ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Αναγκαίες οι αλλαγές στον Κανονισμό Ασφάλισης των αγροτών – Ποιές είναι οι προτάσεις

Επίσκεψη στις πληγείσες από τις χαλαζοπτώσεις περιοχές της Λάρισας και της Θεσσαλίας πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τον συντονιστή του Αγροτικού Τμήματος Φάνη Κουρεμπέ.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων ενημερώθηκαν οι αγρότες σχετικά με τις προτάσεις του κόμματος σε ότι αφορά τον Πρωτογενή Τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα παρουσία των (φωτ. επάνω από αριστερά): Θανάση Καραϊσκου, συντονιστή ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Φαλάνης, Ζωής Ακριβούλη Μέλους Κ.Ε, Δημήτρη Καρακώστα πρώην αντιπροέδρου ΕΛΓΑ, Βασίλη Ζωγράφου Συντονιστής ΝΕ Λάρισας – μέλος Κ.Ε., Φάνη Κουρεμπέ μέλοΥς της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συντονιστή του αγροτικού τμήματος και πρώην προέδρου του ΕΛΓΑ, Βασίλη Μίγα μέλους ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-  ΠΣ Λάρισας και Δέσποινας Αράπκουλε μέλους ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάρισας.

Ο κ. Κουρεμπές αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον αγροτικό τομέα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «είναι αναγκαίες οι αλλαγές στον κανονισμό ασφάλισης. Επιπλέον είχαμε δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για ενημέρωση σε συνεργασία με γεωπονικά πανεπιστήμια που αφορούσε νέες ζημιές από την κλιματική αλλαγή, το οποίο η τωρινή κυβέρνηση το άφησε και επίσης ζητάμε ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για να γίνεται γρηγορότερη εκτίμηση των ζημιών και πιο άμεση η καταβολή αποζημιώσεων. Την επόμενη μετά των εκλογών αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση οι προτάσεις μας θα γίνουν πράξη. Πέρα από την αλλαγή του κανονισμού η πρόταση μας είναι αλλαγή ασφαλιστικού συστήματος που θα πλησιάζει το μοντέλο της Κύπρου. Μιλάμε για ένα ταμείο κάθε χρόνο τάξης 400 εκατ. περίπου. Παράλληλα, στο κομμάτι της αλλαγής του κανονισμού είναι να μπούνε και κάποιες προαιρετικές καλύψεις, όπως και η θεσμοθέτηση προκαταβολών με την δήλωση της ζημιάς».

Ειδικότερα για την αγροτική οικονομία σημείωσε ότι «τα ζητήματα είναι τεράστια, το κόστος της παραγωγής από το 2021 έχει αυξηθεί. Οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα άρχισαν την κούρσα ανόδου από το 2021 χωρίς καμία παρέμβαση της κυβέρνηση. Επιπλέον η συνεχόμενη αύξηση στο ρεύμα και στα καύσιμα δυσχεραίνει την αγροτική παραγωγή. Θέλουμε τον κόσμο στην ύπαιθρο να καλλιεργεί και να μπορεί να ζήσει».

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Καρακώστας, μέλος του αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συμπλήρωσε ότι «τα προβλήματα του αγροτικού τομέα της χώρας μας είναι ένα κομμάτι διαχρονικό αλλά ένα δεύτερο κομμάτι είναι τα συγκυριακά προβλήματα. Έχουμε στη χώρα κοντά στους 600.000 παραγωγούς και η κυβέρνηση θέλει συγκεντροποίηση του κεφαλαίου προς κάποιες ομάδες παραγωγών. Δεν τους νοιάζει η διατήρηση αγροτών και χωραφιών. Εδώ πρέπει να τεθεί ένα τέλος».

 

 

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.