταποίηση. Το 40% του ΑΕΠ προερχόταν από τη γεωργία. Τα πράγματα άλλαξαν κι αυτή τη στιγμή μέσα στα πλαίσια της ωρίμανσης των οικονομιών η Ελλάδα κατέληξε να έχει το 3,1% από την πρωτογενή παραγωγή και γύρω στο 10% από την μεταποίηση.

Η Θεσσαλία όμως είναι ένα ευρωπαϊκό παράδοξο, καθώς έχει γύρω στο 30% σαν άθροισμα ως περιφέρεια. Αυτό είναι σημαντικό και θα πρέπει κάποιος να το εξηγήσει γιατί υπάρχει μία τάση οι οικονομίες να στρέφονται στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και στις κατοικίες».

Στο παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας ο κ. Κουρέτας έχει αναφερθεί ξανά στο παρελθόν, υποστηρίζοντας πως είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης κοντά στο ελληνικό και συγκεκριμένα σε αυτό της Θεσσαλίας.

«Η Νέα Ζηλανδία το 1980 είχε μόνο ένα πελάτη που ήταν η Αγγλία. Όταν όμως έφυγε για να μπει στην ΕΟΚ η Νέα Ζηλανδία οικονομικά κατέρρευσε. Πέρασε μία δεκαετία που την άλλαξε στον τομέα της κτηνοτροφίας κι αυτή τη στιγμή θεωρείται μία χώρα με μηδενικές στρεβλώσεις στην αγροτική ανάπτυξη. Κι ενώ η Ελλάδα έχει μία αξία πρωτογενούς παραγωγής περίπου στα 7 δις εκατ. ευρώ και κάνει εξαγωγές γύρω στα 11-12 δις ευρώ στα τρόφιμα, η Νέα Ζηλανδία έχει αξία παραγωγής στα 6 δις εκατ. ευρώ και κάνει εξαγωγές 27 δις εκατ. ευρώ σε τρόφιμα».

Παράλληλα, σημείωσε πως η χώρα που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό διαθέτει 11.200 κτηνοτρόφους που παράγουν αγελαδινό γάλα και λειτουργούν ως ένας συνεταιρισμός.

Νέα ερευνητικά προγράμματα

«Η μεγάλη μας αξία είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία και σε αυτή στηριζόμαστε. Στο πλαίσιο που κάνει η περιφέρεια Θεσσαλίας για την πρωτογενή παραγωγή θα προκηρυχθούν για πρώτη φορά μετά το 2010 ερευνητικά προγράμματα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε λίγες εβδομάδες», πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας.

Εξηγώντας πως τα νέα προγράμματα θα «τρέξουν» σε δύο σκέλη, που το πρώτο θα είναι ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ και το δεύτερο έξι εκατ. ευρώ, και θα αριθμούν περίπου τα πενήντα. Αντίστοιχος αριθμός προγραμμάτων θα υπάρξει από το 2026, ενώ ο περιφερειάρχης σημείωσε πως θα ανακοινωθούν έως το τέλος Απριλίου.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.